search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:13
MENU CLOSE

Στο ΕΣΡ η κόντρα ΔΟΛ – Τεγόπουλου

24.09.2009 17:50

Η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του ΔΟΛ και του συγκροτήματος της Ελευθεροτυπίας Χ.Κ. Τεγόπουλος για συστηματική προβολή – διαφήμιση εκδοτικών προσφορών των εφημερίδων μέσω κυρίως του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega, θα εξετάσει εκτενώς το ΕΣΡ τις επόμενες μέρες.

Η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του ΔΟΛ και του συγκροτήματος της Ελευθεροτυπίας Χ.Κ. Τεγόπουλος για συστηματική προβολή – διαφήμιση εκδοτικών προσφορών των εφημερίδων μέσω κυρίως του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega, θα εξετάσει εκτενώς το ΕΣΡ τις επόμενες μέρες.

Το θέμα έχει πάρει τις τελευταίες μέρες μεγάλες διαστάσεις με μια σειρά δημοσιευμάτων. Φυσικά η συγκεκριμένη υπόθεση δεν αφορά μόνο την κόντρα του ΔΟΛ,  μα την ελευθεροτυπία συνολικά τον Τύπο.

Το ΕΣΡ, σύμφωνα με τοποθέτηση του προέδρου του Ιωάννη Λασκαρίδη,   πήρε την απόφαση να παραπέμψει σε ειδικό επιστήμονα τη συγκεκριμένη  υπόθεση, ώστε «να διερευνηθεί κατά πόσο αποτελεί γκρίζα διαφήμιση η προβολή των προσφορών των εφημερίδων μέσα από τα δελτία ειδήσεων και τις εκπομπές “συγγενών” (με την εφημερίδα) μετοχικά τηλεοπτικών σταθμών».

Η ιστορία έσκασε μέσα από συγκεκριμένα δημοσιεύματα στη «Ελευθεροτυπία» αλλά και δημόσιες τοποθετήσεις των μετόχων της Χ.Κ. Τεγόπουλος που αντιδρούσαν στην προβολή από τα δελτία ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού Mega εκδοτικών προσφορών του ΔΟΛ.

Το ζουμί είναι πως τα μεγάλα ποσοστά συμμετοχής που διαθέτουν οι εκδοτικοί οργανισμοί, στην Τηλέτυπος Α.Ε (Mega), αλλοιώνουν ουσιαστικά τους κανόνες του ανταγωνισμού.

Με αυτό τον τρόπο, υποστηρίζει η πλευρά της «Ελευθεροτυπίας», επηρεάζεται  σε μεγάλο βαθμό «ή σωστή και εύρυθμη λειτουργία της εκδοτικής αγοράς, καθώς παρέχεται τσάμπα διαφήμιση και πολλές φορές υπό τη μορφή είδησης σε ανταγωνιστικά εκδοτικά προϊόντα από αυτά της Χ.Κ. Τεγόπουλος».

Καλό θα ήταν να θυμίσουμε πως στην Τηλέτυπος Α.Ε. συμμετέχουν κατ’ αρχήν η Πήγασος Εκδοτική με ποσοστό 26,82% και ο ΔΟΛ με 22,11%, ως οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας.

Από κει και πέρα, όμως, υπάρχουν και άλλα μετοχικά κεφαλαια που ανήκουν στους Benbay Limited 5,05% εταιρεία που ανήκει στον όμιλο Ρέστη, στην BNP Paribas 4,69%, Eurofinanciere 4,04%, Premier Ltd 3,1% Saran Holdings 2,7%.

Επίσης υπάρχει και ένα ποσοστό 2,68% που κατέχέι η Χ.Κ. Τεγόπουλος , το οποίο όμως διαμορφώθηκε προ ετών, όταν οι μέτοχοι της εκδοτικής εταιρείας που εκδίδει την «Ελευθεροτυπία» και την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», έλαβαν την απόφαση να αποχωρήσουν από τα τηλεοπτικά δρώμενα της χώρας, πουλώντας το διψήφιο μερίδιο που διατηρούσαν στο Mega, από τη σύσταση της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα.

Το θέμα είναι τι θα ελέγξει τώρα η Ανεξάρτητη Αρχή. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να εξετάσει το κατά πόσο και αν νοθεύονται οι όροι του υγιούς ανταγωνισμού και το αν επηρεάζεται η λειτουργία της αγοράς.

Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζουμε πως οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ περιορίζονται αυστηρά στα τηλεοπτικά «πεπραγμένα» και όχι στα εκδοτικές… παρεξηγήσεις!

Τώρα εάν εξακριβωθεί κάποιο παράπτωμα, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να επιβάλει πρόστιμο στο τηλεοπτικό σταθμό και μόνο. Τρέχα γύρευε…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50