search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:13
MENU CLOSE

Συνάντηση των νέων καναλαρχών με τον Ν. Παππά στη ΓΓΕΕ

05.09.2016 05:40
Συνάντηση των νέων καναλαρχών με τον Ν. Παππά στη ΓΓΕΕ - Media

 

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών, προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα διαδικαστικά βήματα, θα έχουν στις 15:00, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στο ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών αναφέρεται η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξη, εφ΄όλης της ύλης, που έχει παραχωρήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και δημοσιεύτηκε την Κυριακή. «Αν έχετε χτίσει αυθαίρετη επιχείρηση, χωρίς άδεια λειτουργίας σε δασική έκταση και σας αποβάλλουν απ’ αυτήν μπορείτε να πείσετε στ’ αλήθεια ότι διώκεστε, ότι σας ξεσπιτώνουν;» αναφέρει μεταξύ άλλων η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Παππάς:  Όταν θίγονται επιχειρηματικά συμφέρονταν άζουν ασπίδα τους εργαζομένους

Οι καναλάρχες που σήμερα έχουν συμφωνήσει να έχουν τουλάχιστον 400 εργαζόμενους, το προηγούμενο διάστημα ήταν ενάντιοι στο όριο αυτό και θεωρούσαν ότι «καταστρατηγείται το διευθυντικό δικαίωμα», προωθώντας απολύσεις, ελαστική εργασία και καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Κώστα Αρβανίτη.

Οπως είπε ο κ.Παππάς, ενόψει της συνάντησης με του καναλάρχες το μεσημέρι, αυτοί που εκφράζουν τις απόψεις τους, είναι οι ίδιοι που σήμερα υποστηρίζουν ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης στο τηλεοπττικό τοπίο θα οδηγήσει σε ανεργία.

Αντίθετα, η δική μας παρέμβαση θα βάλει φρένο, τόνισε ο κ.Παππάς. Υφιστάμεθα επιθέσεις ανοίκιες … όταν θίγονται επιχειρηματικά συμφέροντα, βάζουν ως ασπίδα τους εργαζόμενους.

Θα είναι περισσότερες οι θέσεις σε κάθε κανάλι

Αυτή την στιγμή στον τηλεοπτικό κλάδο στην Ελλάδα απασχολούνται πάνω από 2.500 εργαζόμενοι ενώ, εάν εξαιρεθεί το Mega που βρίσκεται στην κατάσταση που το έφεραν οι επιλογές των μετόχων του, θα πρέπει να υπολογίζονται περίπου 2.000 άτομα στον κλάδο.

Για τα τέσσερα αδειοδοτημένα πλέον κανάλια, ο νέος νόμος προβλέπει τουλάχιστον 400 άτομα με κανονικές συμβάσεις (σ.σ. δηλαδή τουλάχιστον 1.600 θέσεις) και θα είναι παραπάνω, εκτίμησε ο υπουργός Επικρατείας. Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο όρος αυτός, όπως και άλλοι για τον τεχνολογικό εξοπλισμό και τις κτιριακές εγκαταστάσεις, είναι όρος που αν παραβιαστεί, οδηγεί σε ανάκληση της άδειας, που είναι 10ετής.

Πού ήταν όταν έκλεινε η ΕΡΤ, το Alter, η Ελευθεροτυπία;

Εκανε λόγο επίσης για «ζαλάδα» της ΝΔ λόγω των αντιφατικών μηνυμάτων που εκπέμπει για το θέμα των αδειών και ζήτησε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα. Η «γραμμή» της ΝΔ βρίσκεται σε μία διαρκή περιδίνηση, από την οποία δεν γλιτώνουν ούτε κορυφαία στελέχη, όπως σημείωσε.

Είναι πολλά τα κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους, είναι εξοργιστικό το φαινόμενο, όταν προέρχονται από κόμματα που με ευκολία και παρανόμως πέταξαν στο δρόμο 2.000 εργαζόμενους της ΕΡΤ, σημείωσε ο κ.Παππάς για τις επικρίσεις που διατυπώνονται από την αντιπολίτευση και ομίλους ΜΜΕ, στον απόηχο του διαγωνισμού για τις άδειες.

Τόσο καιρό σιωπούσαν, ή ακόμη και χαίρονταν, ενώ δεν έκαναν τίποτε όταν έκλεινε π.χ. το Alter, όταν έκλεινε η Ελευθεροτυπία, όταν μειωνόταν η απασχόληση στον κλάδο κατά 30%-40%, όταν στο Mega οι εργαζόμενοι είχαν φτάσει να είναι πέντε μήνες απλήρωτοι, όπως είπε.

Η παρέμβαση της κυβέρνησης θέτει τα ελάχιστα όρια απασχόλησης και έτσι προστατεύει τις θέσεις εργασίας στα κανάλια, καθώς γίνεται μετάβαση σε βιώσιμα σχήματα, κάτι που θα θωρακιστεί περαιτέρω και με τις επόμενες παρεμβάσεις. Στόχος είναι τα οικονομικά μεγέθη των σταθμών να είναι τέτοια ώστε και να έχουν, αλλά και να δημιουργούν απασχόληση, τόνισε ο κ.Παππάς.

Μόνο με αυτό το νέο σκηνικό, μπορεί να δοθεί λύση και να σταματήσουν οι καθυστερήσεις στους μισθούς και η επιδείνωση των σχέσεων εργασίας, συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας, είναι κάτι που θα γίνει κατανοητό και φανερό αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του.

 

Αντεπίθεση Μαξίμου

«Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες έθεσε τέλος σε ένα καθεστώς αυθαιρεσίας, που ίσχυσε στην χώρα για δεκαετίες» σύμφωνα με το Μαξίμου κάνοντας λόγο για  «ένα σύστημα που εξασφάλιζε ταυτόχρονα: πρώτον, δωρεάν συχνότητες, σκανδαλώδη δανειοδότηση και επιχειρηματική ισχύ στους καναλάρχες, δεύτερον, πολιτική κάλυψη και επικοινωνιακή ασυλία στους τραπεζίτες  και, τρίτον, ανεξάντλητη προβολή και οικονομικές πλάτες στο πολιτικό κατεστημένο, έφτασε στο τέλος του».

Παίρνοντας θέση για τους εργαζόμενους στα κανάλια σημειώνει ότι “το σύστημα αναδιπλώνεται σε μια νέα γραμμή: «τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στα κανάλια που κλείνουν”.

Κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι «σέρνεται η Νέα Δημοκρατία πίσω από κάθε τέτοιου είδους προσπάθεια» και ότι «συντάσσεται με τους καναλάρχες που χάνουν την τζάμπα άδεια, και χύνουν μαζί τους κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους»: «Η Νέα Δημοκρατία συντάσσεται και με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, ζητώντας, στο πλευρό τους, ανεξέλεγκτες απολύσεις. Είναι άλλωστε το κόμμα, που ως κυβέρνηση γύρισε απλά τον διακόπτη στην ΕΡΤ, πετώντας στον δρόμο πάνω από 2800 ανθρώπους. Αλλά τότε, το πόσοι χάνουν τη δουλειά τους δεν ήταν σημαντικό για την ΝΔ. Όπως δεν ήταν και για τα ιδιωτικά κανάλια, που τότε υπερθεμάτιζαν, αλλά σήμερα αγωνιούν «για τον κόσμο που θα χάσει τη δουλειά του». Βλέπουμε λοιπόν ξαφνικά ένα υπέρμετρο ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους. Ενδιαφέρον που σε καμία περίπτωση δεν είδαμε όταν 700 άνθρωποι απολύθηκαν χωρίς αποζημιώσεις από το ALTER. Όταν 800 άνθρωποι απολύθηκαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο από την Ελευθεροτυπία. Όταν 200 άνθρωποι έχασαν την δουλειά τους κατά την μεταβίβαση του ALPHA. Όταν η αδιανόητη πρακτική των ιδιοκτητών του ΜΕΓΚΑ οδηγεί 500 ανθρώπους στον δρόμο. Όταν, τα χρόνια της κρίσης, περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι στον χώρο των ΜΜΕ έχουν χάσει τη δουλειά τους».

Για να ολοκληρώσει: “Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση εξετάζει με προσοχή κάθε ζήτημα που προκύπτει από την μετάβαση από μια εποχή αυθαιρεσίας σε μια εποχή νομιμότητας. Αυτό που δυσκολεύεται να παρακολουθήσει, είναι αυτή την απίστευτη επιχείρηση υποκρισίας και κουτοπονηριάς, αυτό το όψιμο ενδιαφέρον για την ανθρώπινη εργασία, από μαγαζιά που δούλεψαν για δεκαετίες βασιζόμενα στην λεηλασία του δημοσίου συμφέροντος, την υποβάθμιση της εργασιακής αξιοπρέπειας, τον σκανδαλώδη τραπεζικό δανεισμό και το δημόσιο χρήμα. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα κανάλια. Ισχύει και για την Νέα Δημοκρατία”.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:13