search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:33
MENU CLOSE

Φορτωμένη η ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου έως τον Δεκέμβριο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1930
18-08-2016
19.08.2016 03:00
megaro_maximoy.jpg
 
Την περασμένη εβδομάδα το «Ποντίκι», σε ένα πολύ αναλυτικό ρεπορτάζ τριών σελίδων, εξηγούσε με κάθε λεπτομέρεια γιατί η εκλογολογία, ίσως το μοναδικό θέμα που απασχολεί την επικαιρότητα – ελλείψει άλλων πολιτικών θεμάτων τον Αύγουστο – είναι άκυρη και άκαιρη. Περιέγραφε δε εξαντλητικά όλες τις παραμέτρους που προσδιορίζουν το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, τις προθέσεις της κυβέρνησης αλλά και τη στάση των Ευρωπαίων.
 
Χρειάστηκε να περάσουν ελάχιστες μέρες μέχρι να παρέμβει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ και την ανάλυση του «Π» «γειώνοντας» τα σενάρια με έναν πολύ κοφτό και κατηγορηματικό τρόπο:
«Τ’ ακούω και τα διαβάζω κι εγώ αυτά τα σενάρια. Τώρα που η χώρα μπαίνει σε ράγες, η οικονομία σιγά – σιγά ανακάμπτει, η ανεργία αποκλιμακώνεται, όποιος τώρα σκέπτεται εκλογές δεν μπορεί παρά να είναι ανόητος. Όποιος δε τις ζητάει, είναι δυο φορές ανόητος» σημείωσε ο πρωθυπουργός από το Κομμένο Άρτας προχθές, απορρίπτοντας τα σενάρια πρόωρων εκλογών που διακινούνται σχεδόν καθημερινά.
 
Αφού λοιπόν και επισήμως τα σενάρια απορρίπτονται κατηγορηματικά, μάλλον πρέπει να ασπαστούμε τη γνωστή παροιμία «(…) κι από Αύγουστο χειμώνα», καθώς οσονούπω στο Μαξίμου αρχίζουν οι συσκέψεις, οι σχεδιασμοί και καταστρώνονται οι απαντήσεις και οι λεπτομέρειες για μια σειρά ζητημάτων που θα «τρέχουν» από εδώ και πέρα και θα «συντροφεύουν» την κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
 
Η κυβερνητική ατζέντα είναι «φορτωμένη» από έναν μακρύ κατάλογο με θεσμικά ζητήματα, τηλεοπτικές άδειες, συνταγματική αναθεώρηση, σύνοδο των χωρών του Νότου, «όπλα» τα οποία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση προκειμένου να απαντήσει στα «πυρά» της αντιπολίτευσης. 
 
Στο πρόγραμμα του Τσίπρα βρίσκονται ακόμη ταξίδια τόσο στην Ευρώπη – Παρίσι με Ολάντ, Μπρατισλάβα για τη Σύνοδο Κορυφής – όσο και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στη Νέα Υόρκη και την ετήσια γενική συνέλευση του ΟΗΕ. 
 
Μπροστά τα δύσκολα
 
Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν την… καθημερινότητα: την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, με ό,τι συνεπάγεται αυτή για μια κοινωνία που έρχεται αντιμέτωπη πλέον με κάθε είδους μπιλιετάκια (φόρου εισοδήματος), δόσεις (ΕΝΦΙΑ) και περικοπές (σε επιδόματα), χωρίς να είναι ξεκάθαρο ακόμα αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να αποφύγει την ενεργοποίηση ή όχι του περίφημου δημοσιονομικού «κόφτη». 
 
Ωστόσο, τα δύσκολα είναι μπροστά και θα αρχίσουν να έρχονται με ρυθμό καταιγίδας. Για αρχή ας θυμηθούμε ότι η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, που θα σηματοδοτήσει το οριστικό κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, έχει αφήσει «κάβα» την υλοποίηση προαπαιτούμενων μέτρων. Κατόπιν θα αρχίσει για την κυβέρνηση ο «Γολγοθάς» της δεύτερης αξιολόγησης. 
 
«Μενού» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, τα εργασιακά. Ομαδικές απολύσεις και συλλογικές συμβάσεις βρίσκονται μεταξύ των «πιάτων». Τα μηνύματα πάντως που καταφτάνουν στα μέρη μας μόνο με την καλοκαιρινή μελωδία των τζιτζικιών δεν μοιάζουν.
 
Άλλωστε, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής», η Παγκόσμια Τράπεζα έχει στείλει στο υπουργείο Εργασίας μια λίστα, στην οποία μεταξύ άλλων προβλέπονται περικοπές σε ολόκληρο το εύρος των φοροαπαλλαγών, κυρίως σε αυτές που ισχύουν για ιατροφαρμακευτικές δαπάνες, κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης και «μαχαίρι» σε παροχές ανταποδοτικού χαρακτήρα. 
 
Κανάλια, Σύνταγμα, Παιδεία
 
Στην ατζέντα του Μαξίμου έχει «σημαδευτεί» καιρό τώρα η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Εκτός απροόπτου, τότε θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Μια διαδικασία που θέλει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει προκειμένου να καταδείξει ότι μένει πιστή στις δεσμεύσεις της, εγκαινιάζοντας την… τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
 
Στη συνέχεια θα αρχίσει ο «αγώνας δρόμου» για τη συνταγματική αναθεώρηση με την ανακοίνωση των ονομάτων που θα στελεχώνουν την επιτροπή, η οποία θα «τρέξει» τη διαδικασία. Η συγκεκριμένη θεσμική μεταρρύθμιση αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα, μετά την απλή αναλογική, για τον Τσίπρα και μένει να δούμε αν και σε ποιον βαθμό θα πάρουν μέρος στον διάλογο τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 
 
Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο το «πρώτο αίμα» της νέας σεζόν αναμένεται τον Σεπτέμβριο με την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία, την οποία έχει ζητήσει η Ν.Δ. με αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών θα είναι ο «ο αγιασμός της Βουλής», σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη. 
 
Πώς το είπαμε; Κι από Αύγουστο χειμώνα…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:32