search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 06:31
MENU CLOSE

Χορηγός στην καμπάνια της Χίλαρι ένας από τους ηγέτες του πραξικοπήματος στην Τουρκία

25.08.2016 08:01
Ο οδικός χάρτης με πλανητάρχη τη Xίλαρι Κλίντον  - Media

 

Ένα από τα φερόμενα ηγετικά στελέχη της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου φαίνεται πως έχει κάνει χορηγίες στην πολιτική καμπάνια της υποψήφιας των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο, Χίλαρι Κλίντον.

Ο λόγος για τον Αντίλ Οκσιούζ ο οποίος συνελήθφη για τις σχέσεις του με το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη, Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο ο Πρόεδρος της Τουρκίας θεωρεί υπεύθυνο για την προσπάθεια πραξικοπήματος στη χώρα τον Ιούλιο. Σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε το USA Today, ο Οκσιούζ το 2014 βρίσκονταν στο κέντρο δικτύου «ύποπτων δωρεών» στην PAC, μια πολιτική δράση-επιτροπή η οποία υποστηρίζει τους Δημοκρατικούς και τη Χίλαρι Κλίντον.

Ο Οκσιούζ φαίνεται, βάσει των όσων αναφέρει το USA Today, να έχει δημιουργήσει μια εικονική επιχείρηση η οποία έκανε δωρεά ύψους 5.000 δολαρίων στην PAC για να στηρίξει την προεδρική καμπάνια της Χίλαρι.  

«Μια εταιρεία με το όνομα Harmony Enterprises έδωσε 5.000 δολάρια στην PAC  στις 27 Ιουνίου 2014. Η εταιρεία εντάχθηκε στο μητρώο εταιρειών του Νιού Τζέρσει του 2010 και σύμφωνα με τα δεδομένα, η δωρεά αυτή είναι η μόνη δωρεά που έκανε ποτέ» αναφέρει η έκθεση στην οποία αναφέρεται το αμερικανικό δίκτυο. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία υπήκοοι τρίτων χωρών δεν επιτρέπεται να κάνουν δωρεές σε πολιτικές εκστρατείες, ωστόσο υπήκοοι τρίτων χωρών που διαθέτουν εταιρείες σε αμερικανικό έδαφος μπορούν να το πράξουν.

Η δωρεά αυτή ήταν μια από τις δωδεκάδες που έγιναν στο PAC  συνολικού ύψους 62.000 ευρώ από Τουρκο-αμερικανούς οι οποίοι στη συνέχεια δεν συνέχισαν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Ο Οκσίουζ μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, συνελήθφη και αφέθηκε ελεύθερος. Στη συνέχεια χαρακτηριστικέ από την τουρκική κυβέρνηση ως ο «ιμάμης της Αεροπορίας», ο επικεφαλής δηλαδή του πραξικοπήματος για την αεροπορία, ενώ τώρα καταζητείται καθότι εκρεμμεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του.

Από την πλευρά της Χίλαρι Κλίντον, ο επικεφαλής της προεδρικής της καμπάνιας, αν και έγινε σχετική ερώτηση από το USA Today, δεν έχει δώσει ακόμα κάποια συγκεκριμένη απάντηση αναφορικά με το αν πράγματι έγινε ή όχι αυτή η δωρεά.

Αξίζει να σημειωθεί πως το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν έχει πραγματοποιήσει δωρεές τόσο για τους Δημοκρατικούς όσο και για τους Ρεπουμπλικάνους, ενώ  αν αποδειχθεί πως κάποιο από τα κόμματα των ΗΠΑ έλαβαν δωρεά από μέλη του δικτύου Γκιουλέν  είναι σίγουρο πως θα χρησιμοποιηθεί εναντίον του αντιπάλου του.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 04:28