search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:30
MENU CLOSE

Αποκάλυψη – σοκ από L’ Espresso: «Ήξεραν ότι θα ισοπεδωθεί το Αματρίτσε από σεισμό αλλά αδιαφόρησαν»

26.08.2016 17:56
Αποκάλυψη - σοκ από L

 

Αποκαλύψεις – σοκ για τις ευθύνες της δημοτικής αρχής του Αματρίτσε, του χωριού που ισοπεδώθηκε από τον σεισμό της 24ης Αυγούστου, κάνει το ιταλικό περιοδικό L’Espresso.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και έγγραφα που αποκαλύπτει, στο σχέδιο που είχε εκπονήσει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αματρίτσε, προβλέπονταν η καταστροφή και οι κίνδυνοι για τους κατοίκους του, σε περίπτωση σεισμού.

«Είναι όλα γραμμένα στη σελίδα 18 του εγγράφου που κάθε δημοτική αρχή πρέπει να προετοιμαστεί. Ήταν γνωστοί οι κίνδυνοι. Και, όπως είδαμε με τον σεισμό της 24ης Αυγούστου, δεν έγινε τίποτα για να αποφευχθούν» αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου.

Οπως αναφέρει οι κίνδυνοι ήταν ορατοί «ειδικά σε μικρές πόλεις ακόμη και στην πρωτεύουσα, η οποία χαρακτηρίζεται από στενούς δρόμους χωρίς ανοιχτούς χώρους».

Στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της L’espresso, τονίζεται ακόμη πως τα περισσότερα κτίρια χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και όποιες παρεμβάσεις ανακαίνισης έγιναν, ήταν τον… προηγούμενο αιώνα.

«Οι παρεμβάσεις με οπλισμένο σκυρόδεμα έγιναν μετά το 1960, ως εκ τούτου, ο σεισμικός κίνδυνος είναι υψηλός κάτι που μαρτυρούν και οι ζημιές που προκλήθηκαν σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με το σεισμό του 1979 και του 2009, στην Ακουίλα. Ο συντάκτης του ρεπορτάζ σημειώνει ακόμη ότι η τυπολογία κατασκευής των κτιρίων επηρεάζουν την ευπάθεια των κτισμάτων με «πιθανούς κινδύνους για τον πληθυσμό».

Παγίδες όμως είναι και οι δρόμοι: «Συχνά η πρόσβαση και η έξοδος γίνεται μόνο από έναν δρόμο. Ως εκ τούτου θα έπρεπε να βελτιωθούν τα σχέδια οδικής ασφάλειας σε περίπτωση φυσικής καταστροφής».

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Πολιτικής Προστασίας προέβλεπε ακόμη και την ισοπέδωση του ξενοδοχείου Ρώμη το οποίο όντως καταστράφηκε καταπλακώνοντας τουλάχιστον 4 τουρίστες. Οπως αναφέρει η L’ espresso ήταν από τα κτίρια που είχαν την υψηλότερη υδρογεωλογική αστάθεια.

«Τα αμμοπηλώδη εδάφη στα οποία έχουν τοποθετηθεί πιο συμπαγείς δομές, τα καθιστούν γενικά ασταθή. Ωστόσο, επισημαίνεται η ανάγκη, από την πλευρά της δημοτικής υπηρεσίας, να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην έγκριση δημοσίων και ιδιωτικών σχεδίων, και να τα υποβάλλει σε γεωτεχνική και γεωλογική έκθεση που θα εγγυάται τη λειτουργικότητα στο σύνολο σχεδίου-εδαφών για τη διατήρηση της σταθερότητάς τους» λέει το σχετικό έγγραφο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:30