search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:12
MENU CLOSE

Γεωργίου στους FT: Αν καταδικαστώ θα μπουν σε κίνδυνο οι διαπραγματεύσεις

14.08.2016 14:46
Γιώργος Γεωργίου: «Από τον τζόγο καταστράφηκε η οικογένειά μου» (Video) - Media

 

Λόγο ανησυχίας τόσο για την Ελλάδα όσο και για τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ χαρακτηρίζει την παραπομπή του ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου,  ο οποίος προειδοποιεί -με συνέντευξή του στους Financial Times- πως ενδεχόμενη καταδίκη του για παραποίηση στοιχείων θα έθετε σε κίνδυνο τις επικείμενες διαπραγματεύσεις.

Το δημοσίευμα των FT αναφέρει το ιστορικό της υπόθεσης και φιλοξενεί δηλώσεις του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος παραπέμπεται να δικαστεί ενώπιον Τριμελούς Εφετείου Αθηνών για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης

Ο Ανδρέας Γεωργίου, πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ, απορρίπτει κατηγορηματικά τις σε βάρος του. «Νιώθω ότι ζω σε έναν παράδοξο κόσμο όπου τα πάντα στέκονται ανάποδα. Αυτοί που παράγουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία που έχουν επικυρωθεί πολλές φορές από διεθνείς οργανισμούς διώκονται, την ώρα που όσοι είναι απέναντι και ήταν υπεύθυνοι για τη νοθεία των στατιστικών στοιχείων κατά το παρελθόν δεν αμφισβητούνται» αναφέρει στην τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στους FT από το σπίτι του στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να επανενεργοποιήσει την περίπτωσή του θα πρέπει να είναι πολύ ανησυχητική τόσο για την ελληνική κυβέρνηση όσο και για τα κράτη-μέλη της ΕΕ. «Αν κρατικοί υπάλληλοι δεν μπορούν να κρατήσουν ακριβή στατιστικά στοιχεία, χωρίς φόβο ότι θα σέρνονται επί χρόνια σε δικαστικές αίθουσες, η ακεραιότητα της ΕΕ και του οικονομικού της συστήματος θα έχει υπονομευθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ προειδοποιεί μάλιστα ότι αν η απόφαση βγει εις βάρος του, τότε η Ελλάδα θα έχει προβλήματα στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους: «Εάν ο υπολογισμός του δημοσίου χρέους κριθεί ότι είναι λάθος, μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους; Δεν είναι λογικό…».

Ο κ. Γεωργίου επέστρεψε στις ΗΠΑ μετά την ολοκλήρωση της θητείας του τον περασμένο Αύγουστο και παρότι «αντιμετωπίζει τώρα μια παρατεταμένη μάχη για να καθαρίσει το όνομά του» -όπως γράφουν οι FT- ο ίδιος εξακολουθεί να είναι ευτυχής που επέστρεψε στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. «Δεν το μετανιώνω καθόλου. Θα έκανα ακριβώς το ίδιο ξανά, χωρίς δεύτερη σκέψη» ανέφερε.

«Η οργή των οικονομολόγων»

Οι Financial Times αναφέρουν ότι η αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα αντιτάχθηκε στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ στο πλαίσιο εκστρατείας για να κερδίσει παραχωρήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους διεθνείς πιστωτές, παρόλο που το ποσοστό του ελλείμματος το 2009 είχε χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς για τον υπολογισμό του τελευταίου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 86 δισ. ευρώ. Χαρακτηρίζουν δε «διάχυτη» ελληνική πολιτική πρακτική να παραποιούνται τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία για πολιτικό όφελος.

Μεταξύ άλλων, η εφημερίδα σημειώνει πως «η υπόθεση έχει προκαλέσει οργή σε οικονομολόγους και στατιστικολόγους σε όλο τον κόσμο που πιστεύουν ότι ο κ. Γεωργίου έχει γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος για την πολιτική τάξη στην Ελλάδα, η οποία αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για την οικονομική κατάρρευση της χώρας»

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, την εβδομάδα που πέρασε, ο επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας της Νότιας Αφρικής, Pali Lehohla, χαρακτήρισε με επιστολή του προς τους Financial Times, ένα «βάναυσο πλήγμα» την απόφαση για τη δίωξη του κ. Γεωργίου, το οποίο μετατρέπει τη στατιστική σε μια «υψηλού κινδύνου» επιλογή σταδιοδρομίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:58