search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:48
MENU CLOSE

Το ολοκαύτωμα των Βαλκανίων

17.06.2011 12:08
Το ολοκαύτωμα των Βαλκανίων - Media

Πρόκειται για ένα ογκώδες συλλογικό έργο, στο οποίο περιέχονται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες μελέτες για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στις χώρες της βαλκανικής χερσονήσου. Συγγραφείς με καταγωγή από διάφορες βαλκανικές χώρες καταγράφουν και διερευνούν τα κοινά αλλά και ιδιαίτερα κατά τόπους χαρακτηριστικά ενός μεγάλου εγκλήματος που διαπράχτηκε τόσο φανερά και κυρίως με ιδεολογικό πρόταγμα!

Επιμέλεια: Γ. Αντωνίου, Σ.Ν. Δορδανάς, Ν. Ζάικος, Ν. Μαραντζίδης
Εκδόσεις: Επίκεντρο
Σελ.: 672

 

Πρόκειται για ένα ογκώδες συλλογικό έργο, στο οποίο περιέχονται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες μελέτες για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στις χώρες της βαλκανικής χερσονήσου. Συγγραφείς με καταγωγή από διάφορες βαλκανικές χώρες καταγράφουν και διερευνούν τα κοινά αλλά και ιδιαίτερα κατά τόπους χαρακτηριστικά ενός μεγάλου εγκλήματος που διαπράχτηκε τόσο φανερά και κυρίως με ιδεολογικό πρόταγμα! Έτσι, έχουμε καταγραφές των αποτρόπαιων αυτών εμπειριών του σχετικά πρόσφατου ιστορικού παρελθόντος από τη χώρα μας, την Κροατία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Υπερδνειστερία. Μέρος των μελετών είναι και η διερεύνηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος στη σύγχρονη εποχή αλλά και το πώς εντάσσονται οι πράξεις γενοκτονίας στη συλλογική εθνική μνήμη των λαών της Βαλκανικής. Μέσα από τις ξεχωριστές περιπτώσεις των διαφορετικών στη σύνθεση και την κουλτούρα βαλκανικών λαών, αναδεικνύονται μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την τοποθέτησή τους απέναντι στη γενοκτονία ως μαζικό έγκλημα, αλλά και την ανάδειξη των κατά τόπους συνεργατών σε αυτή τη φρικιαστική πραγματικότητα που ανέδειξε η εξτρεμιστική ρατσιστική διάσταση των Ναζί. Από αυτή τη συλλογική ανάδειξη της σχέσης                                                                                                                                                                                                                                                του Ολοκαυτώματος με μια ολόκληρη περιοχή που περιλαμβάνει μια σειρά τόπων και λαών, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να εμβαθύνει στην κατανόηση αυτού του αποτρόπαιου ανθρωπιστικού εγκλήματος και στις ρίζες του. Οι κατά τόπους ιδιαιτερότητες απέναντι στο Ολοκαύτωμα παρουσιάζουν επίσης ενδιαφέρον για το πώς ένα μαζικό και ανατριχιαστικό έγκλημα προσλαμβάνεται μέσα από μια ποικιλότητα πολιτισμών.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:39