search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:52
MENU CLOSE

Σε τροχιά σύγκρουσης Τουρκία-ΝΑΤΟ

10.08.2016 15:38
«Βόμβα» από Τουρκία: Εξετάζει αποχώρηση από το ΝΑΤΟ! - Media
 
Είναι φυσιολογικό το γεγονός ότι η Τουρκία «εξετάζει άλλες επιλογές» στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας καθώς δεν έλαβε την υποστήριξη που ανέμενε από τους δυτικούς συμμάχους της και από το NATO μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, δήλωσε σήμερα ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
Ο Καλίν είπε σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα πάντως πως η Τουρκία συνεχίζει να περιμένει θετικές εξελίξεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδεύουν στον Χώρο Σένγκεν, όμως απέκλεισε το να αλλάξει η προσέγγιση της τουρκικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
 
Η Άγκυρα μοιάζει εξοργισμένη από την άδικη, όπως διατείνεται, αντίδραση της Δύσης στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου μήνα. Στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης στηλιτεύουν ιδιαίτερα το ότι οι σύμμαχοι της Άγκυρας στο NATO έδειξαν περισσότερη ανησυχία για τις εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό μετά την απόπειρα αντί να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην κυβέρνηση που μια φράξια στρατιωτικών προσπάθησε να ανατρέψει.
 
Ούτε ένας πρόεδρος ή πρωθυπουργός δυτικής χώρας δεν έχει επισκεφθεί την Τουρκία μετά την απόπειρα, επισήμανε ο Καλίν και υποστήριξε ότι είναι λάθος η προσέγγιση των δυτικών ΜΜΕ, που αποκαλούν «εκκαθάριση» τις προσπάθειες της κυβέρνησης μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, τονίζοντας ότι ο σκοπός των απομακρύνσεων χιλιάδων στελεχών του στρατού και του δημοσίου είναι να εξασφαλιστεί πως μια τέτοια απόπειρα δεν θα επαναληφθεί.
 
Η Τουρκία και η Ρωσία συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα κοινό ταμείο επενδύσεων στο πλαίσιο της αποκατάστασης των σχέσεών τους και η Άγκυρα προσβλέπει στην αύξηση της προσέλευσης ρώσων τουριστών και την αύξηση των πτήσεων τσάρτερ, ανέφερε ο Καλίν.
 
Σύμφωνα με τον Καλίν, η Τουρκία και η Ρωσία συμφώνησαν να συνεργαστούν στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, τόσο εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) όσο και εναντίον των κούρδων αυτονομιστών. Ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου είπε ακόμη ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κριθεί εάν είναι εφικτή μια πολιτική μετάβαση στη Συρία σήμερα, με τον Μπασάρ αλ Άσαντ στην εξουσία.
 
«Πυροσβεστικό» το ΝΑΤΟ
 
Η Οάνα Λουνγκέσκου, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, τόνισε σήμερα ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στην βορειοατλαντική συμμαχία «δεν τελεί υπό καμιά αμφισβήτηση» και πως η Άγκυρα μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη και στη στήριξη της συμμαχίας έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, το οποίο ακολούθησαν εκκαθαρίσεις στις κρατικές δομές της Τουρκίας, με κύριο στόχο τις ένοπλες δυνάμεις.
 
«Η Τουρκία είναι ένας σύμμαχος μεγάλης αξίας, που συνεισφέρει σημαντικά στις κοινές προσπάθειες του ΝΑΤΟ. Η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ δεν αμφισβητείται», ανέφερε η εκπρόσωπος της συμμαχίας. 
 
«Ο Γενικός Γραμματέας του NATO (σ.σ. Γενς Στόλτενμπεργκ) μίλησε με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της νύχτας της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος και αργότερα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», σημείωσε από την πλευρά του η εκπρόσωπος του NATO.
 
Κατόπιν, ο Στόλτενμπεργκ «καταδίκασε με έντονο τρόπο την απόπειρα πραξικοπήματος» κι επανέλαβε την «απόλυτη στήριξή του στους δημοκρατικούς θεσμούς» στην Τουρκία, υπενθύμισε η Λουνγκέσκου. «Η Συμμαχία μας είναι προσηλωμένη στην κοινή άμυνα και βασίζεται στις αρχές της δημοκρατίας, της ατομικής ελευθερίας, των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της πρωτοκαθεδρίας του δικαίου», πρόσθεσε η ίδια.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:51