search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:21
MENU CLOSE

Φόβοι για κρίση στα ελληνοτουρκικά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1930
18-08-2016
20.08.2016 03:00
turkey_2-1.jpg

Ενδεχόμενο τουρκικής «εκτόνωσης» προς τα δυτικά λόγω του Κουρδικού

Σε μακρά περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας εισέρχονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ακολουθώντας την πορεία τριβών που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις ανησυχίες που εκφράζουν παράγοντες τις ελληνικής διπλωματίας, η Ελλάδα αποτελεί πρόσφορο (και ασθενές) σημείο για την εκδήλωση της δυσφορίας της Άγκυρας.
 
Η δυσφορία της τουρκικής κυβέρνησης έχει να κάνει με την εδραιωμένη (και πιθανότατα δικαιολογημένη) πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ (και κάποιες ευρωπαϊκές δυνάμεις) «ποντάρισαν» στην επιτυχία του πραξικοπήματος και ενδεχομένως υποστήριξαν τους πραξικοπηματίες. 
Η πεποίθηση αυτή – η οποία καλλιεργείται συστηματικά από τα ΜΜΕ στην Τουρκία – έχει στόχο να συσπειρώσει την τουρκική κοινωνία απέναντι σε έναν εξωτερικό εχθρό ο οποίος επιβουλεύεται τη χώρα, την πολιτική της σταθερότητα και την ακεραιότητά της.
 
Από την πλευρά της η Δύση επικεντρώνει την προσοχή της κοινής γνώμης στη βαρβαρότητα με την οποία η τουρκική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους πραξικοπηματίες και κλείνει τους λογαριασμούς της με τους εσωτερικούς αντιπάλους της. 
Και οι δύο πλευρές, ωστόσο, αποφεύγουν να φέρουν στην επιφάνεια την ουσία των διαφορών τους, η οποία έχει να κάνει με τη διαχείριση του Κουρδικού ζητήματος. Η Δύση (ΗΠΑ) έχει επενδύσει στη δημιουργία κουρδικής οντότητας στη Συρία, προοπτική που αποτελεί γεωπολιτικό εφιάλτη για την Τουρκία.
 
Καθώς το Κουρδικό και οι αποφάσεις που φαίνεται να έχουν λάβει οι ΗΠΑ για την οικοδόμηση ενός κουρδικού προτεκτοράτου είναι ζητήματα που καμία τουρκική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί, οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Δύση δεν πρόκειται να ισορροπήσουν στο κοντινό μέλλον.
Βασικό και πρώτο μέτωπο εκδήλωσης αυτής της αντιπαράθεσης είναι η Συμφωνία της Τουρκίας με την Ε.Ε. για το προσφυγικό. Για την ακρίβεια, η κατάρρευση αυτής της συμφωνίας μπορεί να αποτελέσει τον μοχλό που η τουρκική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει για να ασκήσει πίεση στη Δύση.
 
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε κατ’ αρχάς ότι η κατάρρευση της συμφωνίας σημαίνει πρακτικά την απελευθέρωση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ε.Ε., δηλαδή τα ελληνικά νησιά. 
Αυτό το «χαρτί» παρακολουθούμε να χρησιμοποιεί, λεκτικά προς το παρόν, η τουρκική κυβέρνηση. 
«Η Ε.Ε. μας ταπεινώνει» 
 
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στη γερμανική «Bild», κατηγόρησε την Ε.Ε. για ελλιπή υποστήριξη στην Άγκυρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και «εχθρότητα» στις ενταξιακές συνομιλίες. 
Ο ΥΠΕΞ λέει ότι «η Τουρκία εργάστηκε όσο λίγες χώρες για να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις ένταξης στην Ε.Ε., αλλά δεν παίρνει σε αντάλλαγμα τίποτα άλλο παρά απειλές, προσβολές και έναν πλήρη αποκλεισμό». «Αναρωτιέμαι: Ποιο έγκλημα έχουμε διαπράξει, γιατί τόση εχθρότητα;» είπε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.
 
Όσον αφορά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ – που είχε προηγουμένως κατηγορήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για «ενθάρρυνση» των πραξικοπηματιών – είπε πως «από την Ε.Ε. ακούσαμε μόνο τυπικές δηλώσεις, αλλά δεν είχαμε καμία πραγματική υποστήριξη». 
«Έπρεπε να είχε υπάρξει πολύ σαφέστερη καταδίκη και επισκέψεις υψηλού βαθμού» από την ευρωπαϊκή πλευρά στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα» υποστήριξε ο Τσαβούσογλου. Επέκρινε δε τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στο ζήτημα – «ενδεχόμενης», όπως τόνισε ο ίδιος – επαναφοράς της θανατικής ποινής, λέγοντας πως δεν γίνεται αντιληπτό στην Ευρώπη το κλίμα στον τουρκικό πληθυσμό, «που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε», όπως επίσης «ούτε και το πόσο επικίνδυνο είναι το δίκτυο του Γκιουλέν».
 
Στο ζήτημα της συμφωνίας για το προσφυγικό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε ουσιαστικά την απειλή υποχώρησης εάν δεν υπάρξει μέχρι τον Οκτώβριο απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους. 
«Είναι σαφές: Είτε εφαρμόζουμε όλοι τις συμφωνίες μαζί είτε τις βάζουμε όλες μαζί στην άκρη».
 
Τουρκικές πιέσεις
Είναι προφανές ότι το βάρος από την πιθανότατη πια κατάρρευση της συμφωνίας για τους πρόσφυγες πέφτει στην Ελλάδα, καθώς οι Ευρωπαίοι – με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης – έχουν σφραγίσει την έξοδο από τα ελληνικά σύνορα μετατρέποντας την Ελλάδα σε μια ευρωπαϊκή «νήσο Έλις»…
Ταυτόχρονα η τουρκική πίεση προς την Αθήνα κλιμακώνεται και με το θέμα των οκτώ στρατιωτικών που είχαν δραπετεύσει από την Τουρκία μετά το πραξικόπημα. 
 
Την Τρίτη 16 Αυγούστου έφτασε στο υπουργείο Εξωτερικών ο φάκελος με το αίτημα της Άγκυρας για την επιστροφή των οκτώ στρατιωτικών στην Τουρκία.
Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο δικαστικές πηγές, ο σχετικός φάκελος, σχετικά με την έκδοση στην Τουρκία των οκτώ στρατιωτικών που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο στις 16 Ιουλίου, προετοιμάστηκε από το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Όπως αναφέρει το τηλεγράφημα, το τουρκικό αίτημα εδράζεται στη συμφωνία έκδοσης που υπάρχει ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε τη δύσκολη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είναι υποχρεωμένη να λάβει υπόψη της τόσο το πιεστικό και επίμονο τουρκικό αίτημα για την παράδοση των φυγάδων όσο και τις «οδηγίες» που κομψά διατυπώνουν οι ΗΠΑ και κάποιοι εταίροι για το ακριβώς αντίθετο. 
 
Η παραπομπή της υπόθεσης αυτής στη Δικαιοσύνη έχει χρονικό όριο, καθώς κάποια στιγμή το τουρκικό αίτημα θα πρέπει να απορριφθεί (όπως λένε δυτικοί διπλωματικοί κύκλοι) λόγω του απαράδεκτου τρόπου με τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους πραξικοπηματίες, πάνω από τους οποίους, εκτός των άλλων, επικρέμαται και η θανατική ποινή. 
 
«Υποδαυλίζετε το μίσος»
Είναι προφανές ότι, στην περίπτωση που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η Αθήνα αρνηθεί να ικανοποιήσει το αίτημα της Άγκυρας για την απέλαση των πραξικοπηματιών, η υπόθεση αυτή μπορεί να αποτελέσει αφορμή για κλιμάκωση των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Αφορμές, άλλωστε, για την εκδήλωση εντάσεων υπάρχουν πολλές, καθώς τα ανοιχτά ζητήματα και οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ των δύο χωρών προσφέρονται προς αξιοποίηση ανά πάσα στιγμή.
 
Αξίζει να σημειωθεί η αντίδραση της Τουρκίας στην ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά, στην Καστανιά Βερμίου. 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την ίδια μέρα που τουρκικά αεροσκάφη ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο πραγματοποιούσαν ενοχλητικές πτήσεις στο Αιγαίο, στην ομιλία του ζήτησε από την Άγκυρα να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων και άφησε αιχμές για το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν επέτρεψε να γίνει η λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα.
 
Τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκάλεσαν την πιο κάτω σκληρή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, η οποία περιγράφει τη νέα ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις… 
«Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημoκρατίας Παυλόπουλου ότι “ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει τον αγώνα έως ότου η απόγονος των θυτών Τουρκία αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Ποντίων και ζητήσει ειλικρινή συγγνώμη” συνιστούν δημαγωγία που απέχει από την καλή πρόθεση και την ευθύνη ενός κρατικού αξιωματούχου. 
 
Οι δηλώσεις του Παυλόπουλου, που διαστρεβλώνουν το ότι το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα είναι κλειστό προσωρινά, εξαιτίας εργασιών επισκευής, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. 
Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στον Έλληνα αρμόδιο και στις πλευρές που επιχειρούν να διατηρήσουν στην επικαιρότητα τους ισχυρισμούς για τον Πόντο, οι οποίοι (ισχυρισμοί) δεν είναι από ιστορικής και νομικής απόψεως βάσιμοι, και δεν αντιμετωπίζουν καθόλου ψύχραιμα το ζήτημα όταν αυτό εισέρχεται στην πολιτική, τις απάνθρωπες, από την ίδρυση των χωρών τους (έως και σήμερα), πολιτικές αφομοίωσης απέναντι σε όλες τις μειονότητες.
Οι εν λόγω ανακοινώσεις, που υποδαυλίζουν το θρησκευτικό και εθνοτικό μίσος των φανατικών στοιχείων στην Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία και τον τουρκικό λαό, είναι αντίθετες στο πνεύμα των σχέσεων φιλίας και γειτονίας και δεν βοηθούν στην εξέλιξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».
Τι δεν καταλάβατε;
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:20