search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:09
MENU CLOSE

Συλλήψεις στα Εξάρχεια και στο Κερατσίνι

06.12.2009 00:19
Συλλήψεις στα Εξάρχεια και στο Κερατσίνι - Media

Μικρού μεγέθους επεισόδια σημειώθηκαν γύρω στις 7.30 το βράδυ στην Οδό Μεταξά στα Εξάρχεια. Ομάδα νεαρών επιτέθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί και αμέσως μετά ακολούθησε πολύωρη αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία προσήχθησαν 93 άτομα.

Μικρού μεγέθους επεισόδια σημειώθηκαν γύρω στις 7.30 το βράδυ στην Οδό Μεταξά στα Εξάρχεια. Ομάδα νεαρών επιτέθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί και αμέσως μετά ακολούθησε πολύωρη αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία προσήχθησαν 93 άτομα.

Από τους προσαχθέντες 12 κρατούνται και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Πρόκειται για 5 Ιταλούς, 4 Έλληνες και 3 Αλβανούς.

Στο μεταξύ, έφοδο, παρουσία εισαγγελέα, πραγματοποίησε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα η αστυνομία σε στέκι αναρχικών που το ονομάζουν “αυτοδιαχειριζόμενο χώρο” με την επωνυμία “Ρεσάλτο” στη λεωφόρο Δημοκρατίας 54 και Ερμού, στο Κερατσίνι.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας έκαναν 20 προσαγωγές από τον συγκεκριμένο χώρο, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 200 μπουκάλια κενά, 2 σφυριά, 3 βαριοπούλες, 2 καλέμια, 2 μπιτόνια με εύφλεκτο υγρό, 7 κοντάρια, 3 κράνη, 6 μάσκες και 1 ηλεκτρονικός υπολογιστής. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία θα ακολουθήσουν και άλλες έρευνες σε χώρους παρόμοιους που εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσουν ως ορμητήριο για την πρόκληση επεισοδίων. Μετά την έφοδο νεαροί προχώρησαν σε κατάληψη του Δημαρχείου Κερατσινίου, όπου βρίσκονται άτομα στην ταράτσα. Στο σημείο έχουν μεταβεί αστυνομικές δυνάμεις.

Στα Εξάρχεια νεαροί έσπασαν τα τζάμια δύο ΙΧ αυτοκινήτων στην διασταύρωση Μπόταση και Στουρνάρη στα Εξάρχεια και πέταξαν στο εσωτερικό τους βόμβες μολότοφ με αποτέλεσμα να προξενήσουν σοβαρές ζημιές.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση της πρωτοβουλίας κατοίκων Εξαρχείων στη διασταύρωση Μεσολογγίου και Τζαβέλα όπου δολοφονήθηκε πέρυσι ο μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.

Σύμφωνα με την αστυνομία περίπου 200 άτομα έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο για να τιμήσουν τη μνήμη του 15χρονου όπου και παραμένουν ήσυχα και χωρίς να έχουν δημιουργηθεί επεισόδια.

Σε επιφυλακή για το αυριανό συλλαλητήριο

Σε επιφυλακή βρίσκεται η αστυνομία, ενόψει των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη μνήμη του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, που έπεσε νεκρός, πέρυσι, στις 6 Δεκεμβρίου, στα εξάρχεια, από σφαίρα ειδικού φρουρού, γεγονός που είχε ως συνέπεια τα πρωτοφανή γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Αθήνα, με τον εμπρησμό καταστημάτων και τους βανδαλισμούς που ακολούθησαν.

Χιλιάδες αστυνομικοί θα βρίσκονται σε διάφορα επίκαιρα σημεία της Αθήνας, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν νέα επεισόδια.

Αύριο το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο και πορεία που θα ξεκινήσει από τα Προπύλαια, ενώ τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή φοιτητών, σχολείων, εκπαιδευτικών, σωματείων. Χθες, μαθητές από σχολεία του Χαλανδρίου πραγματοποίησαν πορεία στην περιοχή.

Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία εξέδωσαν μηνύματα για τη θλιβερή αυτή επέτειο, σημειώνοντας με έμφαση ότι η μνήμη του Αλέξη, θα πρέπει να τιμηθεί ειρηνικά.

Ενιαίο κοινωνικό μέτωπο ενάντια στη βία, εξήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με σκοπό όπως είπε, να τιμηθεί η μνήμη του 15χρονου Αλέξη αλλά και να αποκλειστεί η άσκηση βίας από περιθωριακές ομάδες, που έχουν έρθει στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις και ετοιμάζονται να προβούν σε βανδαλισμούς με άλλοθι τη μνήμη του.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη χαρακτήρισε τη δολοφονία του 15χρονου «αποτρόπαιο γεγονός για μια δημοκρατική χώρα» και «περιστατικό ακραίας αστυνομικής αυθαιρεσίας». Ανέφερε ότι επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και ενημέρωσε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής, ζητώντας τη συμπαράταξη στο ενιαίο κοινωνικό μέτωπο.

Η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου δεν ήταν μόνο μία απεχθής πράξη, αλλά δίδαγμα για όλους μας, πού μπορεί να οδηγήσει η αυθαιρεσία, τονίζει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η μνήμη του θα τιμηθεί ειρηνικά. Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τους πολίτες να τιμήσουν τη μνήμη του 15χρονου, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά της βίας και του αποκλεισμού.

«Καταλαβαίνουμε τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως είναι η μεγάλη ανεργία, η κλιματική αλλαγή, η φτώχεια, η ανισότητα … και τους λόγους που κάνουν μερικούς να νιώθουν στο περιθώριο, είμαστε εδώ για να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας σε αυτά τα παιδιά», τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.

«Είμαστε ενάντια στη βία, τόσο την κρατική όσο και την ατομική», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι «η βία αναπαράγει τα προβλήματα» και απηύθυνε κάλεσμα για διαφύλαξη της Αθήνας, αλλά και των θεσμών της δημοκρατίας.

«Οφείλουμε να προστατέψουμε την κοινωνία από όσους εξαπολύουν τυφλή βία εναντίον της. Και σε αυτό πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι. Η βία εξαχρειώνει και υπονομεύει τη Δημοκρατία, την οποία οφείλουμε να προστατέψουμε. Και σε αυτό πρέπει να είμαστε αταλάντευτοι. Η ανοχή σε τέτοια φαινόμενα τυφλής βίας φέρνει, σίγουρα, νέα θύματα» τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και ευρύτερα την ελληνική κοινωνία να δείξει θάρρος, σύνεση και ευθύνη.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και για ωμή κρατική βία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η νεολαία έχει λόγους που εξεγείρεται που αγωνίζεται, που διεκδικεί και τονίζει ότι “στηρίζουμε τους αγώνες των νέων γιατί οι νέοι έχουν δίκιο. Το κάναμε πέρυσι θα το επαναλάβουμε και φέτος. Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο της Κυριακής 6 Δεκεμβρίου, υποστηρίζουμε την πανεκπαιδευτική κινητοποίηση της Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου”.

Η ΑΔΕΔΥ κήρυξε παναττική στάση εργασίας τη Δευτέρα 7/12, από τις 12:00 ως τη λήξη του ωραρίου, «προκειμένου να διευκολύνει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο και να διαδηλώσουν μαζί με τους μαθητές, τους φοιτητές και όλους τους εργαζόμενους για την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η νεολαία και την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών και συλλογικών δικαιωμάτων». Επίσης καλύπτει και ανάλογες αποφάσεις για κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί από Νομαρχιακά Τμήματα.

«Οι κινητοποιήσεις για τη δολοφονία του μαθητή ανέδειξαν όχι μόνο πτυχές που αφορούν τα δημοκρατικά δικαιώματα αλλά και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η νέα γενιά» αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:07