search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:17
MENU CLOSE

Μακρύ και με λακκούβες το τηλεοπτικό πεδίο…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1933
08-09-2016
09.09.2016 03:00
adeies-5.jpg

 

Νικητές και ηττημένοι ετοιμάζουν τα επόμενα χτυπήματά τους

Σε ένα παραμύθι δεν υπάρχει τίποτα πιο τυπικό από το τέλος, δηλαδή από το «έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα». Και ειδικά αν είσαι ο ήρωας του παραμυθιού, το happy end είναι επιβεβλημένο. Τι γίνεται όμως όταν αντιλαμβάνεσαι ότι οι τίτλοι τέλους δεν σηματοδοτούν παρά μόνο την αρχή; 
 
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης για να καταλάβει ότι το παραπάνω ερώτημα, συνδυασμένο με τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών αλλά κυρίως με την άνοδο Τσίπρα στη ΔΕΘ, απασχολεί έντονα το Μέγαρο Μαξίμου. Η επικοινωνιακή επένδυση στο υψηλό τίμημα (το οποίο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα κατευθυνθεί στους ασθενέστερους) κάνει ακόμα και τους λιγότερο υποψιασμένους να αντιλαμβάνονται ότι μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μην κρατά το… καλάθι της Κοκκινοσκουφίτσας, αλλά στη Θεσσαλονίκη το θέλει όσο το δυνατόν πιο γεμάτο. 
 
Από την άλλη, και εδώ είναι που τα πράγματα περιπλέκονται, οι καναλάρχες, παλιοί και νέοι, αποδεικνύονται πολύ σκληροί για να πεθάνουν και πολύ υποψιασμένοι για να παίξουν εύκολα μπάλα στο γήπεδο της κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, οι… έγκλειστοι του διαγωνισμού μπορεί να πήγαν με τους κυβερνητικούς όρους στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ωστόσο πλέον έχουν τη μπάλα στο δικό τους γήπεδο. 
 
Σε αυτό, αν συνυπολογίσει κανείς αστάθμητους παράγοντες, όπως τη διγλωσσία στο θέμα των εργαζομένων των ΜΜΕ που δεν πήραν άδεια, ή την αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ, ή και το εξώδικο του Alpha κατά του Ιβάν Σαββίδη και το αίτημα για ακύρωση του διαγωνισμού, τότε καταλαβαίνει ότι το happy end δεν θα γραφτεί στη Θεσσαλονίκη. Ή για να το θέσουμε διαφορετικά: ο… πόλεμος για τις τηλεοπτικές άδειες δεν τελείωσε με την ολοκλήρωση των «χτυπημάτων» στη δημοπρασία, αλλά κλιμακώνεται με νέα «χτυπήματα» από τους παίκτες, παλαιούς και νέους, του τηλεοπτικού τοπίου. 
 
Αν επιχειρούσαμε μάλιστα να αποτυπώσουμε με μία φράση τη φάση στην οποία βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή, θα σημειώναμε ότι τα πάντα γύρω από τις αδειοδότησεις των τηλεοπτικών σταθμών βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Και αυτό γιατί όλοι οι παίκτες, τόσο εκείνοι που πλειοδότησαν στη δημοπρασία όσο και εκείνοι που «χτύπησαν» αλλά δεν κέρδισαν, ετοιμάζουν τα επόμενα βήματά τους, αναμένοντας παράλληλα τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Αν προσθέσει κανείς και τους εργαζομένους που βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της ανεργίας, καταλαβαίνει ότι ο δρόμος μέχρι να υπάρξει το νέο αδειοδοτημένο τηλεοπτικό πεδίο είναι πολύ μακρύς και γεμάτος λακούβες… 
 
Στο ταμείο 
Οι κερδισμένοι του διαγωνισμού (υπενθυμίζουμε ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1, Καλογρίτσας, Μαρινάκης) πρέπει άμεσα να καταβάλουν την πρώτη δόση από το τίμημα απόκτησης της τηλεοπτικής άδειας, ενώ πρέπει να τρέξει και ο έλεγχος των πόθεν έσχες των προσωρινών υπερθεματιστών. 
Ταυτόχρονα, οι νικητές της δημοπρασίας εμφανίζονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να πιέζουν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία προκήρυξης θεματικών αδειών. Ζητούν μάλιστα να τους κάνει γνωστό πόσες θα είναι τελικά οι τηλεοπτικές άδειες στο υπό διαμόρφωση νέο τηλεοπτικό πεδίο (πανελλαδικές, θεματικές, περιφερειακές), καθώς μελλοντικά μπορεί να προκύψουν ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντί τους. 
 
Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση ακούει τους παίκτες που επικράτησαν στη δημοπρασία, αλλά κρατά κλειστά τα χαρτιά της. 
Από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτησίες των τηλεοπτικών σταθμών που εκπέμπουν σήμερα, αλλά δεν κατάφεραν να αποκτήσουν τηλεοπτική άδεια κατά την διάρκεια του τριήμερου «εγκλεισμού», προσπαθούν να παραμείνουν στο τηλεοπτικό πεδίο, ακόμα και στην περίπτωση που η δικαιοσύνη κρίνει αρνητικά τις προσφυγές τους. Σε αυτό το σημείο «κουμπώνουν» τα ραντεβού μεταξύ επιχειρηματιών που μπορεί να απέκτησαν τηλεοπτική άδεια, αλλά δεν έχουν κανάλι, και εκείνων που δεν πλειοδότησαν, αλλά μέχρι σήμερα έχουν τηλεοπτικό σταθμό. 
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πλευρά Καλογρίτσα, που πλειοδότησε στον διαγωνισμό, αλλά πρέπει να στήσει έναν τηλεοπτικό σταθμό από τα… θεμέλια, έχει συναντηθεί με τον Δημήτρη Κοντομηνά του Alpha, που δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μία εκ των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, ενώ, όπως λέγεται, έχει βολιδοσκοπηθεί και η πλευρά Βρυώνη (τηλεοπτικός σταθμός Epsilon). 
 
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι εκπρόσωποι των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών ζήτησαν πριν από λίγες ημέρες από τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο να καταβάλουν την πρώτη δόση του τιμήματος όχι άμεσα, όπως προβλέπεται, αλλά μετά την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο θα συνεδριάσει στις 16 Σεπτεμβρίου προκειμένου να εξετάσει τα ασφαλιστικά μέτρα των τηλεοπτικών σταθμών. «Εμείς θα τηρήσουμε τη διαδικασία όπως προβλέπει ο νόμος, από την άλλη είναι ένα αίτημα που είναι λογικό, διότι φοβούνται ενδεχομένως ότι αν υπάρξει απόφαση κατά του διαγωνισμού, τα χρήματα που θα καταθέσουν θα συμψηφιστούν με υπάρχουσες ή μελλοντικές οφειλές» τόνισε ο Λευτέρης Κρέτσος, σχολιάζοντας το αίτημα των προσωρινών υπερθεματιστών. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «εμείς όμως οφείλουμε να διαφυλάξουμε τη διαδικασία και να τηρήσουμε απολύτως το γράμμα του νόμου».  
 
Εκτός από την απόφαση του ΣτΕ, στο οποίο έχουν προσφύγει ο Alpha και το Star κατά του διαγωνισμού, όλοι οι παίκτες που εμπλέκονται στο παιχνίδι αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ολοκλήρωση του ελέγχου των πόθεν έσχες των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών, καθώς η σχετική προθεσμία, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, λήγει την Παρασκευή. Στην περίπτωση που υπάρξει… κόμπλα κάποιου εκ των τεσσάρων παικτών, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μόλις την τελευταία εβδομάδα θα αλλάξει, αποκτώντας το λιγότερο… τεράστιο ενδιαφέρον! 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:17