03/07/2020 01:27:59
3.12.2009

Εκλογή Σαμαρά στη Ν.Δ.; Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…

Στο μεταξύ στο μικροσκόπιο έχουν βάλει οι συνεργάτες του πρωθυπουργού τις κινήσεις του νέου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

Στο ΠΑΣΟΚ, που υπήρχε ένα θετι κό κλίμα υπέρ της υποψηφιότητας του νέου προέδρου, ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά της εκλογής τους.

Ομολογούν ότι αποτέλεσε ανα πάντεχη έκπληξη το μέγεθος του εκλεκτορικού σώματος, που δίνει μια μεγάλη ανάσα στην τραυματι σμένη από το εκλογικό αποτέλεσμα Νέα Δημοκρατία.

Αναγνωρίζουν ότι σε σχέση με την Ντόρα Μπακογιάννη ο ίδιος είναι άφθαρτος από το κυβερνη τικό παρελθόν της Ν.Δ. και μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να το απο ποιηθεί, ενώ υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να «εγκλωβιστεί» σε κλισέ του 1993… κυκλοφορώντας μ’ ένα ακροδεξιό προφίλ.

Στο ΠΑΣΟΚ περιμένουν κι άλλες εκπλήξεις αντίστοιχες με την κίνη σή του να υποστηρίξει το έκτακτο επίδομα στους πολίτες, που συζητεί ται αυτές τις μέρες στη Βουλή.

Πιστεύουν ότι θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, αφού ο Σαμαράς έχει σκοπό να παίξει το παιχνίδι της λαϊ κής δεξιάς, μιλώντας για κοινωνικό κράτος και αποκρούοντας νεοφιλε λεύθερες τακτικές, τις οποίες μπο ρούσαν εύκολα να αποκρούσουν.

«Ο αντίπαλος θα είναι ζόρικος, πρέπει να ανασκουμπωθούμε, να αποφύγουμε λάθη και επιπολαιό τητες και να τρέξουμε το κυβερ νητικό μας έργο, όσο ακόμα είναι ζαλισμένοι από το χαστούκι των 10 μονάδων», επισημαίνει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

Παρότι ο Παπανδρέου με τον Σαμαρά διατηρούν φιλία από τα φοι τητικά τους χρόνια και άνεση στην επικοινωνία, εκτιμούν στο ΠΑΣΟΚ ότι θα «κοντράρει» σκληρά στα εθνικά θέματα, θεωρώντας ότι είναι δικό του πεδίο, αν και υπογραμμί ζουν ότι ο πρωθυπουργός έχει βάλει εγκαίρως ένα πλαίσιο και τις κόκ κινες γραμμές στο Σκοπιανό και τα Ελληνοτουρκικά, κι έτσι δεν θα μπο ρέσει εύκολα να δημιουργήσει σκιές ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο Σαμαράς δεν θα παίξει με την προεδρική εκλογή και θα σεβαστεί την προεκλογική θέση της Ν.Δ. ότι θα στηρίξει τον Κάρολο Παπούλια, αφού το κόμμα του θέλει χρόνο για να ανασυγκροτηθεί και να καταστεί πολιτικά ελκυστικό για επάνοδο στην εξουσία.

Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιοι ότι θα συμπράξει και θα συναινέσει στην υπερψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, στα χνάρια του γερμανικού, αφού βασικοί του συνεργάτες, όπως ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, διαφωνούν κάθε τα. Το θέμα αναμένεται να διχάσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και το ερώτημα είναι αν ο νέος πρόεδρός της θα επι βάλει κομματική πειθαρχία.

Πάντως στο ΠΑΣΟΚ έχουν απο φασίσει να «παίξουν» με τον Αντώνη Σαμαρά το «παιχνίδι» με το μαστίγιο και το καρότο, από τη μια δηλαδή να τον καλούν να συναινέσει και από την άλλη να του χρεώνουν επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης ή δικές του τοποθετήσεις.

Ήδη ξεκίνησαν από τις προ χτεσινές εξαγγελίες του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο με ερωτήματα αν «αδειάζει» την προ εκλογική τακτική της Ν.Δ. σχετικά με την καραμανλική λογική του πλή ρους παγώματος των μισθών και αν αναγνωρίζει ότι μια τέτοια τακτική θα ήταν καταστροφική για τον τόπο και συνεπώς σύρεται στη λογική του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της… καμένης γης που άφησε η Ν.Δ.

Τέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκινά από Δευτέρα πολιτικό και κοινωνικό διάλογο για τα προβλή ματα της κοινωνίας, χωρίς προς το παρόν να έχει ξεκαθαρίσει ούτε πώς, ούτε με ποιους θα γίνει, ενώ και η ατζέντα του παραμένει θολή…

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.