search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:39
MENU CLOSE

Ημερολόγιο καλοκαιριού (4): Ένα συμπόσιο και μια έκθεση…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1929
11-08-2016
13.08.2016 03:00
Μεγάλα προβλήματα σε Κάσο και Κάρπαθο από τις βροχοπτώσεις - Media
 
Οι μέρες στο αγαπημένο νησί περνούν γεμάτες. Η Κάσος έχει βάλει τα καλά της, τα στενά είναι γεμάτα γνωστούς και φίλους, τα καράβια και τα αεροπλάνα πηγαινοέρχονται παίρνοντας και φέρνοντας αγαπημένους ανθρώπους.
 
Η ανησυχία και η δημιουργικότητα, η αγωνία για το αύριο αλλά και η έκφραση του σήμερα συνυπάρχουν. Στο δεύτερο Κασιολογικό συμπόσιο, που ολοκληρώθηκε χτες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου του νησιού, κατατέθηκαν από επιστήμονες, συγγραφείς, επαγγελματίες κι εργαζομένους διαπιστώσεις και προτάσεις για τον πολιτισμό, τη λαογραφία, το περιβάλλον και την ανάπτυξη της Κάσου. Ανάμεσά τους ο πρύτανης Ιωαν. Παλήκαρης, οι πανεπιστημιακοί Γ. Μπαραλής, Μαν. Περσελής, οι αρχαιολόγοι Φωτ. Ζερβάκη και Αγγ. Παυλίδου, οι γιατροί Γ. Αράπης και Γ. Καραϊτιανός, ο φαρμακοποιός και πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Κάσσιος Μηνάς Μαλανδρής και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Γ. Μαστροπαύλος και Κατ. Χειμωνέτου, που συγκίνησαν το ακροατήριο. 
 
Η διοργάνωση ανήκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Κάσου, με «ψυχή» του συμποσίου τον σύμβουλο Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου Κάσου Γιώργο Τσαμπανάκη, με «οικοδεσπότες» τον έπαρχο Γιάννη Μηνατσή και τη δήμαρχο Μαίρη Τσανάκη.
 
Στην έκθεση «Κασιώτες Δημιουργοί», που εγκαινιάστηκε στο πλαίσιο του συμποσίου και θα διαρκέσει ώς το τέλος του μήνα, συμμετέχουν με έργα τους οι Τούλα Σταυρίδη, ζωγραφική, Ευδοκία Μπατή, λαϊκές εικαστικές δημιουργίες, Γ. Παπαγεωργίου, κασιώτικες λύρες και καράβια, Μαν. Μαγιορκίνος, αγιογραφία, Αθ. Νταγλέρης, εκκλησίες και φορεσιές, Ν. Παπαγεωργίου, νεκρές φύσεις, Μαν. Σταματάκης, συνθέσεις με κοχύλια, Λέλα Ασπρά – Μαστροπαύλου, έργα από γύλο και πέτρα, Ντ. Φούντης, ζωγραφική και χειροτεχνία, Ελένη Κουτλάκη, ντεκουπάζ, Αντ. Σεβαστός, γευστικά έργα με μέλι, Βασ. Χασαπλαδάκης, αχλαδόσχημες λύρες, Αντ. Ζούλης, διακοσμητικά με φυσικά υλικά, Λίνα Λαγουδάκη, χειροποίητα πλεκτά, Δημ. Ιουλίου, τοπία, Βασιλική Ιερομονάχου, παιδική ζωγραφική, Γ. Μαρίνος, ζωγραφική, Ευδοκία Παπαγεωργίου, κεντήματα και, τέλος, Ευγενία Χαμεζιανού – η οποία συμμετείχε και στην οργάνωση της έκθεσης –, κοσμήματα και γλυπτά σε πέτρα. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η κασιώτισσα, πλέον, Ελίζαμπεθ Κάσιο. 
 
Ακόμη, από τις 16 έως τις 19 Αυγούστου θα εμφανιστούν στο νησί ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Μάριος Φραγκούλης και οι αδελφοί Διονυσίου σε τρεις συναυλίες που θα γεμίσουν μουσική το νησί, το οποίο έτσι κι αλλιώς κάθε βράδυ γεμίζει μουσικές με λύρες και λαούτα των γηγενών καλλιτεχνών…
 
Ένα είναι το μήνυμα αυτού του καλοκαιριού: Η Κάσος, εκεί στην άκρη του χάρτη, είναι αισιόδοξη…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:38