search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:54
MENU CLOSE

Ολάντ προς μουσουλμάνους: Μπορείτε να ασκείτε τη θρησκεία σας, αλλά προέχει η συμμόρφωση στο νόμο

08.09.2016 13:45
Ολάντ προς μουσουλμάνους: Μπορείτε να ασκείτε τη θρησκεία σας, αλλά προέχει η συμμόρφωση στο νόμο - Media
 
Ισορροπητικό ρόλο επιχείρησε να παίξει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στο ζήτημα της σύγκρουσης του κοσμικού κράτους με τη άσκηση θρησκευτικών καθηκόντων και τήρηση παραδόσεων από τους μουσουλμάνους που ζουν στη Γαλλία.
 
Ο Ολάντ είπε συγκεκριμένα ότι  ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους και το Ισλάμ συνάδουν στη Γαλλία με τον σεβασμό του κράτους δικαίου, ενώ απέρριψε την υιοθέτηση “οποιουδήποτε νόμου κατά περίσταση”.
 
“Τίποτε στην ιδέα το κοσμικού χαρακτήρα του κράτους δεν αντιτίθεται στην άσκηση (της θρησκείας) του Ισλάμ στη Γαλλία, υπό την προϋπόθεση ότι συμμορφώνεται με τον νόμο”, πρόσθεσε ο Ολάντ κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συμπόσιο με θέμα τη δημοκρατία απέναντι στην τρομοκρατία.
 
“Δεν θα υπάρξει νόμος κατά περίσταση, που θα ήταν τόσο ανεφάρμοστος όσο και αντισυνταγματικός”, πρόσθεσε ο Ολάντ αναφερόμενος στις εκκλήσεις ενός μέρους της δεξιάς αντιπολίτευσης για την υιοθέτηση νόμου που θα αναφέρεται στο μπουρκίνι.
 
Η απόφαση διαφόρων δημοτικών συμβουλίων σε περιοχές που ελέγχει η δεξιά να απαγορεύσουν φέτος στις γαλλικές ακτές το ολόσωμο μαγιό που φορούν οι μουσουλμάνες προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση στην πολιτική τάξη.
 
“Ο μόνος δρόμος που έχει αξία, ο μόνος που είναι αποτελεσματικός είναι αυτός του κράτους δικαίου”, υπογράμμισε ο Ολάντ. “Το Ισλάμ μπορεί να προσαρμοστεί στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους όπως έκαναν πριν από αυτό, ο καθολικισμός, ο προτεσταντισμός, ο ιουδαϊσμός;” ρώτησε ο Ολάντ. “Η απάντησή μου είναι ναι, σαφέστατα ναι”.
 
“Το ερώτημα τίθεται επίσης στη δημοκρατία: είναι πράγματι έτοιμη να δεχθεί στους κόλπους της μια θρησκεία το εύρος της οποίας δεν είχε προβλέψει πριν από έναν και πλέον αιώνα;” ρώτησε ο Ολάντ και συνέχισε: “Η απάντησή μου είναι ναι, σαφέστατα ναι”.
 
Παράλληλα, στην ομιλία του που διήρκησε μια ώρα, ο Ολάντ είπε ότι δεν θα αφήσει να επιδεινωθεί η εικόνα της Γαλλίας “τους ερχόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια”, υποδηλώνοντας ότι προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα για μια δεύτερη προεδρική θητεία το 2017.
 
Καταφέρθηκε κατά των πολιτικών του αντιπάλων της δεξιάς τονίζοντας ότι οι σκληροπυρηνικές τους αντιδράσεις σε σχέση με το κύμα τζιχαντιστικών επιθέσεων στη χώρα έδειξε μια πρόθεση να καταστραφεί το κοινωνικό μοντέλο της Γαλλίας.
 
“Δεν θα αφήσω την εικόνα της Γαλλίας, την επιρροή της Γαλλίας να επιδεινωθούν τους ερχόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια”, τόνισε.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:53