search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:00
MENU CLOSE

Νέος πονοκέφαλος για την ιταλική κυβέρνηση: Η μαφία θέλει να ανοικοδομήσει τις σεισμόπληκτες περιοχές

28.08.2016 16:24
Nέος ισχυρός σεισμός 6,5 ρίχτερ στην κεντρική Ιταλία - Εικόνες καταστροφής- Δύο τραυματίες (Videos) - Media

Λίγες μέρες μετά τον φονικό σεισμό που στέρησε τη ζωή σε τουλάχιστον 290 άτομα η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα, εξίσου μεγάλη πρόκληση.

Σύμφωνα με τον Guardian, η ιταλική μαφία ετοιμάζεται να αναλάβει ρόλο στην ανοικοδόμηση των περιοχών που κατεστράφησαν από τους σεισμούς.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, δεν είναι η πρώτη φορά που η ιταλική μαφία πράττει κάτι τέτοιο καθότι και μετά τον σεισμό του 1980 στη Νάπολη, ο οποίος στέρησε τη ζωή σε τουλάχιστον 2.483 άτομα, έκανε το ίσιο.

Τώρα, σύμφωνα με δηλώσεις εισαγγελέα που ασχολείται με θέματα της μαφίας,  οι αρχές της χώρας καλούνται να εμποδίσουν την ντόπια μαφία από το να παίξει ενεργό ρόλο στην ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό.

Ο Φράνκο Ρομπέρτι επικεφαλής του Εθνικού Διευθυντηρίου ενάντια στη Μαφία, τόνισε πως το οργανωμένο έγκλημα είχε «κινήσει γη και ουρανό» ώστε να αναλάβει κατασκευαστικά συμβόλαια το 1980 μετά τον σεισμό της Ιρπίνια κοντά στην Νάπολι. Ωστόσο, δηλώνει πως κάτι τέτοιο δεν πρέπει να επαναληφθεί στην περίπτωση των πόλεων Αματρίτσε, Ακούμολι και Πεσκάρα ντελ Τρόντο.

«Υπάρχει ρίσκο και δεν ωφελεί να το κρύβουμε» δήλωσε ο Ρομπέρτι στην εφημερίδα «La Repubblica». « Η ανοικοδόμηση είναι ένας νόστιμος «μεζές» για τις εγκληματικές οργανώσεις».

Την ίδια ώρα Ιταλοί δικαστές έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με το αν οι κατασκευαστικές εταιρείες τηρούν τους αντισεισμικούς κανόνες κατά την αποκατάσταση δημοσίων κτιρίων, όπως το σχολείο στο Αματρίτσε που ισοπεδώθηκε από τον σεισμό. «Όλοι υποπτεύονται πως τέτοια τραγωδία δεν είναι απλά θέμα της μοίρας» λέει ο Τζιουζέπε Σέβα, γενικός εισαγγελέας στο προάστιο Ριέτι, βόρεια της Ρώμης, που έχει τεθεί επικεφαλής της έρευνας. «Καθήκον μας είναι να ερευνήσουμε αν υπάρχουν ευθύνες, ανθρώπινη υπαιτιότητα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:59