search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:15
MENU CLOSE

Δύσκολες ώρες για τον Καβαλιέρε

14.06.2011 07:11
Δύσκολες ώρες για τον Καβαλιέρε - Media

Οι Ιταλοί είπαν «ναι» στο συντριπτικό ποσοστό του 95% σε τέσσερα δημοψηφίσματα, ενώ η συμμετοχή των ψηφοφόρων ανήλθε στο 57% και ξεπέρασε το ποσοστό του 50% που απαιτείται για να καταστούν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων νομικώς έγκυρα και δεσμευτικά για την κυβέρνηση.

Οι Ιταλοί είπαν «ναι» στο συντριπτικό ποσοστό του 95% σε τέσσερα δημοψηφίσματα, ενώ η συμμετοχή των ψηφοφόρων ανήλθε στο 57% και ξεπέρασε το ποσοστό του 50% που απαιτείται για να καταστούν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων νομικώς έγκυρα και δεσμευτικά για την κυβέρνηση.

Τα δημοψηφίσματα αφορούσαν την απόρριψη της ιδιωτικοποίησης των δικτύων ύδρευσης, την κατάργηση του υποχρεωτικού ποσοστού κέρδους των εταιριών που διαχειρίζονται τα δίκτυα ύδρευσης, την κατάργηση κάθε σχεδίου για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, καθώς και την κατάργηση του νόμου περί «εύλογου κωλύματος» που επιτρέπει στον Μπερλουσκόνι να μην παρουσιάζεται στις δίκες του επικαλούμενος πολιτικές υποχρεώσεις.

Έτσι, μετά το ολέθριο αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, την ήττα στο πρώην «κάστρο» του Μιλάνου, αλλά και το… κολακευτικό εξώφυλλο του Economist που έκανε το γύρο του κόσμου, ο Καβαλιέρε δέχτηκε ακόμα ένα ηχηρό χτύπημα.

Μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, οι διοργανωτές των δημοψηφισμάτων ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς στο Πάνθεον της Ρώμης αλλά και στο διαδίκτυο, κυρίως στο Facebook, που ήταν κι ένα από τα κύρια μέσα που χρησιμοποίησαν για την εκστρατεία τους.

Το επόμενο κρίσιμο πολιτικό ραντεβού για τον πρωθυπουργό της Ιταλίας είναι αυτό της 22ας Ιουνίου, όπου έχει κληθεί να παρουσιαστεί  στο Κοινοβούλιο για να διαπιστώσει εάν η κυβέρνησή του διαθέτει ακόμη την εμπιστοσύνη των βουλευτών. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά τα αποτελέσματα περιορίστηκε να δηλώσει πως «με τα αποτελέσματα αυτά, η Ιταλία θα πρέπει να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια» ενώ, επιστρέφοντας στην ιδιωτική του κατοικία, στο μέγαρο Γκρατσιόλι, δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως είχε ζητήσει από τους Ιταλούς «να μην πάνε να ψηφίσουν και να προτιμήσουν τις παραλίες».

Σχολιάζοντας αργότερα το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων ο Μπερλουσκόνι κοινοποίησε γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρει ότι «η μεγάλη προσέλευση των πολιτών που εκφράσθηκαν ως προς τα δημοψηφίσματά μας αποδεικνύει ότι υπάρχει βούληση για συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων σε θέματα που αφορούν το μέλλον τους. Μια βούληση που δεν μπορεί να αγνοηθεί».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, «ακόμη και όσοι πιστεύουν ότι το δημοψήφισμα δεν είναι το πιο ενδεδειγμένο μέσο για την αντιμετώπιση πολύπλοκων θεμάτων, βλέπουν ξεκάθαρα ότι η θέληση των Ιταλών είναι σαφής και καλύπτει όλα τα θέματα των δημοψηφισμάτων». Καταλήγοντας αναφέρει ότι «η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο πρέπει να αποδεχθούν πλήρως τα σημερινά αποτελέσματα».

Ο γραμματέας του «Δημοκρατικού Κόμματος», Πιερλουίτζι Μπερσάνι, δήλωσε σχετικά με τα αποτελέσματα πως «σήμερα οργανώθηκε ένα δημοψήφισμα για το δικαίωμα στο διαζύγιο. Για το διαζύγιο της Ιταλίας από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, που βρίσκεται σε διαφορετική τροχιά και ημισφαίριο από εκείνο της χώρας μας».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του επίσης κεντροαριστερού κόμματος «Ιταλία των Αξιών» Αντόνιο Ντι Πιέτρο, εξέφρασε την ικανοποίηση του τονίζοντας ότι «πρέπει να καταφέρουμε να ρίξουμε την κυβέρνηση με μια πραγματική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Μέχρι σήμερα αποδείξαμε ότι ξέρουμε να κάνουμε αντιπολίτευση, τώρα πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί να κυβερνήσουμε».

Από μέρους της κυβερνητικής συμμαχίας, ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Κοριέρε Ντέλα Σέρα», υπογράμμισε ότι «χρειάζεται μια πραγματική αλλαγή πορείας, με ένα νέο θαρραλέο κυβερνητικό πρόγραμμα για την επόμενη διετία. Διαφορετικά, καλύτερα να πάμε να ψηφίσουμε».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:11