search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 11:43
MENU CLOSE

Πτώση των ελληνικών πανεπιστημίων στη διεθνή κατάταξη της QS – Δείτε τους πίνακες

06.09.2016 13:00
Πολυτεχνείο: Έκλεψαν εξοπλισμό άνω των 100.000 - Σταματούν μεταπτυχιακά και διδακτορικά  - Media

 

Πτώση παρουσιάζουν πέντε από τα έξι ελληνικά πανεπιστήμια που περιλαμβάνονται στην δέκατη τρίτη έκδοση του διεθνούς πίνακα κατάταξης πανεπιστημίων της QS.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κρατάει τα «ηνία» στα ελληνικά πανεπιστήμια που βρίσκονται στον πίνακα. Ανάμεσα στα 400 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο βρίσκεται στην 395η θέση, σημειώνοντας πτώση 19 θέσεων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Επίσης, δεν συγκαταλέγεται στην κατάταξη μεταξύ των κορυφαίων 250 ερευνητικών ιδρυμάτων, καθώς έπεσε 8 θέσεις σύμφωνα με το δείκτη παραπομπών ανά πανεπιστημιακό τομέα.

Πτώση σημειώνουν στην κατάταξή τους και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ο επικεφαλής έρευνας της QS, Μπεν Σόουτερ, δήλωσε: «Τα ποσοστά επιτυχίας της Ελλάδας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ελαφρώς κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και οι επιδόσεις της στο PISA (Program for International Student Assessment) υποδεικνύουν ότι τα ποσοστά επιτυχίας και πριν την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι επίσης κάτω από το μέσο όρο. Συνεπώς, η διασφάλιση ότι ταλαντούχοι ερευνητές έχουν κίνητρα να συμμετάσχουν στο ελληνικό σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης είναι υψίστης σημασίας αν τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικά στον τομέα της έρευνας».

Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι τα ευρήματα της QS είναι σύμφωνα με την παγκόσμια τάση. Πιστεύει ότι τα χαμηλά επίπεδα των δαπανών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα για έρευνα και ανάπτυξη (1,24% του ΑΕΠ σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 2,03%) στερούν από τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν τους απαραίτητους πόρους έτσι ώστε να προσελκύσουν διεθνείς ερευνητές και να διεξάγουν σημαντικές έρευνες.

Ο πίνακας με τα 15 πρώτα πανεπιστήμια του κόσμου

Όπως φαίνεται στον πίνακα, στην πρώτη θέση των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου βρίσκεται το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) για 5η συνεχόμενη χρονιά.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 11:42