24/02/2021 22:24:31
15.8.2016 / ΞΕΝΟΦΩΝ Α. ΜΠΡΟΥΝΤΖAΚΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1929 στις 11-08-2016

To πορτρέτο ενός σπάνιου ανθρώπου

To πορτρέτο ενός σπάνιου ανθρώπου - Media
 
Ο Γιάννης Μαρής αποτελεί μια ιδιότυπη περίπτωση: ενώ κατάφερε μέσα από το έργο του να αγαπηθεί και να γίνει ευρύτερα γνωστός, ταυτόχρονα παραμένει σκανδαλωδώς αγνοημένος. Αυτή την ουσιαστική παρεξήγηση έρχεται στην ουσία να άρει αυτός ο τόμος: να αποδώσει τα του Γιάννη Μαρή στον Γιάννη Μαρή! Αυτό, δηλαδή, που δεν του απέδωσε η στενόμυαλη επαρχιακή κριτική σε έναν τόπο που ζει και τρέφεται μέσα από δίπολα και αντιπαραθέσεις: δεξιός - αριστερός, έντεχνος - λαϊκός, σοβαρός - ελαφρύς… Ζώντας και δημιουργώντας σε μια κοινωνία και μια εποχή όπου στην ουσία κρατούσαν αποστάσεις από κάθε πνευματική εκδήλωση – αν δεν την απεχθάνονταν… – και αντιμετώπιζαν καχύποπτα τη δημιουργικότητα, ο Μαρής θύμιζε Ευρωπαίο συγγραφέα - δημοσιογράφο (έναν συνδυασμό που μας χάρισε τεράστιες προσωπικότητες) υπό περιορισμό. 
 
Πολυσχιδής και ολοκληρωμένη προσωπικότητα, ο Μαρής υπήρξε σημαίνον πρόσωπο της εποχής του, με πολιτική συγκρότηση και δράση, με αξιοσημείωτη δημοσιογραφική δραστηριότητα και ένα αξιοθαύμαστο λογοτεχνικό έργο που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τα αντίστοιχα δημιουργήματα της ευρωπαϊκής κουλτούρας. Μέσα από τα αστυνομικά έργα του Μαρή (που τα περισσότερα δημοσιεύονταν σε συνέχειες στις εφημερίδες που συνεργαζόταν και εκ των οποίων μερικά μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη) παρουσιάζονται ολοκληρωμένοι χαρακτήρες, με πρώτο και καλύτερο τον μοναδικό Γιώργη Μπέκα, έναν ήρωα ολοζώντανο, κοινό και ταυτόχρονα τόσο ξεχωριστό, με ένα ηθικό βάρος μετρημένο και βγαλμένο από τα σπλάχνα των πλέον ευτυχών υλικών της πραγματικότητας… Ταυτόχρονα, ξεδιπλώνεται όλος ο κοινωνικός καμβάς της εποχής με όλες εκείνες τις λεπτομέρειες που αποδίδουν την ουσία και ξεσκεπάζουν ό,τι κρύβεται πίσω από την επίπλαστη συμπεριφορά. 
 
Γνώστης της αθηναϊκής ζωής, χαρτογραφεί μοναδικά τη γεωγραφία της πρωτεύουσας αλλά και της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης, τόπων όπου εκτυλίσσονται οι υποθέσεις των έργων του. 
 
Πολλές δε από αυτές εντάσσονται σε παλαιότερες από την εποχή του περιόδους και μας εντυπωσιάζουν με την ακρίβεια των περιγραφών, τη γνώση του χώρου αλλά και του ψυχισμού της εποχής. 
 
Στον πολύ ενδιαφέροντα τόμο που επιμελήθηκε ο Κώστας Καλφόπουλος με τη συνδρομή μιας σειράς ανθρώπων που με την ξεχωριστή τους ιδιότητα σχετίζονται με τον Μαρή, συντίθεται το πολυδιάστατο πορτρέτο ενός σπάνιου ανθρώπου σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί αξιακά η προσωπικότητα και το έργο του. 
 
Ταυτόχρονα, μέσα από αυτόν τον τόμο ιχνογραφείται ο άνθρωπος Μαρής, εκείνος της οικογένειας, της κοινωνίας, της εργασίας, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται το πανόραμα της εποχής στην οποία έδρασε δημιουργώντας. 
 
Τον τόμο που κυκλοφορεί με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μαρή κοσμούν με τις υπογραφές τους οι: Μάρκαρης Πέτρος, Βασιλικός Βασίλης, Κακούρη Αθηνά, Αποστολίδης Ανδρέας, Φιλίππου Φίλιππος, Μπακουνάκης Νίκος, Σωμερίτης Ριχάρδος, Μιχαηλίδης Τεύκρος, Λεονταρίτης Γεώργιος, Πετσόπουλος Σταύρος, Καλφόπουλος Κώστας,  Ράγκος Γιάννης, Βατόπουλος Νίκος, Σιχλιμίρης Αναστάσης, Κουλετάκη Νίνα, Μυρογιάννης Στράτος, Τσιριμώκος Άγγελος, Marcou Loic. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.