search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 18:14
MENU CLOSE

Σοκάρει Ούγγρος ευρωβουλευτής: Γουρουνοκεφαλές στα σύνορα θα απέτρεπαν περισσότερους πρόσφυγες

23.08.2016 06:49
Σοκάρει Ούγγρος ευρωβουλευτής: Γουρουνοκεφαλές στα σύνορα θα απέτρεπαν περισσότερους πρόσφυγες - Media

Κύμα κατακραυγής στο Twitter προκάλεσαν τα σχόλια ενός Ούγγρου ευρωβουλευτή αναφορικά με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

 

Κύμα κατακραυγής στο Twitter προκάλεσαν τα σχόλια ενός Ούγγρου ευρωβουλευτή αναφορικά με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Ο Γκιόργκι Σόπφλιν, ευρωβουλευτής από το 2004 του γνωστού για τις σκληρές αντιμεταναστευτικές του θέσεις κυβερνώντος ουγγρικού κόμματος Φίντετς, πρώην εργαζόμενος στο BBC και καθηγητής στο Λονδίνο, πρότεινε να τοποθετηθούν γουρουνοκεφαλές στον συνοριακό φράχτη της Ουγγαρίας, ως αποτελεσματικό μέσο αποτροπής της εισροής περαιτέρω μεταναστευτικών ρευμάτων.
 

Οι δηλώσεις αυτές δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς υπό την πρωθυπουργία του συντηρητικού Βίκτορ Ορμπαν, η ανατολικοευρωπαϊκή χώρα έχει κρατήσει τη σκληρότερη ίσως στάση από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε. απέναντι στην πρόσφατη μεταναστευτική κρίση που έφερε στην Ευρώπη μαζικά μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα και δίχασε πολιτικά την Ενωση. Την προηγούμενη χρονιά ύψωσε φράχτη στα νότια σύνορά της, ενισχυμένο με κοφτερό σύρμα στην κορυφή και χιλιάδες στρατιώτες να τον περιπολούν, ενώ στις 2 Οκτωβρίου αναμένεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα αναφορικά με την αποδοχή ή μη της πολιτικής της Ε.Ε. περί υποχρεωτικής εγκατάστασης μεταναστών στις χώρες της Ενωσης χωρίς τη συγκατάθεση των εθνικών κοινοβουλίων.

Στις 19 Αυγούστου, ο Αντριου Στρόχλαϊν, εκπρόσωπος Τύπου του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε σε μια προηγούμενη ουγγρική προσπάθεια εκφοβισμού των μεταναστών, κοινοποιώντας στο Twitter φωτογραφίες που δείχνουν ομοιώματα ανθρώπινων προσώπων φτιαγμένα από λαχανικά, να έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος του νότιου συνοριακού φράχτη της χώρας. Οι συγκεκριμένες εικόνες είχαν προηγουμένως εμφανιστεί σε σελίδα του Facebook που υποστηρίζει τις στρατιωτικές δυνάμεις που είναι τοποθετημένες στα σύνορα, συνοδευόμενες από τη συγκεκριμένη λεζάντα: «Αντί για σκιάχτρα που απωθούν τα πτηνά, αυτά είναι σκιάχτρα που απωθούν τους ανθρώπους, φτιαγμένα από ζαχαρότευτλο. Δείχνουν να λειτουργούν, καθώς κανείς δεν επιχείρησε να περάσει τον φράχτη εδώ και τέσσερις εβδομάδες». Ο Στρόχλαϊν σχολίασε τις φωτογραφίες, αναφέροντας ότι «οι πρόσφυγες φεύγουν από τον πόλεμο και το μαρτύριο και τα ανθρώπινα κεφάλια λαχανικών σας δεν θα τους σταματήσουν».

 

Το Σάββατο, ο Σόπφλιν απάντησε στον Στρόχλαϊν, προβαίνοντας στο επίμαχο σχόλιο. «Συμφωνώ. Οι εικόνες των ανθρώπων θα έπρεπε να απαγορεύονται», ανέφερε, υπαινισσόμενος πράξεις απαγορευμένες κατά το Ισλάμ, συμπληρώνοντας ότι ωστόσο «πρέπει να συμφωνήσετε ότι οι γουρουνοκεφαλές θα τους σταματήσουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο».

Ο εκπρόσωπος Τύπου δεν άφησε ασχολίαστες τις δηλώσεις, αναφέροντας ότι «ένας ευρωβουλευτής που εκστομίζει τέτοιες ξενοφοβικές χυδαιολογίες αποτελεί ντροπή τόσο για την ίδια του τη χώρα, όσο και για την Ευρώπη και ολόκληρη την ανθρωπότητα». Στον χείμαρρο σχολίων που ακολούθησε την αντιπαράθεση, οι λογαριασμοί των δύο ανδρών κατακλύστηκαν από εξοργισμένα σχόλια εναντίον του Ούγγρου ευρωβουλευτή. Οι μοναδικοί που τον υπερασπίστηκαν ήταν χρήστες που δεν έκρυβαν τις αντιμεταναστευτικές τους θέσεις. Ο ίδιος ανέφερε στο Reuters ότι ποτέ δεν υπέβαλε κάποια επίσημη πρόταση περί τοποθέτησης γουρουνοκεφαλών στον φράχτη και ότι το σχόλιό του δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα «νοητικό πείραμα», υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι δεν σκοπεύει να απολογηθεί για τα λεγόμενά του.

Πηγή: Kathimerini

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 18:12