search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:25
MENU CLOSE

Όταν ο Γιώργος «τρίζει» τα δόντια…

03.12.2009 13:46

Στο… παρά πέντε απο σοβήθηκε σοβαρή σύγκρουση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού ο Γιώργος Παπανδρέου, σφόδρα ενοχλημέ νος από τις συνεχείς απαξιωτικές αναφορές για την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα μας και τις διά φορες καταστροφολογικές εκθέσεις, αλλά και διαρροές των Βρυξελλών σε ισχυρά εκδοτικά συγκροτήματα με παγκόσμια απήχηση, ετοιμαζόταν να καταγγείλει επώνυμα τη στάση τους.

Στο… παρά πέντε απο σοβήθηκε σοβαρή σύγκρουση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού ο Γιώργος Παπανδρέου, σφόδρα ενοχλημέ νος από τις συνεχείς απαξιωτικές αναφορές για την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα μας και τις διά φορες καταστροφολογικές εκθέσεις, αλλά και διαρροές των Βρυξελλών σε ισχυρά εκδοτικά συγκροτήματα με παγκόσμια απήχηση, ετοιμαζόταν να καταγγείλει επώνυμα τη στάση τους.

Η δήλωση στον «Επενδυτή», αλλά και στο Πολιτικό Συμβούλιο το περα σμένο Σάββατο, για κάποιους που επί χρόνια έκαναν ότι δεν καταλάβαιναν για τα στρεβλά στοιχεία της οικονο μίας και τώρα πιέζουν μια κυβέρνηση 50 ημερών ήταν μόνο η αρχή.

Ο πρωθυπουργός είχε δεχτεί εισηγήσεις προκειμένου να καταγ γείλει τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Γάλλο Ζαν Κλοντ Τρισέ, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών, Λουξεμβούργιο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και τον Ισπανό – απερχόμενο – επίτροπο Οικονομικών Χοακίν Αλμούνια, ότι με τη στάση τους ρίχνουν τη χώρα στα νύχια των κερδοσκόπων με τα ομόλογα, όπως φάνηκε και με την επίθεση της Πέμπτης.

Ο ίδιος όμως προτίμησε να απαντήσει θετικά σε απευθείας επαφή με τον Έλληνα αντιπρόε δρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκά Παπαδήμο. Κάποιοι λένε ότι η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία Τρισέ, ενώ άλλοι λένε ότι την πήρε η ελληνική πλευρά.

Ό,τι κι αν συμβαίνει, το σίγουρο είναι ότι… ο Παπαδήμος μετέφερε τις γνωστές περί σκλη ρών μέτρων απόψεις της ΕΚΤ, αλλά άκουσε με προσοχή τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπί ζεται τόσο εχθρικά μια κυβέρνηση μόλις 50 ημερών, που έχει ήδη αναπτύξει ένα φιλόδοξο σχέδιο ανατροπών και αποκατάστασης του διε θνούς κύρους της χώρας, αλλά και της κατε στραμμένης οικονομίας της.

Δηλώσεις σε οργισμένο ύφος, υπονομευ τικά υπονοούμενα και άλλα τέτοια από αξιω ματούχους των Βρυξελλών δεν συνάδουν με το πνεύμα συνεργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τονίστηκε ακόμα ότι η νέα κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αποδέχτηκε ότι υπάρχει θέμα με τα στοιχεία που έστελνε η χώρα μας όλα τα χρόνια και έχει ήδη ανακοινώσει ότι ο προϋπολογισμός έγινε γρήγορα και βιαστικά προκειμένου να ικανοποιηθούν οι συνταγματι κές προθεσμίες.

«Την κυβέρνηση θα κρίνουν τα ευρωπαϊκά όργανα από το τριετές πρόγραμμα στα θερότητας και ανάπτυξης που θα καταθέσει τον Ιανουάριο και το οποίο θα περιλαμβάνει πολλά μέτρα για τη μείωση των δαπανών του κράτους και αλλαγές τόσο στο φορολογικό όσο και στο ασφαλιστικό», επισημαίνουν συνερ γάτες του πρωθυπουργού.

Ανάλογες ήταν και οι τοποθετήσεις του οικονομικού επιτελείου στη συνεργασία που είχαν με τον Παπαδήμο, την Κυριακή το πρωί, μετά τη συνάντησή του με τον Γιώργο Παπανδρέου στο Καστρί, το απόγευμα του Σαββάτου.

Η συνάντηση αποφασίστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό έπειτα από πολύ περί σκεψη και ποικίλες εισηγήσεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το κερδοσκοπικό παραλήρημα τόσο διάφορων ξένων θεσμικών όσο και του συντηρητικού ξένου Τύπου. Ο ίδιος ο Παπανδρέου δεν κρύβει τη δυσφορία του από το γεγονός ότι οι δεξιοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες Γιούνκερ  Τρισέ  Μπαρόζο έκλειναν τα μάτια τους στη στάση των κυβερνήσεων Καραμανλή, ανέχτηκαν τη «λευκή πετσέτα» που έριξε στην οικονομία το τελευταίο έτος, διογκώ νοντας το έλλειμμα και καταφεύγοντας σ’ έναν εξωφρενικό δανεισμό, και άρχι σαν τις ειρωνείες και τις… βουρδουλιές αμέσως μόλις πάτησε ο Παπακωνσταντίνου το πόδι του στα ευρωπαϊκά όργανα. Μάλιστα πολλά κυβερ νητικά στελέχη εκτιμούν ότι η απειρία του υπουργού Οικονομικών συνέβαλε στο να «περάσει» και στην Ελλάδα ένα κλίμα τελείως υπονομευτικό για τη χώρα μας.

Επισημαίνουν ακόμα ότι και ο ίδιος θα μπορούσε να σταθεί πιο αποφασι στικά απέναντί τους και κυρίως να μην αποδέχεται δημόσια ότι «έφαγε ξύλο» στις συνεδριάσεις του Ecofin.

Αυτό που αποδείχτηκε εκ του απο τελέσματος είναι ότι μετά την «κάθο δο» Παπαδήμου στην Ελλάδα, το περασμένο Σαββατοκύριακο, το κλίμα για την ελληνική κυβέρνηση άλλαξε. Τρισέ, Γιούνκερ και Αλμούνια ένιωσαν ξαφνικά την ανάγκη να ομολογήσουν ότι οι παρατηρήσεις του αφορούν στην προηγούμενη κυβέρνηση, ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να χρεοκοπήσει και αμέσως «διορθώθηκαν» εντυ πωσιακά και τα «σπρεντ δανεισμού», αλλά και οι εκτιμήσεις των ξένων οίκων.

Επίσης η Ελλάδα «κέρδισε» τριετή διορία προκειμένου να ρίξει το έλλειμ μά της στο 3%, μπαίνοντας βέβαια σε ασφυκτική επιτήρηση.

Πολλοί μάλιστα κοντά στον πρω θυπουργό κρίνοντας το… αποτέλε σμα της συνάντησης Παπανδρέου  Παπαδήμου τόνιζαν με νόημα ότι η θητεία του τελευταίου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ολοκληρώνεται τον Ιούνιο και μετά άνετα μπορεί να… επιστρέ ψει στα ελληνικά δεδομένα.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο υπήρξε ιδιαίτερη ενόχληση και για την έκθεση της «Deutsche Bank» αλλά και από μια διαρροή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κατάργηση των εξοπλισμών, αφού ώς τώρα δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού εισηγήθη καν με την πρώτη ευκαιρία να θυμίσει στον περίφημο γαλλογερμανικό άξονα, που δεν φαί νεται να χάρηκε ιδιαίτερα από την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες  πρότυπα στη δοκιμή νέων οπλικών συστημάτων στον κόσμο, λόγω των συνεχών ασκήσεων και της… πολεμικής ετοι μότητας στο Αιγαίο.

Όποια συστήματα επιλέγει γίνονται παγκό σμα μπεστ σέλερ, ενώ είναι από τους καλύ τερους πελάτες της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, σε βάρος της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξής της.

Προς το παρόν πάντως το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι τα μηνύματα της κυβέρνησης στάλ θηκαν αρμοδίως, αλλά δεν εφησυχάζει.

Θεωρεί μάλιστα ότι στο «παιχνίδι» που παί ζεται σε σχέση με την υπονόμευση της νέας κυβέρνησης ακουμπά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που είδε με απογοήτευση να… καταβαραθρώνεται η Νέα Δημοκρατία και ο Κώστας Καραμανλής, αλλά και νεοδημοκράτες που υπηρετούν σε κρίσιμα πόστα στα ευρωπα ϊκά όργανα και συνεχίζουν τη… βρόμικη δου λειά που έκαναν και στο παρελθόν.

Όσο για τον Χοακίν Αλμούνια, που προέρχε ται από το σοσιαλιστικό στρατόπεδο, η εκτίμη ση που υπάρχει στην Αθήνα είναι ότι εξαντλεί την αυστηρότητά του και δικαιώνει τον ρόλο του στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, αφού δεν μπορεί να το κάνει σε πιο ισχυρές χώρες, όπως η Γαλλία ή η Ιταλία που αντιμετωπίζουν δημοσιο νομικά προβλήματα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι με το «όπλο παρά πόδα» προκειμένου σε πρώτο… στραβο πάτημα της ευρωπαϊκής χριστιανοδημοκρατίας να παρέμβει.

Τα «καλά παιδιά» των Βρυξελλών…

Αυτό όμως που προκαλεί έντονο προβλημα τισμό είναι το γεγονός ότι εντός της κυβέρνη σης φουντώνει ένα εκσυγχρονιστικό κλίμα που έχει καταδικαστεί στη συνείδηση των πολι τών, με την αμέριστη συμπαράσταση «εκσυγ χρονισταράδων» διασκορπισμένων στον Τύπο.

Όλοι αυτοί εισηγούνται «σκληρά μέτρα» εδώ και τώρα προκειμένου να αποδείξουμε στις Βρυξέλλες ότι «είμαστε καλά παιδιά».

Ο πρωθυπουργός επιμένει όμως ότι δεν μπορεί τα μέτρα να αφορούν μονίμως χαμηλό μισθους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και χαμηλοσυνταξιούχους και επισημαίνει ότι μόνο με την ανατροπή του φορολογικού, όπου θα πληρώνουν αδρά όσοι έχουν, και την αλλαγή του τρόπου σύνταξης και υλοποίησης του προ ϋπολογισμού, με την περιστολή δαπανών, όπως και το κλείσιμο της μεγάλης διαρροής με τις δαπάνες για τα φάρμακα και τις προμήθειες των νοσοκομείων, θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Γι’ αυτό και επιμένει ότι το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης του Ιανουαρίου πρέπει να αποτυπώνει τη νέα αντίληψη της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ελλειμ μάτων.

Οι νέοι περιφερειάρχες…

Στο μεταξύ συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου με πράξη του αναμένεται να επικυρώσει την επιλογή των νέων περιφερει αρχών της χώρας.

Ανάμεσά τους αναμένεται να βρίσκονται και έμπειρα ονόματα, αφού από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνεται ότι αναζητήθηκαν άτομα που να μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα και κυρίως να μπορέσουν χωρίς καθυστε ρήσεις να τρέξουν το ΕΣΠΑ, που έχει κολλήσει δραματικά τους τελευταίους μήνες.

Παράλληλα σήμερα κατά τα φαινόμενα θα λήξει και το σίριαλ με τις αρμοδιότητες μεταξύ υπουργών και υφυπουργών σε 8 κρίσιμα υπουρ γεία, μετά και την τελευταία άτυπη σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας.

Εκεί έγινε μια τελική αποσαφήνιση, «χτένισε» τις προτάσεις των υπουργών ο ίδιος ο πρωθυ πουργός και τα σχετικά διατάγματα ξαναδόθη καν πίσω για τελικές παρατηρήσεις.

Όλα αυτά μάλλον θα ολοκληρωθούν σήμερα, πριν φουντώσει το… κίνημα των υφυπουργών που βαρέθηκαν να απαξιώνονται ακόμα και από την ιεραρχία των υπαλλήλων των υπουργεί ων τους χωρίς να έχουν και τυπικά αντικείμενο εργασίας.

Εντός των ημερών θα υπάρξει κατάληξη και στο σίριαλ γενικών και ειδικών γραμματέ ων στα υπουργεία, αν και μετά το… φιάσκο «Κουτούπη» άρχισαν όλοι να τρέχουν και να ρωτάνε για διάφορους «τσίου φίου» με εντυπω σιακά βιογραφικά που έχουν προκριθεί…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:21