search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:06
MENU CLOSE

Περιμένοντας τους νέους καναλάρχες – Διήμερο θρίλερ για τις άδειες

01.09.2016 04:00
Περιμένοντας τους νέους καναλάρχες - Διήμερο θρίλερ για τις άδειες - Media

 

Άλλη μια ημέρα αγωνίας ξημέρωσε, έξω από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, όπου πλήθος δημοσιογράφων αναμένουν τα αποτελέσματα της δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, μιας διαδικασίας η οποία έχει συμπληρώσει ήδη 48 ώρες και φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι φθάνει στο τέλος της από ώρα σε ώρα.

Τα ερμητικά κλειστά γραφεία της ΓΓΕΕ αναμένεται σήμερα να ανοίξουν, μιας και η διαδικασία τυπικά θα φθάσει στο τέλος της και οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας θα έχουν πλειοδοτηθεί στους δικαιούχους τους.

Παρά τα σενάρια τα οποία κυκλοφορούν από τα πηγαδάκια των δημοσιογράφων έξω από το κτίριο της ΓΓΕΕ, αλλά και γενικότερα, καμία ενημέρωση ή είδηση υπάρχει καθώς έχουν ληφθεί όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην υπάρξει καμία διαρροή.

Οι επιχειρηματίες και οι εκπρόσωποί τους διανυκτέρευσαν για μία ακόμη νύχτα στα ράντζα που έχουν στηθεί σε ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους, χωρίς να έχουν επικοινωνία ο ένας με τον άλλον.

Νικητές και ηττημένοι αναμένεται μέσα στην ημέρα να εξέλθουν από την πύλη της ΓΓΕΕ, ώστε να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της δημοπρασίας. Κυβερνητικοί κύκλοι επιβεβαίωσαν την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας, η οποία είχε πυροδοτήσει πολιτική αντιπαράθεση. Ωστόσο, έξω από τα γραφεία της ΓΓΕΕ επικρατεί ηρεμία, το κτίριο για τρίτη μέρα θυμίζει φρούριο από το πλήθος των αστυνομικών δυνάμεων που το έχουν αποκλεισμένο και οι δημοσιογράφοι ελπίζουν ότι σε λίγη ώρα θα έχουν την είδηση και τα πλάνα με τους επιχειρηματίες και τους εκπροσώπους σχημάτων να εξέρχονται της πύλης, με ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο να διαγράφεται.

Drone πετά πάνω από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

Αναστάτωση προκλήθηκε στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, όταν εντοπίστηκε ένα drone να πετά πάνω από τον χώρο του κτιρίου, γύρω στις 20.30 το απόγευμα της Τετάρτης.

Τα ασφαλιστικά μέτρα

Όλοι εναντίον όλων από το πρωί, με τελευταίο «συμμετέχοντα» την πλευρά Καλογρίτσα, η οποία, λίγο μετά τις τρεις, κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά όλων των υπαρχόντων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι νωρίτερα είχαν στραφεί εναντίον του.

Aσφαλιστικά μέτρα κατέθεσε και το Mega, παρόλο που δεν συμμετέχει στη διαδικασία.

Λίγο μετά τις 14.00 θυροκολλήθηκαν στην είσοδο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, δύο ακόμη αιτήσεις Ασφαλιστικών μέτρων από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, το ένα αφορά στην υποψηφιότητα Καλογρίτσα και το δεύτερο στρέφεται κατά της διαδικασίας.

Την αρχή έκανε νωρίς το πρωί ο τηλεοπτικός σταθμός STAR όταν εκπρόσωπος του θυροκόλλησε στην είσοδο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης ασφαλιστικά μέτρα.

Παρά την αρχική αναστάτωση, από τον τηλεοπτικό σταθμό διευκρινίστηκε ότι δεν πρόκειται για ασφαλιστικά μέτρα κατά της διαδικασίας των αδειών, αλλά για παλιά αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από τις 19 Αυγούστου κατά της υποψηφιότητας Χρήστου Καλογρίτσα.

Όπως δήλωσε ο νομικός εκπρόσωπος του STAR κ.Λαζαράτος μιλώντας στον ΣΚΑΙ δεν υπήρχε άλλο χρονικό περιθώριο για την επίδοση των συγκεκριμένων μέτρων και γι’αυτό επιλέχθηκε η συγκεκριμένη διαδικασία. Θυροκολλήθηκε καθώς κανείς δεν απαντούσε στην είσοδο της Γραμματείας, ώστε να επιδοθεί ο φάκελος. 

Λίγη ώρα αργότερα εκπρόσωπος και του τηλεοπτικού σταθμού Alpha θυροκόλλησε ασφαλιστικά μέτρα στην είσοδο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, καθώς κανείς δεν ήταν στην πύλη να τα παραλάβει.

Και σε αυτή την περίπτωση επρόκειτο για παλαιότερα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν κατατεθεί στο ΣτΕ και σήμερα ήταν η τελευταία μέρα επίδοσης των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, οι οποίες έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 16 Σεπτεμβρίου.

Αφορούσε σε μέτρα κατά της υποψηφιότητας Χρήστου Καλογρίτσα, της εταιρείας DIMERA DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED και κάποιων ακόμα που σύμφωνα με τον νομικό εκπρόσωπο του καναλιού κ.Χρυσανθάκη, δεν έχουν ως αποκλειστική δραστηριότητα τον χώρο των ΜΜΕ, αλλά λόγω του ότι σήμερα είναι η τελευταία μέρα επίδοσης ακολουθείται αυτή η διαδικασία. 

Αστυνομικός που βρισκόταν μέσα στον χώρο της γραμματείας παρέλαβε τους φακέλους και τους παρέδωσε στο πρωτόκολλο.

Μετά τις 11.30 ακολούθησε νέο “μπαράζ” κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων από ΑΝΤ1, ΣΚΑΙ και MEGA.

Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία της δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών συνεχίζεται ομαλά στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, σύμφωνα με όσα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Στο μεταξύ υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει «κλειδώσει» και η δεύτερη τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας, κι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τις επόμενες.
Χθες αργά το απόγευμα υπήρξε η φήμη ότι η πρώτη άδεια δόθηκε σε επιχειρηματία που προσέφερε πάνω από 20 εκατ ευρώ. Σκιαγραφήθηκε, μάλιστα, το προφίλ του με τρόπο αναγνωρίσιμο από όλους. Ωστόσο αργά το βράδυ κυβερνητικές πηγές διέψευσαν τις «πληροφορίες» λέγοντας ότι ουδείς έξω από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας γνωρίζει το οτιδήποτε για την εξέλιξη της διαδικασίας.
Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες μετά την πρώτη άδεια, όλοι οι συμμετέχοντες ζήτησαν να μη γίνει διάλειμμα για ξεκούραση, αλλά  να συνεχίσουν αμέσως στη δεύτερη ώστε να τελειώσει πιο γρήγορα η διαδικασία. 

Υπενθυμίζεται ότι από νωρίς χθες το πρωί, οι εκπρόσωποι των οκτώ επιχειρηματικών σχημάτων που διεκδικούν τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες βρίσκονται «κλειδωμένοι» στα ειδικά διαμορφωμένα γραφεία τους στη ΓΓΕΕ, ενώ τους έχουν αφαιρεθεί προσωπικοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα για να μην υπάρξει ο κίνδυνος καμίας διαρροής.

Οι περισσότεροι έφθασαν στη ΓΓΕΕ με βαλίτσες με τα προσωπικά τους είδη, ακόμα και υπνόσακους καθώς η διαδικασία αναμένεται να τραβήξει σε πέρας, ενώ υπενθυμίζεται ότι κανένας δεν θα εξέλθει των γραφείων της ΓΓΕΕ χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να έχουν δημοπρατηθεί και οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, κάτι που αναμένεται σήμερα το απόγευμα ή αργά το βράδυ.

Ολ.Γεροβασίλη: Η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά με πλήρη διαφάνεια και αντικειμενικοτητα

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε δηλώσεις της από το περιστύλιο της Βουλής ανέφερε πως η διαδικασία  της δημοπρασίας εξελίσσεται ομαλά σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν προαναγγελθεί.

Αναφορικά με την περίοδο προσαρμογής των 90 ημερών δήλωσε πως « προβλέπεται μια περίοδος προσαρμογής μέχρι 90 ημέρες για τους αναδόχους που δεν διαθέτουν ήδη κάποιον τηλεοπτικό σταθμό. Στη συνέχεια η Digea, με δεδομένες τις αρμοδιότητές της, δεν θα μπορεί να μεταφέρει αυτό το σήμα σταθμών χωρίς άδεια»

«Οι εποχές του «μαύρου» έχουν περάσει στην Ελλάδα. Αυτά συνέβησαν με [τη Νέα Δημοκρατία και] το «μαύρο» στη δημόσια τηλεόραση» είχε χαρακτηριστικά. 

Ν. Παππάς: Ο διαγωνισμός διασφαλίζει ότι θα μεγιστοποιηθεί το τίμημα για το ελληνικό Δημόσιο

«Για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου σε έναν διαγωνισμό πρέπει να αποτραπεί η ροή πληροφοριών μεταξύ των διαγωνιζομένων. Αυτήν την πρόνοια είχαμε και γι’ αυτό σχεδιάσαμε τον διαγωνισμό με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε, σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Ο κ. Παππάς ερωτηθείς για την κριτική που ασκείται αναφορικά με τα δρακόντεια μέτρα της δημοπρασίας υπογράμμισε ότι η σημερινή διαδικασία βρίσκεται σε αντιπαραβολή και σε αντίθεση με τον διαγωνισμό για τον ψηφιακό πάροχο- με τον οποίο δόθηκε σε πάρα πολύ χαμηλή τιμή για 15 χρόνια όλο το ψηφιακό φάσμα- όταν οι συμμετέχοντες λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί, εκείνον τον καιρό, είχαν τη δυνατότητα, όχι μόνο να ανταλλάξουν πληροφορίες, αλλά είχαν και τον χρόνο να συνασπιστούν σε ένα επιχειρηματικό σχήμα. «Σε αντίθεση με τις τακτικές αυτές, ο σημερινός διαγωνισμός, κατ’ εφαρμογή του Συντάγματος, διασφαλίζει ακριβώς ότι θα μεγιστοποιηθεί το τίμημα για το ελληνικό Δημόσιο και ότι θα είναι καθαροί οι όροι», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν αναγνωρίζει τον διαγωνισμό, ο υπουργός Επικρατείας τνισε ότι «η ΝΔ οφείλει να αλλάξει αυτήν τη θέση σήμερα».

«Είναι νομίζω προσβολή στη νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη και οφείλει σήμερα να βγει και να διατυπώσει τη θέση ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ο διαγωνισμός αυτός είναι ο διαγωνισμός, ο οποίος για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα απονείμει νόμιμες άδειες και η ταύτιση της ΝΔ με ορισμένα πάρα πολύ συγκεκριμένα και ιδιαίτερα συμφέροντα είναι, νομίζω, ένα πάρα πολύ αρνητικό γεγονός».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:05