search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:56
MENU CLOSE

Ευρω-αισιοδοξία για προαπαιτούμενα και δόση

07.09.2016 13:54
Αυτά είναι τα 13 μέτρα που εκκρεμούν για την εκταμίευση των 2.8 δισ. ευρώ - Media
 
Την πεποίθηση ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει τα 15 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για να εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ εξέφρασε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, δύο ημέρες πριν το άτυπο Eurogroup στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.
 
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν στο Eurogroup από τον Έλληνα ομόλογό τους για το «πού βρισκόμαστε» όσον αφορά την εκπλήρωση των 15 προαπαιτουμένων, στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι ιδιωτικοποιήσεις, η ενέργεια, η υπηρεσία εσόδων και η διοίκηση των ελληνικών τραπεζών. O ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι τα 15 προαπαιτούμενα δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθούν πριν τις 15 Σεπτεμβρίου, όπως είχε συμφωνηθεί στις αρχές του καλοκαιριού.
 
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εάν αυτό επιτευχθεί στο τέλος του μήνα, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει καμία πίεση ρευστότητας για την Ελλάδα. Ο κοινοτικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από το ελληνικό οικονομικό επιτελείο ότι τα προαπαιτούμενα θα ολοκληρωθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι η διαθεσιμότητα των 2,8 δισ. ευρώ λήγει στο τέλος Οκτωβρίου.
 
Σχετικά με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι δεν έχει καταστεί ακόμα λειτουργικό, καθώς εκκρεμεί ο διορισμός των μελών του εποπτικού συμβουλίου του Ταμείου. Σημείωσε ότι υπήρξαν ορισμένες «εκπλήξεις» όσον αφορά αυτό το θέμα, αλλά δεν θέλησε να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ο κ. Ζακ Λε Παπ είναι ο ένας εκ των δύο υποψηφίων που έχουν προτείνει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου.
 
Για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, τόνισε ότι δεν περιλαμβάνεται στην ημερίσια διάταξη του Eurogroup, αλλά υπογράμμισε ότι είναι πιθανό πως κάποιος εκ των υπουργών θα φέρει το θέμα προς συζήτηση.
 
Όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα μεταβούν στην Αθήνα τις επόμενες εβδομάδες για να ξεκινήσουν τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις. Επεσήμανε, δε, ότι η δεύτερη αξιολόγηση περιλαμβάνει δύσκολα θέματα, όπως είναι το θέμα της αγοράς εργασίας, αλλά, όπως πρόσθεσε, υπάρχει η φιλοδοξία να ολοκληρωθεί εντός του φθινοπώρου.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:55