search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:51
MENU CLOSE

Aftenposten κατά Ζούκερμπεργκ: Κάνει αλόγιστη «κατάχρηση της εξουσίας του» στο Facebook

09.09.2016 14:07
Aftenposten κατά Ζούκερμπεργκ: Κάνει αλόγιστη «κατάχρηση της εξουσίας του» στο Facebook - Media

 

Σφοδρή επίθεση κατά του ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, εξαπέλυσε σε επιστολή της η μεγαλύτερη εφημερίδα της Νορβηγίας, η Aftenposten, με αφορμή την αφαίρεση από την υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης μιας ιστορικής φωτογραφίας που είχε τραβηχτεί κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ. Η εφημερίδα κάλεσε τον Ζούκερμπεργκ να αναγνωρίσει και να αρχίσει να ανταποκρίνεται στο ρόλο του ως «ο ισχυρότερος εκδότης στον κόσμο».

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο αρχισυντάκτης της Aftenposten, Έσπεν Έγκιλ Χάνσεν, κατηγόρησε τον ιδρυτή του Facebook για αλόγιστη «κατάχρηση της εξουσίας του» στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία πλέον έχει εξελιχθεί στον «πρώτο διανομέα» ειδήσεων στον κόσμο.

«Είμαι αναστατωμένος, απογοητευμένος -και να πω την αλήθεια ακόμα και φοβισμένος- για το τι πρόκειται να κάνετε σε ένα από τα στηρίγματα της δημοκρατικής μας κοινωνίας», έγραψε ο Χάνσεν στην επιστολή του. «Ανησυχώ ότι το πιο σημαντικό μέσο παγκοσμίως περιορίζει την ελευθερία αντί να προσπαθεί να τη διαδώσει και ότι αυτό συμβαίνει περιστασιακά με αυταρχικό τρόπο».

Η διαμάχη ξέσπασε μετά την απόφαση του Facebook να διαγράψει ένα μήνυμα του Νορβηγού συγγραφέα Τομ Έγκελαντ, στο οποίο είχε επισυνάψει την ιστορική φωτογραφία του Νικ Ουτ. Στη φωτογραφία, η οποία είχε κερδίσει το βραβείο Πούλιτζερ, απεικονίζονται τρία μικρά παιδιά σε επαρχία του Βιετνάμ -μεταξύ των οποίων και ένα γυμνό κορίτσι- να τρέχουν για να σωθούν από μία επίθεση με βόμβες ναπάλμ. Στην ανάρτηση που έκανε ο Έγκελαντ στη σελίδα του στο Facebook έγραφε: «Επτά φωτογραφίες που άλλαξαν την ιστορία του πολέμου». Η ανάρτηση αυτή του συγγραφέα είχε ως αποτέλεσμα να ανασταλεί η λειτουργία της σελίδας στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης. Στη συνέχεια, όταν η Aftenposten δημοσίευσε άρθρο σχετικά με την αναστολή -χρησιμοποιώντας την ίδια φωτογραφία που είχε χρησιμοποιήσει ο Έγκελαντ και αναρτώντας το δημοσίευμα στη σελίδα της στο Facebook- η εφημερίδα έλαβε μήνυμα από τη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα έπρεπε είτε να διαγράψει τη φωτογραφία είτε να τη «θαμπώσει».

«Οποιεσδήποτε φωτογραφίες ανθρώπων που επιδεικνύουν τα γεννητικά τους όργανα, τους γλουτούς τους ή τα γυναικεία στήθη τους, θα διαγράφονται», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Facebook.

Σύμφωνα με το δημοσίευμά της Guardian, ο Χάνσεν στην ανοικτή επιστολή που απέστειλε στον Ζουκερμπεργκ επισημαίνει ότι η απόφαση του Facebook να διαγράψει τη συγκεκριμένη φωτογραφία αποκαλύπτει μια ανησυχητική ανικανότητα «διαχωρισμού της παιδικής πορνογραφίας και ιστορικών πολεμικών φωτογραφιών».

«Παρά το γεγονός ότι είμαι αρχισυντάκτης της μεγαλύτερης εφημερίδας της Νορβηγίας, πρέπει να συνειδητοποιήσω ότι μου περιορίζετε το έδαφος για να ασκώ τις δημοσιογραφικές μου ευθύνες. Πιστεύω ότι κάνετε κατάχρηση της εξουσίας σας και θεωρώ ότι δεν έχετε σκεφτεί το όλο θέμα διεξοδικά», αναφέρει ο Χάνσεν στην επιστολή του.

Συνεχίζει λέγοντας ότι αντί να εκπληρώνει τις πομπώδεις υποσχέσεις του σχετικά με «έναν πιο ανοιχτό και συνδεδεμένο κόσμο», το Facebook με τέτοιες αποφάσεις «απλά προωθεί τη βλακεία και δεν φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους μεταξύ τους».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:51