14/12/2019 06:45:23

Γερμανοί δεν γνωρίζουν ελληνικά αλλά χρησιμοποιούν τους κρητικούς χορούς ως θεραπεία (Photos - Videos)

Γερμανοί  δεν γνωρίζουν ελληνικά αλλά χρησιμοποιούν τους κρητικούς χορούς ως θεραπεία (Photos - Videos) - Media

 

Πρόκειται για μια ομάδα Γερμανών που χρησιμοποιεί τον κρητικό χορό ως θεραπευτικό μέσο Τα μέλη της δεν γνωρίζουν ελληνικά, με εξαίρεση τους δυο υπεύθυνους που έχουν αναλάβει μέσω σεμιναρίων που πραγματοποιούν στη Γερμανία να δείξουν στους συμπατριώτες τους έναν εναλλακτικό δρόμο θεραπείας της ψυχής μέσω του κρητικού χορού.

Όπως, αναφέρει το Flashnews, πρόκειται για τον Παύλο και τη Θαλασσινή, είναι τα ελληνικά ονόματα που χρησιμοποιούν οι δυο Γερμανοί οι οποίοι αν και δεν μένουν στο νησί, "κουβαλούν" την Κρήτη στην ψυχή τους. Γνωρίζουν αρκετά καλά ελληνικά και δεν χάνουν την ευκαιρία να μιλούν με αγάπη και σεβασμό για το νησί και τις παραδόσεις του.

Αυτή η αγάπη, τους έκανε να ανακαλύψουν μια... θεραπευτική διάσταση της κρητικής μουσικής και του χορού, για την ψυχή.

Ο κρητικός χορός ως θεραπεία

Συνηθίζουμε τον κρητικό χορό να τον βλέπουμε στο γλέντι και αρκετές φορές να εκτελείται μηχανικά. Όμως, η επίδραση του κρητικού χορού στον πόνο ή τη λύπη είναι πιο λυτρωτική.

Όπως είπε ο Παύλος:

«Όταν μας συμβεί κάτι συνήθως λέμε "έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Τη γη αυτή την ξαναβρίσκουμε με τον χορό. Ο χορός δεν είναι μόνο για τη διασκέδαση. Αυτό είναι μονόπλευρο. Το θέμα δεν είναι η χαρά από μόνη της. Το θέμα είναι όπως λέει η μαντινάδα: "Πώς να χτίσω τη χαρά πάνω στου πόνου το θεμέλιο" δηλαδή πώς να προσπεράσεις τον πόνο για να βρεις τη χαρά.

Μέσα από τον χορό μαθαίνεις να δίνεις και να παίρνεις. Είναι μια συνεννόηση που γίνεται όχι με τον νου αλλά με τον ρυθμό όπως τον αισθάνεσαι. Με τον νου το κάνει η επιστήμη. Όταν όμως, πρόκειται για αγάπη ή για πόνο δεν μπαίνει ο νους, αλλά η καρδιά. Και ποιος την εκπαιδεύει, πού και πότε; 

Ο Πλάτωνας είχε πει στην Πολιτεία του, μια έκφραση που μου έχει κάνει εντύπωση:"Ο αχόρευτος είναι απαίδευτος"»

Γιατί την κρητική μουσική;

Για τον Παύλο και τη Θαλασσινή η κρητική μουσική και ο χορός είναι ζωντανά και φορτισμένα με συναίσθημα. Ο Παύλος μας λέει: 

«Τα κρητικά τραγούδια έχουν πάθος. Έχουν "αίμα και καρδιά" Στη Γερμανία δεν μπορούσα να νοιώσω τι σημαίνει "αίμα και καρδιά." Στα ελληνικά μπορούσα να πω "αγάπη", στα γερμανικά μουγγός! Στα ελληνικά μπορούσα να το ζήσω.»

Όπως εξηγεί και η Θαλασσινή: 

«Η μουσική και ο χορός στη Γερμανία δεν βγάζουν αυτό το πάθος, αυτή την ψυχή που βγάζει η κρητική μουσική. Δεν σου προκαλούν το συναίσθημα που προκαλεί ο κρητικός ρυθμός. Πιάνεστε με τα χέρια στον χορό και με το ένα χέρι δίνεις και από το άλλο χέρι παίρνεις»

Τραγουδάνε κρητικά χωρίς να ξέρουν ελληνικά!

Πώς γίνεται όμως να το νοιώσουν αυτό όσοι παρακολουθούν το σεμινάριο οι οποίοι παρόλο που δεν γνωρίζουν ελληνικά, καλούνται να τραγουδήσουν στη γλώσσα μας και να χορέψουν κρητικά τραγούδια; Η μουσική και ο χορός από μόνα τους είναι πηγαία έκφραση, δεν έχουν "γλώσσα". Όσο για τους στίχους, ο Παύλος και η Θαλασσινή φροντίζουν να τους εξηγήσουν τα νοήματα στα γερμανικά:

«Δεν ξέρουν ελληνικά. Τα δίνω έτοιμα για να μπορούν να τα μάθουν και να τα προφέρουν ελληνικά. Μετά τα συζητάμε στη γλώσσα μας. Καταρχήν συζητάμε τι κέρδος έχει ο καθένας από αυτό που κάνει. Έχει κέρδος για τη ζωή του, για τον εαυτό του; Τον κάνουμε να ανοίξει την καρδιά του.» μας λέει ο Παύλος

Ένα μέλος της ομάδας ο Dieter, πριν ακόμα ξεκινήσει τα σεμινάρια, είχε ακούσει κατά τις διακοπές του στο νησί, ένα τραγούδι του Σκουλά και παρόλο που δεν καταλάβαινε τι έλεγε, μαγεύτηκε τόσο από τον ήχο, τη φωνή και το συναίσθημα, που κάθισε και αποτύπωσε στο χαρτί τον ήχο από τις λέξεις των στίχων, ακούγοντάς τις προσεκτικά μια - μια και προσπαθώντας να πλησιάσει την προφορά τους για να μάθει να το τραγουδά.

Αξιοποιούν τον κρητικό χορό και σε γερμανικό νηπ/γείο 

Ένα μέλος της ομάδας εργάζεται στη Γερμανία ως νηπιαγωγός ειδικής αγωγής. Έχει χρησιμοποιήσει τον κρητικό χορό στα παιδάκια κατορθώνοντας μέσα από τον ρυθμό να έχει αποτέλεσμα στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά αλληλεπιδρούν και επικοινωνούν.

"Ένα είδος μετεκπαίδευσης γίνεται και σε επαγγελματίες, όπως για παράδειγμα σε νοσοκόμες οι οποίες μαθαίνουν μέσα από μια ρυθμική συμφωνία να φροντίζουν καλύτερα τον ασθενή και με λιγότερη κούραση για τις ίδιες" όπως μας βεβαιώνει η Θαλασσινή

 

 

Πηγή: Flashnews.gr

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.