search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:34
MENU CLOSE

Δύσκολο πράγμα η ηγεσία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1931
25-08-2016
27.08.2016 03:00
nd_4-4.jpg

Μεταξύ βαρόνων και βαρονιών ο Μητσοτάκης, που δυσκολεύεται να βγάλει ηγετικό προφίλ

Σοβαρή προσπάθεια να τιθασεύσει τα συνεχή κρούσματα εσωστρέφειας που διέλυσαν γρήγορη την αίγλη της νίκης του, σκίασαν το μεταρρυθμιστικό του πρόσημο και, όσο συνεχίζονται, θέτουν συνεχώς ερωτηματικά για τα ηγετικά προσόντα του κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η προεκλογική του δέσμευση για διάλυση των βαρονιών και παραγκωνισμό των βαρόνων εντός του μεγάλου κεντροδεξιού κομματικού σχηματισμού έχει αποδειχτεί ώς τώρα πομφόλυγα.
 
Ο καραμανλικός παράγοντας, οι υποψίες για υπόγειες σχέσεις του με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας σε όλα αυτά αποτελούν μεγάλα ζητήματα για το εσωτερικό του κόμματος, που δημιουργούν αμφιβολίες αν όντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί αποτελεσματικά να κυβερνήσει το κόμμα. Το ζήτημα αυτό, που επανέρχεται σταθερά το τελευταίο εξάμηνο, έχει υπονομεύσει σημαντικά το κύρος του. Μάλιστα είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ούτε η προοπτική εξουσίας τιθασεύει τις εσωτερικές αντιδράσεις από την προσπάθεια του νέου προέδρου του κόμματος να τραβήξει διαχωριστική γραμμή από φαύλες πρακτικές των κυβερνήσεων Καραμανλή και να επιχειρήσει άνοιγμα στην εκσυγχρονιστική Κεντροαριστερά.
 
Καραμανλικοί ή σημιτικοί;
Καραμανλής ή Σημίτης; Αυτό είναι σχηματικά και το πιο σημαντικό δίλημμα που αντιμετωπίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η προσπάθειά του να ανοιχτεί σε φιλελεύθερους, εκσυγχρονιστές και μεταρρυθμιστές που κινούνται στο κέντρο του πολιτικού συστήματος προσκρούει στην παραδοσιακή καραμανλική Δεξιά που επιμένει να υπερασπίζεται την πενταετία Καραμανλή (2004-2009). Το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ που κατά καιρούς πυροδότησαν μια σειρά από στελέχη, με πρώτο τον ανθυποψήφιο του Μητσοτάκη Ευάγγελο Μεϊμαράκη, είναι η υπόθεση της παραπομπής σε δίκη, μετά την αναίρεση του απαλλακτικού βουλεύματος από ανακριτή, του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για τον τρόπο υπολογισμού των στατιστικών στοιχείων την περίοδο 2009-2010.
 
Η χλιαρή αντίδραση της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ., η οποία διά του εκπροσώπου Τύπου Γιώργου Κουμουτσάκου επέλεξε να μην κρίνει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, επικαλούμενος πάγια αρχή, προκάλεσε την μήνιν μιας σειράς στελεχών. Επικεφαλής της καμπάνιας στήριξης της καραμανλικής περιόδου και αμφισβήτησης της πορείας της νέας ηγετικής ομάδας ήταν ο δημοσιογράφος, πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής Γιάννης Μιχελάκης και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, που επί έναν σχεδόν μήνα με καθημερινές δηλώσεις και παρεμβάσεις τους στα μέσα ενημέρωσης επιχειρούν να συντηρήσουν το θέμα. Ο Μιχελάκης, που θεωρεί ότι περιθωριοποιήθηκε από την ομάδα Σαμαρά, όπως αντιστοίχως και ο Κακλαμάνης, είναι από τα στελέχη που δεν έχουν να χάσουν, ενώ η παρουσία τους στα εσωκομματικά χαρακώματα τους εξασφαλίζει προβολή και πολιτική παρουσία. Από κοντά συχνά-πυκνά παρεμβαίνει και ο Ευάγγελος Αντώναρος, που είναι και ο πιο ταυτισμένος θεσμικά με τον Κώστα Καραμανλή.
 
Η επίσημη Νέα Δημοκρατία, προς το παρόν, τους αντιμετωπίζει ως ενοχλητικές «αλογόμυγες» θεωρώντας ότι κινούνται στο περιθώριο των αγωνιών των πολιτών και των προσδοκιών που καλλιεργούν για το κόμμα τους. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος σε μια προσπάθεια να μειώσει το θέμα απάντησε απαξιωτικά στον Γιάννη Μιχελάκη: «Η Ν.Δ. είναι απόλυτα συμπαγής και έχει αυτήν τη στιγμή μια μοναδική συσπείρωση. Δεν υπάρχουν καραμανλικοί και μητσοτακικοί. Αυτά είναι ανοησίες, ουδείς νεοδημοκράτης ασχολείται με θλιβερές αστειότητες» είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα στο παρασκήνιο συνεργάτες του Μητσοτάκη σημειώνουν ότι στις δημοσκοπήσεις η συσπείρωση των νεοδημοκρατών φτάνει το 90%, ποσοστό που δεν πετυχαίνουν άλλα κόμματα ούτε την προεκλογική περίοδο.
 
Εκτιμούν δε ότι οι απόψεις που εκφράζονται, μπορεί να μην απηχούν τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή, αλλά να πρόκειται για κινήσεις εντυπωσιασμού στελεχών που λειτουργούν στο όνομά του. Ο ίδιος, σύμφωνα με το περιβάλλον του, δεν είναι ευτυχής για κάποιες επιλογές ή τη συνολική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά δεν επιθυμεί και να διαταράξει την εσωκομματική ηρεμία ή να κατηγορηθεί για εσωκομματική υπονόμευση. Οι συνεργάτες του Μητσοτάκη, πάντως, μοιάζουν διχασμένοι – από τη μια υπάρχουν αυτοί που θέλουν να βγάζουν προς τα έξω την εικόνα ενός Καραμανλή ενωτικού, κι από την άλλη υπάρχουν και άλλοι που εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί εκτιμώντας ότι, αν ο Καραμανλής δεν ήθελε τον εσωκομματικό ντόρο και την αναταραχή, θα μπορούσε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να παρέμβει. Από τους ίδιους κύκλους θίγεται και με λεπτό τρόπο το ζήτημα της υπόγειας συνεργασίας καραμανλικών κύκλων με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζεται ότι το κυβερνών κόμμα δεν χάνει ευκαιρία να αξιοποιήσει οποιαδήποτε διαφοροποίηση εντός της Ν.Δ. και συχνά υποθάλπει δηλώσεις αμφισβήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
 
Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Μητσοτάκης είναι συνομιλητής με φιλελεύθερα στελέχη όπως η Μιράντα Ξαφά, στέλεχος του ΔΝΤ, και ο Θοδωρής Σκυλακάκης της Δράσης, που επικρίνουν σφόδρα την 5ετία Καραμανλή. Ο ίδιος έχει διαχωρίσει τη θέση του και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, καταγγέλλοντας σε ανύποπτο χρόνο ως φαύλη την πολιτική της υπερδιόγκωσης του κράτους με χιλιάδες προσλήψεις. Ο Μητσοτάκης θεωρεί λοιπόν ότι ένα μέρος της εσωστρέφειας οφείλεται και στη «σπουδή» υπουργών και μεγαλοστελεχών της περιόδου εκείνης – συμπεριλαμβάνει χωρίς δημόσια να το θέτει και τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας – να υπερασπιστούν τα τεκταινόμενα εκείνης της περιόδου, ρίχνοντας το ανάθεμα στο ΠΑΣΟΚ πριν και μετά την 5ετία Καραμανλή. Στο σημείο αυτό μοιάζει να αποδέχεται τις συνεχείς καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχει ομφάλιος λώρος μεταξύ του καραμανλικού στελεχικού δυναμικού και του ΣΥΡΙΖΑ με αμοιβαίο όφελος και στόχο την υπονόμευση των κυβερνήσεων Σημίτη και Παπανδρέου. Θεωρούν ότι η συμμαχία αυτή μπορεί να μοιάζει ανίερη, αλλά βολεύει και τους δύο. Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μια πέτυχε την εκλογική του διόγκωση, όπως λένε σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ενώ προσπερνά τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων της Ν.Δ. Τα πεπραγμένα αυτά έχει λόγο να υπερασπίζεται και ο έτερος κυβερνητικής εταίρος, οι ΑΝΕΛΛ δηλαδή, αφού ο ιδρυτής τους ήταν υπουργός των συγκεκριμένων κυβερνήσεων. Από την άλλη, «ποτίζονται» και τα μπουμπούκια των καραμανλικών κυβερνήσεων.
 
Ζήτημα εκπροσώπου;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς το παρόν αρνείται να πάρει σκληρά μέτρα κατά των διαφωνούντων, καθώς θεωρεί ότι μια επιλογή ρήξης θα του χαλάσει τελείως το πολιτικό προφίλ, προτιμώντας έτσι να αντιμετωπίζει τις επιθέσεις ως «περιθωριακές φωνές χωρίς κοινωνική απήχηση». Κατά τα λοιπά, φαίνεται ότι υπάρχει προβληματισμός από την εκπροσώπηση του κόμματος από τον Γιώργο Κουμουτσάκο, που προέρχεται από το καραμανλικό στρατόπεδο και συχνά βρίσκεται σε εσωτερική αμηχανία. Μόλις χτες ανακοινώθηκε ότι θα τον επικουρούν δύο πολύ νέα στελέχη, ο Κώστας Κυρανάκης, εκλεκτός του Κυριάκου, και η Σοφία Ζαχαράκη, επίσης νέο στέλεχος. Μάλιστα ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι την προσπάθεια προβολής των θέσεων της Ν.Δ. στα Μέσα θα επιδιώξει και ο δημοσιογράφος πρώην βουλευτής Γ. Κοντογιάννης, ο οποίος ανέλαβε σύμβουλος Τύπου της Ν.Δ. Ο Γιάννης Μιχελάκης αντέδρασε άμεσα κρίνοντας μέσω του Twitter ότι ο Κουμουτσάκος τέθηκε υπό επιτροπεία.
 
Οι πληροφορίες άλλωστε επιμένουν ότι ο Κυριάκος αναζητά νέο εκπρόσωπο Τύπου και, όπως έγραψε το «Πρώτο Θέμα» την Κυριακή, βολιδοσκοπούνται λαμπερά τηλεοπτικά πρόσωπα (Δ. Καμπουράκης, Π. Τσίμας, Γ. Πρετεντέρης κ.ά.) που θα μπορέσουν να δώσουν μια πιο ανανεωμένη και «λιγότερο δεξιά» εικόνα στη Ν.Δ. Δεν αποκλείεται η ανάμειξη των ονομάτων να γίνεται ερήμην τους, αν και τελικά είναι πιθανό να ακολουθηθεί η συνταγή Ρουσόπουλου, όπως ο Καραμανλής μετά τον κομματικό Άρη Σπηλιωτόπουλο επέλεξε εν ενεργεία δημοσιογράφο από την αγορά για την εκπροσώπηση του Τύπου.
 
Στο μεταξύ ζήτημα πρέπει να υπάρχει και με την ποιότητα της αντιπολίτευσης, αφού τόσο στο θέμα του δυστυχήματος στην Αίγινα όσο και στα κρούσματα ελονοσίας παρατηρήθηκε μια έντονη ελαφρότητα στον τρόπο που τοποθετήθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση, επιχειρώντας να εμπλέξει την κυβέρνηση και να αξιοποιήσει αντιπολιτευτικά τα δύο αυτά θέματα. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που δεν θα πρέπει να νιώθει ευτυχής από την εικόνα του κόμματός του μέσα στο καλοκαίρι ούτε από το γεγονός ότι η περιβόητη μετακόμιση των γραφείων θάφτηκε στα συντρίμμια της υπόθεσης ΕΛΣΤΑΤ, επιχειρεί να επανακάμψει στην πολιτική επικαιρότητα με στοχευμένες περιοδείες ανά την επικράτεια, πριν από τη ΔΕΘ. Χτες από τη Ζάκυνθο ασχολήθηκε με τα ζητήματα τουρισμού.
 
Πάντως ο σχεδιασμός της εμφάνισής του στη Θεσσαλονίκη θα ενταθεί την επόμενη εβδομάδα, με στόχο να κάνει εμφάνιση πρωθυπουργού εν αναμονή, σε μια άσκηση λεπτής ισορροπίας, αφού θέλει να αποφύγει πομπώδεις υποσχέσεις, αλλά και να δώσει μια αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον. Θα δείξει…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:33