search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 22:44
MENU CLOSE

Το Ιταλικό χωριό δίπλα στο επίκεντρο στο οποίο δεν υπήρξαν ζημιές και θύματα

25.08.2016 09:33
Το Ιταλικό χωριό δίπλα στο επίκεντρο στο οποίο δεν υπήρξαν ζημιές και θύματα - Media

 

 

Μέσα από τον ορυμαγδό του χθεσινού καταστροφικού σεισμού στη βόρεια Ιταλία και στις ανατριχιαστικές εικόνες με τα ερείπια, τις οιμωγές για τους νεκρούς και τους δεινοπαθούντες αστέγους στα ορεινά χωριά γύρω από το Ακούμολι, το μικρό χωριό της Νόρτσα (Norcia) είναι το μόνο που δεν χωρά μέσα σε τούτη την εικόνα καταστροφής, καθώς μολονότι απείχε 17 χλμ από από το επίκεντρο του Εγκέλαδου δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές ζημιές, ούτε θύματα όπως αλλού…

Ο λόγος για την σωτηρία της μικρής τούτης γραφικής κοινότητας, που μάλιστα ήταν γεμάτη τουρίστες, σε μία επικερδέστατη χρονιά για την περιοχή της, δεν οφείλεται σε θεία παρέμβαση, όσο στην προνοητικότητα των κατοίκων και της τοπικής αρχής να ανακαινίσει και να στερεώσει όλα τα κτήρια βάσει αυστηρών αντισεισμικών κανονισμών. Σήμερα θα δει κανείς στη Νόρτσα σχετικά μικρές ζημιές κι ελαφρότατους τραυματισμούς, «ασήμαντες» απώλειες σε σχέση με την ισοπέδωση που παρατηρείται σε άλλες γειτονικές της κοινότητες.

Οι αρχές του χωριού είχαν ξεκινήσει την αντισεισμική θωράκιση, πρώτα μετά τον θανατηφόρο σεισμό στην περιοχή του 1979 και πολύ περισσότερο με τον επόμενο μεγάλο, καταστροφικό, σεισμό του 1997. Κι όπως φαίνεται η επιχείρηση απέδωσε…

Στον τομέα της σεισμικής προστασίας είμαστε ακόμη πίσω», τονίζει στο πρακτορείο And Kronos ο σεισμολόγος Έντσο Μπόσκι. Μολαταύτα, υπάρχουν εξαιρέσεις όπως η Νόρτσα, όπου «μετά τον σεισμό του 1979 υπήρξαν παρεμβάσεις στην αντισεισμική προστασία των κτηρίων», κι έτσι «οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη χθεσινή δόνηση ήσαν αμελητέες».

«Φευ, όμως, στην Ιταλία τα κτήρια κατασκευάζονται καλά με επαρκή αντισεισμικά κριτήρια, μόνον έπειτα από έναν σημαντικό σεισμό», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η ισχυρή δόνηση της χθεσινής ημέρας, που έπληξε επίσης την περιοχή της Ούμπρια, εκεί προκάλεσε πολύ μικρότερες ζημιές εν σχέσει προς τις περιοχές Μάρκε και Λάτιο. Αυτό αποδεικνύει πως οι κατασκευές στην Ούμπρια είναι καλές με βάση κανονισμούς και στάθηκε δυνατό να εγγυηθεί την ασφάλεια των κατοίκων της και ποιότητα και ταχύτητα στις επεμβάσεις» των αρχών, τόνισε η κυβερνήτης της περιοχής Κατιούσα Μαρίνι, κατά την επίσκεψή της στις πληγείσες περιοχές. «Γιατί στην Ούμπρια δεν περιορισθήκαμε μόνο σε εμβαλωματικούς στόχους της επιδιόρθωσης των ζημιών, αλλά βάλαμε ως στόχο την ανακαίνιση και το να θέσουμε τις βάσεις της ασφάλειας για την περιοχή μας».

«Οι ζημιές θα ήσαν πολύ χειρότερες εάν δεν υπήρχαν οι αντισεισμικές παρεμβάσεις, ιδίως μετά τους σεισμούς της δεκαετίας του 90», πρόσθεσε η Μαρίνι.

Όπως δηλώνει στο πρακτορείο Ansa κι η αντιδήμαρχος της Νόρτσα Τζουζεπίνα Πέρλα, στην πόλη υπήρξαν «περιορισμένες» ζημιές. Η πόλη ήταν γεμάτη τουρίστες, καθώς καταγράφεται μία θαυμάσια καλοκαιρινή σαιζόν. Τα σπίτια είναι όλα αντισεισμικά, όμως υπήρξαν κάποιοι μικροτραυματισμοι».

Οι αυτοψίες πράγματι κατέδειξαν κάποιες λόγου σημαντικές ζημιές σε κάποιες ιδιωτικές κατοικίες, σε υποδομές και κάποια μνημεία, όπως στη βασιλική του Σαν Μπενεντέτο. Επίσης και στα τείχη του Καστελούτσο, με μερικές κατακρημνίσεις, και στο Σαν Πελεγκρίνο στην ευρύτερη περιοχή. Σε όλην την Ούμπρια νοσηλεύθηκαν μόλις δύο άνθρωποι (ένας 77χρονος κι ένα παιδί), κι αυτοί από αδιαθεσία μετά τον σεισμό, ενώ αναζητείται ένα ζευγάρι από το Ορβιέτο, που τη στιγμή του σεισμού, μάλλον, βρισκόταν στο Αματρίτσε, τονίζει η εφημερίδα Il Fatto Quotidiano.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 22:40