search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:11
MENU CLOSE

Τα πανέμορφα σπίτια διασήμων στην Ύδρα – «Αυτό το μέρος είναι αιώνιο» (Photos)

12.08.2016 07:45
Τα πανέμορφα σπίτια διασήμων στην Ύδρα - «Αυτό το μέρος είναι αιώνιο» (Photos)  - Media

Πιθανόν είναι η αρχοντιά και συνάμα η απλότητα που αποπονέει, με κάποιους να την χαρακτηρίζουν «κοσμοπολίτισσα» και κάποιους άλλους «καπετάνισσα» του Αργοσαρωνικού.

Μιλάμε, φυσικά, για την Υδρα, το νησί που αποτελεί πηγή έμπνευσης καλλιτεχνών και διαννοουμένων, οι οποίοι χάονται  στα σοκάκια της και στο απέραντο γαλάζιο. Ο Χένρυ Μίλλερ και ο Λεόναρντ Κοέν είναι δύο άνθρωποι που αγάπησαν την Ύδρα, τον τόπο προσελκύει πολυεκατομμυριούχους με θαλαμηγούς και έχει καταφέριε να μην χάσει την παρθένα ομορφιά του.

Ο δημοσιογράφος των NY Times Λόρενς Οσμπορν είχε βρεθεί στην Ύδρα και σε άρθρο του στο περιοδικό «T Magazine» είχε πλέξει το εγκώμιό της. Εκεί, συνάντησε τον συλλέκτη έργων Τέχνης Δάκη Ιωάννου, ο οποίος έχει ανοίξει ένα ιδιωτικό μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε ένα παλιό σφαγείο του νησιού. Τότε, ο Τζεφ Κουνς είχε δημιουργήσει ένα σύστημα βαφής για το γιοτ του συλλέκτη, Guilty, το οποίο στέκεται… διακριτικά στο λιμάνι της Υδρας τα καλοκαίρια.

«Έρχομαι για χρόνια εδώ. Μόνο 2.000 άνθρωποι μένουν εδώ όλον τον χρόνο αλλά το καλοκαίρι είναι πραγματικό ένα σπάνιο σκηνικό. Είναι ένα από τα πιο στοιχιωμένα ελληνικά νησιά. Έξω από το λιμάνι, είναι η άγρια ομορφιά», δήλωσε για να συμπληρώσει: «Αγαπώ την Ύδρα. Είναι ένα από αυτά τα μέρη, τα μαγικά μέρη».

Η Ύδρα εδώ και πάρα πολλά χρόνια προσελκύει καλλιτέχνες. Εκεί έζησε για πολλά χρόνια ο περίφημος Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας. Ένας ακόμη επισκέπτης του νησιού ήταν ο Γιώργος Σεφέρης, που είχέ αφιερώσει και ένα ποιήμα του στο νησί.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος των NY Times «κανένας ξένος δε έχει γράψει για την Ύδρα, όπως ο Χένρυ Μίλλερ. «H Ύδρα», όπως έγραψε «ανεβαίνει από τη θάλασσα σαν ένα τεράστιο καρβέλι απολιθωμένο ψωμί».

Ο Μίλλερ έχει μιλήσει για την πολτισμική σημασία της Ελλάδος, ακόμα και στην σύγχρονη εποχή. «Ακόμα και καταμεσής της τωρινής κρίσης πιστεύω ότι είναι μια σημαντική ιδέα. Αλλά μετά δες αυτό το μέρος. Είναι αιώνιο – δεν είναι αυτό που ανέφερε ο Μίλλερ; Δεν μπορεί να μην το νιώθεις αυτό εδώ. Η Ελλάδα είναι αιώνια».

Ο δημοσιογράφος συνάντησε στο νησί και τον Δημήτρη Αντωνίτση, που το όνομά του έχει ταυτιστεί με το Hydra School Projects, που στεγάζεται σε ένα πρώην σχολείο και σπίτι ενός καπετάνιου πάνω από το λιμάνι. Ο διευθυντής της γκαλέρι κάλεσε των δημοσιογράφο και τον ξενάγησε στον χώρο, ο οποίος είναι φτιαγμένος από ξύλα πλοίων 250 ετών! Κάποτε ήταν σπίτι καπετάνιου τώρα είναι γεμάτο Τέχνη. Σχέδια της Lisa Ruyter, φωτογραφίες ελιών από την Mirabelle Marden και μερικά έργα ζωγραφικής του Rene Ricard.

Κάθε καλοκαίρι η Υδρα είναι το σημείο συνάντησης αρκετών ανθρώπων που σχετίζονται με την Τέχνη.

«Είναι περίεργο πως η Υδρα έχει γίνει αυτό το μέρος. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει. Υποθέτω πως όλα σχετίζονται με τον Γκίκα και σε κάποιες περιπτώσεις με κάποιους πρωτοπόρους ομοφυλόφιλους άνδρες», λέει ο κ. Αντωνίτσης.

Οπως δήλωσε, την δεκαετία του ’50 το νησί έγινε ο τόπος του Charles Hulse και του Gordon Merrick.

Η Ελεν και ο Μπρις Μάρντεν είναι δύο άνθρωποι που αγάπησαν ολοκληρωτικά την Υδρα και επέλεξαν να γίνει ο τόπος τους. Αγόρασαν το πρώτο τους σπίτι το 1973, ενώ από το 1990 ζουν σε σπίτι, που χρονολογείται από το 1790. Στον επάνω όροφο αυτού, ο Μπρις έχει το στούντιό του, με την θέα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, να είναι αυτό που είχε περιγράψει κάποτε ο Λέοναρντ Κοέν στη μητέρα του.

«Το αίσθημα του χωρισμού από τον κόσμο, από τα ψηλά τείχη και τις άμυνες, η μοναξιά σε συνδυασμό με την ανοικτό ουρανό και τη θάλασσα».

Περνώντας από τα ερείπια του αρχοντικού του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, το οποίο καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1961, ο δημοσιογράφος των NY Times σκεφτόταν πως εκεί μέσα έχουν ζήσει ο Λώρενς Ντάρελ και ο Σερ Πάτρικ Λη Φέρμορ, ο οποίος έγραψε εκεί το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου του «Μάνη».

Στιγμές αυτών των ανδρών θυμάται η Φαίνη Ξύδι, η κόρη ενός γνωστού Ελληνα διπλωμάτη, που έχει σπίτι στο νησί.

«Ηρθα για πρώτη φορά το 1956. Ημουν περίπου 12 ετών, όταν γνώρισα τον Πάτρικ Φέρμορ για πρώτη φορά -δεν μπορούσα να πιστέψω πόσο όμορφος ήταν», διηγείται.

Αφού χώρισαν οι γονείς της, η μητέρα της αγόρασε σπίτι στην Υδρα, για να περνούν τα καλοκαίρια τους.

«Ηρθε επειδή ήταν φτηνή και επειδή την είχε ερωτευτεί. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο άγρια ήταν η Υδρα τότε. Ηταν σαν τον 19ο αιώνα. Πολλοί άνθρωποι ήταν ξυπόλυτοι και φτωχοί. Ηταν ένα άδειο μέρος. Κοιτάξτε γύρω σας τώρα!», προσθέτει.

Τώρα, η Υδρα είναι η «αρχόντισσα» του Αργοσαρωνικού. Το νησί που κανείς μπορεί να περπατήσει εκεί που βάδισαν καλλιτέχνες και ποιητές και θα αποτελεί για πάντα πηγή έμπνευσης.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:03