search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:58
MENU CLOSE

Παρίσι – Μπρατισλάβα μέσω Αθήνας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1931
25-08-2016
26.08.2016 03:00
xalara.jpg

Mε αναπτυξιακό μενού η κυβέρνηση στις Συνόδους και τη ΔΕΘ

Οι διεθνείς συναντήσεις, η ΔΕΘ και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές συνθέτουν τη φορτωμένη κυβερνητική ατζέντα του επόμενου διαστήματος. 
 
Στα δύο από αυτά τα μέτωπα, τις διεθνείς συναντήσεις και τη ΔΕΘ (10-11 Σεπτεμβρίου), η κυβέρνηση θα θέσει επιτακτικά το ζήτημα της αναπτυξιακής στρατηγικής με κοινωνικό «πρόσημο». 
Σήμερα ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Παρίσι για τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών που πρόσκεινται στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, την οποία έχει προσκληθεί να παρακολουθήσει ως παρατηρητής για δεύτερη φορά, αν και ο ίδιος ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην οικογένεια της ευρωπαϊκής Αριστεράς (Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς – ΚΕΑ). 
 
Η συνάντηση αυτή έχει ουσιαστικά προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, εν όψει της άτυπης συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, όπου θα συζητηθεί η κατάσταση και τα δεδομένα που διαμορφώνονται περίπου τρεις μήνες μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και το Brexit. Επόμενος ενδιάμεσος σταθμός πριν από τη σύνοδο κορυφής είναι η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών (9 Σεπτεμβρίου) στην Αθήνα, η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση του Παρισιού η ελληνική πλευρά – πάντα με την ιδιότητα του παρατηρητή– θα εισηγηθεί να υιοθετηθούν από τους προοδευτικούς Ευρωπαίους ηγέτες ενιαίες θέσεις σε κατεύθυνση ενίσχυσης της κοινωνικής και αναπτυξιακής ευρωπαϊκής ατζέντας, οι οποίες περιλαμβάνονται ήδη σε διακηρύξεις του ΕΣΚ αλλά και του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει επίσης το θέμα υιοθέτησης κοινής πολιτικής ασύλου για όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. 
 
Ο ίδιος στόχος τίθεται και για το έτερο μέτωπο, αυτό των μεσογειακών χωρών, κατά τη συνάντηση της Αθήνας. 
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση επιχειρεί να παρέμβει στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τον προσανατολισμό της Ε.Ε. μέσα από τη δυνατότητα συμμαχιών, που αναδεικνύεται σε πολιτική και όχι ιδεολογική βάση, τόσο με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές (τους οποίους το Μαξίμου θεωρεί συγγενέστερο πολιτικό χώρο, καθότι «όμορος» με την Αριστερά) όσο και με τον ευρωπαϊκό Νότο, του οποίου τα συμφέροντα θεωρούνται διαφορετικά από αυτά του Βορρά. Υπό αυτό το πρίσμα επιχειρεί να προωθήσει την αναπτυξιακή και κοινωνική ατζέντα ευελπιστώντας ότι αυτό θα έχει αντανάκλαση στο ελληνικό πρόγραμμα. Προσβλέπει δηλαδή στην πιθανότητα μελλοντικής χαλάρωσης και στη ρύθμιση του χρέους αλλά και στο προσφυγικό. 
 
«Δίκαιη μοιρασιά» 
Στο εσωτερικό μέτωπο η κυβέρνηση αρχίζει την προετοιμασία για τη ΔΕΘ, όπου στόχος είναι να… βρεθούν εξαγγελίες που να συμβαδίζουν με τη ρητορική της προσέλκυσης επενδύσεων και της ανάπτυξης στο μεσομακροπρόθεσμο μέλλον, ελλείψει εξαγγελιών για άμεσες παροχές ή άμεση αποκατάσταση απωλειών του εισοδήματος ή των συντάξιμων αποδοχών, καθώς η κατάσταση της οικονομίας στην παρούσα φάση δεν το επιτρέπει. Οι πληροφορίες μετά το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο της Τρίτης αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα επανέλθει από το βήμα της ΔΕΘ στη ρητορική της «δίκαιης ανάπτυξης», η οποία, όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, αντιστοιχεί στον διπλό στόχο να μεγαλώσει η πίτα της οικονομίας και να μοιραστεί πιο δίκαια. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο εξαγγελιών κοινωνικής πολιτικής, στην οποία η κυβέρνηση ποντάρει προκειμένου να δοθεί ένα στίγμα ανακούφισης των ευπαθών ομάδων και αντισταθμίσματος των απωλειών στο εισόδημα λόγω της υλοποίησης των μνημονιακών δεσμεύσεων.
 
Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ζητήσει από τους υπουργούς του να του επιδώσουν σημειώματα με τα στοιχεία εκείνα του προγραμματισμού των υπουργείων που μπορούν να ενσωματωθούν στις εξαγγελίες αλλά και τον απολογισμό των υπουργείων, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη θα κάνει και έναν απολογισμό του «παράλληλου προγράμματος», δηλαδή των νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν υλοποιώντας εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ που δεν εμπίπτουν στο μνημονιακό πρόγραμμα. 
 
Με άλλα λόγια, οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ αναμένεται να κινηθούν κατά κανόνα στο διακηρυκτικό επίπεδο σε ό,τι αφορά το πεδίο της οικονομίας, ενώ η εικόνα θα συμπληρωθεί με την κοινωνική προστασία, τα θεσμικά, τις γερμανικές οφειλές, κ.λπ. Οι εξαγγελίες θα αφορούν ολόκληρη την επόμενη τριετία, κάτι το οποίο θα τονιστεί προκειμένου και με αυτόν τον τρόπο να δοθεί απάντηση στην εκλογολογία που ανακινείται από διάφορες πλευρές. 
 
Επανακάμπτουν οι δανειστές 
Στο μεταξύ, σιγά σιγά ανάβουν και οι μηχανές της διαπραγμάτευσης για την εκπλήρωση των υπολειπόμενων προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 2,8 δισ. (της πρώτης αξιολόγησης). Τη Δευτέρα οι υπουργοί Τσακαλώτος και Σταθάκης θα μεταβούν στις Βρυξέλλες για συναντήσεις καταρχάς με τον επίτροπο Μοσκοβισί, ενώ την ίδια μέρα πραγματοποιείται η συνεδρίαση του Euroworking Group, με αντικείμενο την πρόοδο του προγράμματος εν όψει του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου. Στο τραπέζι θα τεθούν, όπως προαναφέρθηκε, οι μικρές και μεγάλες εκκρεμότητες της πρώτης αξιολόγησης, ενώ η ελληνική πλευρά σκοπεύει να επαναφέρει τη συζήτηση για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα από τη λήξη του προγράμματος το 2018 και έπειτα. 
 
Παρέμβαση για ΕΛΣΤΑΤ 
Πάντως, το κλίμα με τις Βρυξέλλες βάρυνε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, με αφορμή την ΕΛΣΤΑΤ και την υπόθεση του πρώην προέδρου της Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος παραπέμπεται εκ νέου για κακούργημα. Χθες υπήρξε παρέμβαση από την Κομισιόν, η οποία έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση να μην προβεί σε χειρισμούς πολιτικής αξιοποίησης της υπόθεσης Γεωργίου. Ειδικότερα, η αρμόδια επίτροπος Μαριάν Τίσεν δήλωσε ότι «για την επιτροπή και τη Eurostat είναι απολύτως σαφές ότι τα δεδομένα σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά την περίοδο 2010-2015 ήταν απολύτως αξιόπιστα και αναφέρθηκαν με ακρίβεια στη Eurostat».  
 
Η κυβέρνηση απάντησε μέσω Τσακαλώτου, ο οποίος απέστειλε επιστολή στην Κομισιόν. Στην επιστολή ουσιαστικά αφήνονται υπόνοιες για παρέμβαση της Κομισιόν στην Ελληνική Δικαιοσύνη, ενώ διακηρύσσεται η προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στην αποπολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα και στον σεβασμό προς τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών. Στην απάντηση του υπουργού γίνεται λόγος για αντιφατική στάση της Κομισιόν, η οποία, από τη μία, «διατυπώνει την πάγια αρχή της να μη σχολιάζει υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη» και, από την άλλη, προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν έγκυρα ή όχι. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:58