search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:30
MENU CLOSE

Γεροβασίλη: Όποιος δεν πάρει τηλεοπτική άδεια, σταματάει να εκπέμπει σε 90 μέρες – Τι λέει για ΕΝΦΙΑ

29.08.2016 13:59
Το συγκινητικό «αντίο» της Όλγας Γεροβασίλη μέσω twitter (Photo) - Media

 

Η κυβέρνηση εργάζεται και εργάστηκε για δικαιότερη κατανομή των φόρων. Όλη αυτή την καταστροφή που είχε προαναγγελθεί με τον ΕΝΦΙΑ, τελικά δεν είδαμε και η κυβέρνηση εργάστηκε ώστε για τη συντριπτική πλειονότητα να μην αυξηθεί ή και να ελαττωθεί ο φόρος» ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα στο ραδιόφωνο του Real, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 92% των φορολογουμένων θα έχει λιγότερο, ίδιο ή καθόλου φόρο και κάποιοι από αυτούς θα έχουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ έως 10 ευρώ.

Αντιθέτως, μειωμένο ή πολύ μειωμένο ΕΝΦΙΑ θα έχουν όσοι έχουν διαμερίσματα μονοκατοικίες σε λαϊκές γειτονιές, (Παγκράτι, Περιστέρι, Νίκαια κλπ) με μειώσεις μέχρι και 300 ευρώ λιγότερα. Αυξημένος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ σε μονοκατοικίες σε μεσαία μεγάλα οικόπεδα, μεγάλα διαμερίσματα στο Κολωνάκι, το Παλαιό Ψυχικό, την Εκάλη και τη Γλυφάδα.

«Όλη αυτή την καταστροφή σήμερα δεν την είδαμε. Αυτή η καταστροφή που είχε προαναγγελθεί», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε πράγματι σε ένα μικρό ποσοστό φυσικών προσώπων και σε ένα μεγαλύτερο ποσοστό νομικών προσώπων ο ΕΝΦΙΑ αυξάνεται, αλλά μιλάμε για αύξηση στο 8% των φορολογουμένων.

Όταν η Ολ. Γεροβασίλη ρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός προτίθεται να εξαγγείλει αλλαγές για τον ΕΝΦΙΑ στη Θεσσαλονίκη, απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει ότι στο επόμενο διάστημα, γίνεται επεξεργασία και προσπάθεια να αντικατασταθεί ο ΕΝΦΙΑ από φόρο ακίνητης περιουσίας που θα ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα και θα είναι δίκαιος. «Αυτός είναι ο στόχος και θα γίνει στο επόμενο διάστημα χωρίς να μπορώ να προσδιορίσω το πότε ακριβώς», είπε η κ. Γεροβασίλη. 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη γνώση ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας έχουν εξοντωθεί φορολογικά τα τελευταία χρόνια και γι’ αυτό δίνει μεγάλη μάχη προκειμένου η κατανομή της φορολογίας να γίνεται διαρκώς δικαιότερη.

Οι τηλεοπτικές άδειες

Αναφερόμενη στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, η Όλγα Γεροβασίλη είπε πως «προβλέπεται ότι θα υπάρχει ένας χρόνος προσαρμογής, ανάλογα με το ποιοι θα πάρουν και άδειες. Θα είναι μέχρι 90 μέρες μάξιμουμ και όποιος δεν έχει άδεια δεν θα μπορεί να εκπέμψει».

Τα πλεονάσματα

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεδειγμένα παλέψει και έχει πετύχει να μειώσει τα προηγούμενα συμφωνημένα πλεονάσματα που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση της ΝΔ και του κ. Σαμαρά. Στον ίδιο δρόμο λοιπόν εμείς θα συνεχίσουμε και τώρα, εκτιμώντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% για το 2018 είναι εφικτό πλεόνασμα που όμως δεν είναι δυνατό να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κληθείσα να σχολιάσει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να βρεθεί αντιμέτωπη με την άρνηση των εταίρων για μείωση των πλεονασμάτων. 

«Είναι βέβαιο ότι η μάχη που δώσαμε και κερδίσαμε πέρυσι αλλά και αυτή που συνεχίζουμε να δίνουμε και σήμερα, πατάει σε πραγματικά περιστατικά», είπε η Όλγα Γεροβασίλη και υπογράμμισε ότι σήμερα θα πρέπει και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης να διατυπώσει τη θέση του για τα πρωτογενή πλεονάσματα που είχε συμφωνήσει ο κ. Σαμαράς.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε στο σημείο αυτό ότι συνιστά σημαντική επιτυχία των προηγούμενων συζητήσεων το ότι όλοι αναγνωρίζουν πλέον σήμερα ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. «Αυτό σημαίνει ότι όλα τα μέρη θα πρέπει να προσέλθουν με υπεύθυνη στάση απέναντι στο ζήτημα αυτό με στόχο την ανακούφιση της ελληνικής οικονομίας», είπε η Όλγα Γεροβασίλη η οποία ερωτηθείσα ποια πλεονάσματα θα περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο ανέφερε ότι αυτή ακριβώς είναι η συζήτηση που ξεκινάει σήμερα και όπως και έπραξε και πέρυσι έτσι και τώρα αυτή τη μάχη συνεχίζει η κυβέρνηση.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης ότι Ελλάδα και εταίροι επιθυμούν να τρέξουν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις. Το κλίμα, όπως πρόσθεσε, φάνηκε ότι έχει αλλάξει για την Ελλάδα από τον περασμένο Μάϊο όταν συμφωνήθηκε ένα χρονοδιάγραμμα και η πορεία για την απομείωση/ρύθμιση του ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο. Η Ολ. Γεροβασίλη είπε δε ότι αντικείμενο των συζητήσεων αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες είναι και η δημιουργία ενός γρήγορου συστήματος για τη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η διαπραγμάτευση.

«Είναι σημαντικό ότι έχουν συμφωνήσει και θα συζητήσουν για τη δημιουργία ενός συστήματος γρήγορης διαχείρισης κρίσης σε οτιδήποτε προκύπτει στη διαπραγμάτευση, δηλαδή ένα γρήγορο σύστημα, ένα κόκκινο τηλέφωνο. Για τις ανάγκες του λειτουργίας θα οριστούν κάποιοι εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και εκ μέρους των εταίρων που θα μιλούν απευθείας», είπε η Ολ. Γεροβασίλη και υπογράμμισε πως «αυτό δείχνει την αποφασιστικότητα με την οποία δρουν και οι εταίροι αλλά και εμείς» και «βεβαίως ο στόχος αυτού του συστήματος επικοινωνίας σε ζητήματα κρίσιμα ή κρίσης είναι να είναι ταχύτερες και αποτελεσματικότερες οι διαπραγματεύσεις». « Αυτό είναι καλό και δείχνει το διαφορετικό κλίμα ότι δηλαδή πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί και γρήγοροι και να ολοκληρωθεί το κομμάτι των διαπραγματεύσεων», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Για τον κ. Γεωργίου

Ερωτηθείσα για την αντίδραση των Βρυξελλών στην εκ νέου παραπομπή σε δίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι «είδαμε κάποιες νευρικές αντιδράσεις και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό και κάποιες υπερβολές και είδαμε και μια συμπόρευση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ». «Μας κάνουν εντύπωση όλα αυτά. Ελπίζουμε όμως ότι όλοι όσοι κάνουμε αυτή τη συζήτηση να έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και στις αποφάσεις της», σημείωσε με νόημα η Όλγα Γεροβασίλη, λέγοντας ότι η απάντηση που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι σαφής προς την Κομισιόν, ότι δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται καθαρά για την αποπολιτικοποίηση και τις διοίκησης και των ανεξάρτητων αρχών και συνεπώς αν υπάρχει κάποιο στοιχείο ότι συνέβη κάτι άλλο, οποιοσδήποτε το έχει μπορεί να το προσκομίσει. «Επομένως όσο σαφώς οι ερωτήσεις τόσο σαφώς θα δοθούν και οι απαντήσεις», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος για τις συζητήσεις με τους Έλληνες υπουργούς.

Στην ερώτηση αν τυχόν καταδίκη του κ. Γεωργίου θα σημαίνει και αμφισβήτηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα οποία η Ελλάδα μπήκε στο πρόγραμμα, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως η κυβέρνηση από την πλευρά της αφήνει τη δικαιοσύνη να λειτουργήσει ανεξάρτητα, δεν παρεμβαίνει ούτε υπέρ ούτε κατά του κ. Γεωργίου, αλλά την ίδια ώρα και κανείς έχει δικαίωμα να την προτρέψει να παρέμβει στο έργο της καθώς υπάρχει στην επιστολή της Κομισιόν υπάρχει μια αντίφαση αφού ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να τοποθετηθεί και από την άλλη λέει πως δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει στο έργο των ανεξάρτητων αρχών. Στο σημείο αυτό η κυβερνητική εκπρόσωπος σχολίασε δε ότι σήμερα ο κ. Κύρτσος δήλωσε ότι η ΝΔ παρενέβαινε στη Δικαιοσύνη, θέμα για το οποίο θα πρέπει να δοθεί απάντηση από τη ΝΔ. Όταν πάντως η Ολ. Γεροβασίλη ρωτήθηκε αν θα δημιουργούσε νέα δεδομένα τυχόν απόφαση της Δικαιοσύνης ότι τα στοιχεία «μαγειρεύτηκαν» από τον κ. Γεωργίου, αν η κυβέρνηση θα έθετε θέμα για το πρόγραμμα εξ αρχής. «Αν συμβούν αυτά που περιγράφετε τότε ενδεχομένως θα πρέπει να το αναλύσουμε και πολιτικά περαιτέρω. Αφήστε όμως το χρόνο να εξελιχθεί για να είμαστε αντικειμενικοί», απάντησε και επισήμανε ότι το ΔΝΤ κάνει την αυτοκριτική του για τα αποτυχημένα προγράμματα μέχρι σήμερα.

Το ΤΑΙΠΕΔ

Ερωτηθείσα για τις ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως αυτές που έχουν συμφωνηθεί και για τις οποίες η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί θα γίνουν. «Διαρκώς όμως προσπαθούμε και σε κάποιες το έχουμε καταφέρει να βελτιώσουμε αυτές τις συμφωνίες με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, όπως έγινε στο Ελληνικό. Την αγωνία των υπουργών να βελτιώσουν την κατανοούμε απολύτως», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις Σκουρλέτη και Σπίρτζη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:29