search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:05
MENU CLOSE

Π. Γερουλάνος: Αλλάζει η κοινωνία, ν’ αλλάξουμε και εμείς…

09.09.2016 15:18
Γερουλάνος: Δεν πήρα επίσημη πρόσκληση για το συνέδριο ΠΑΣΟΚ - Media

Αιχμηρός αλλά και με προτάσεις ο πρώην υπουργός στην κοινή συνεδρίαση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

 

Αιχμές προς πολλές κατευθύνσεις, κριτική εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ αλλά και προτάσεις για την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί περιέχει η παρέμβαση που έκανε ο πρώην υπουργός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κατά την κοινή συνεδρίαση μεταξύ των οργάνων ξεκίνησε την ομιλία του ο πρώην υπουργός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος  κατά την κοινή συνεδρίαση των οργάνων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στην οποία εξετάστηκε οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις γενικότερα αλλά και εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όπως και οι σχέσεις με το ΠΟΤΑΜΙ. 

Ξεκίνησε μάλιστα την παρέμβαση του με την επισήμανση ότι « μπαίνουμε το φθινόπωρο με αρκετό εκνευρισμό. Στρατηγικές μας επιλογές (όπως η διεύρυνση) δεν μας βγήκαν. Τακτικές κινήσεις (όπως στον εκλογικό νόμο και στις άδειες) έπεσαν στο κενό». Τόνισε μάλιστα ότι «μένουν πολλά ερωτηματικά μένουν αναπάντητα σε στελέχη μας σε όλη την Ελλάδα, στους ψηφοφόρους που μας απέμειναν, στους εν δυνάμει ψηφοφόρους της παράταξης»

Αφήνοντας μάλιστα αιχμές για την μέχρι σήμερα πορεία στο θέμα της Συμπαράταξης αναρωτήθηκε « Πού πάμε; Γιατί επενδύσαμε τόσο πολλά, ξανά και ξανά σε μια στρατηγική που δεν βγαίνει; Αλλού είμαστε ΠΑΣΟΚ, αλλού Ελιά, αλλού Δημοκρατική Συμπαράταξη. Γιατί συνδέουμε το μέλλον της παράταξης με ανθρώπους που μόνη ανησυχία τους είναι το προσωπικό τους μέλλον; Γιατί διαπραγματευόμαστε τις θέσεις του κόμματος με εκπροσώπους άλλων πριν ακούσουμε την κοινωνία, πριν ακόμα τις διαμορφώσουμε με τα στελέχη μας;

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε ότι έθεσε και το ερώτημα που έθεσε στην συνέχεια λέγοντας ότι «το κακό είναι ότι όσο παραμένουν αυτά τα ερωτήματα αναπάντητα τόσο εδραιώνεται στο μυαλό όλων μια πιο επικίνδυνη ερώτηση: Τελικά, έχουμε λόγο ύπαρξης; Και όσο αυτό το ερώτημα παραμένει επίκαιρο τόσο πιο κοντά στο όχι θα είναι και η απάντηση»

Ένα ερώτημα για την απάντηση του οποίου έδειξε αισιόδοξος τονίζοντας ότι «έχουμε λόγο ύπαρξης και έχουμε λόγο να παλέψουμε ξανά για αυτά που πιστεύουμε. Και αυτό γιατί κάτι αλλάζει στην κοινωνία μας και κάτι αλλάζει στον κόσμο. Και η παράταξή μας είναι η μόνη που μπορεί να το εκφράσει».

Στην συνέχεια μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα αλλά και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης,  για τα προβλήματα που έχουν ο ελληνικός λαός καθώς και οι λαοί των χωρών της Ευρώπης τονίζοντας όμως ότι «δυστυχώς, στο μόνο χώρο που αυτές οι συζητήσεις δεν έχουν ανοίξει ακόμα ουσιαστικά είναι στο χώρο της πολιτικής. Τουλάχιστον όχι της Ευρωπαϊκής πολιτικής. Σίγουρα όχι του Ευρωπαϊκού σοσιαλισμού» .

Επεσήμανε ακόμη ότι « έτσι όπως διατυπώνονται τα πολιτικά διακυβεύματα θα καταλάβετε ότι θα επιβληθούν οι αρχές και οι αξίες, και κατ’ επέκταση οι θέσεις που έφερε στο προσκήνιο ο σοσιαλισμός και ο τρόπος που αυτές εξελίχθηκαν μέσα στο χρόνο. Διότι κανείς άλλος δεν μπορεί να μιλήσει και για την επιχειρηματικότητα και για το κοινωνικό κράτος όπως η δική μας η παράταξη. Κανείς άλλος δεν έχει στη βάση της φιλοσοφίας του να βάζει κανόνες στην αγορά ώστε να μην παραμένει ανεξέλεγκτη αλλά μπορεί και να στηρίξει την μικρομεσαία επιχείρηση που θα αποκτήσει νέα, τεράστια σημασία σε τοπικό επίπεδο».

«Μόνο η δική μας παράταξη έχει στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Ούτε οι δογματισμοί της Αριστεράς, ούτε η παραδομένη στις αγορές Δεξιά μπορούν να τοποθετηθούν σε αυτά τα θέματα. Ούτε να τα θέσουν μπορούν. Με άλλα λόγια, τα επόμενα χρόνια, αν κινηθούμε σωστά, την ηγεμονία του πολιτικού συστήματος θα την έχουν τα σοσιαλιστικά, σοσιαλδημοκρατικά, προοδευτικά, πέστε τα όπως θέλετε, κόμματα».

Επεσήμανε ότι «αργά αλλά σταθερά διαφαίνεται ο δρόμος για να κάνουμε τις δικές μας κοινωνίες πιο ανθρώπινες, πιο δημοκρατικές, πιο δίκαιες, πιο δημιουργικές. Αυτό που προσπαθώ να πω, όσο πιο ευγενικά μπορώ, είναι ότι η Ελληνική κοινωνία άλλαξε, ο κόσμος αλλάζει, η πολιτική ατζέντα προχωράει και εμείς κοιμόμαστε. Ασχολούμαστε με τα δευτερεύοντα.

Πρότεινε ότι είναι η ώρα για να τοποθετηθούμε και να ανοίξουμε συζήτηση για μια σειρά από θέματα που απασχολούν πλέον την κοινωνία μας και τις Ευρωπαϊκές κοινωνίες όπως είναι:

«Για το δικαίωμα του πολίτη στη δημιουργία. Το δικαίωμα στην Ισότητα- Στην Πρόοδο- Στην Ασφάλεια. Για το δικαίωμα να εκπροσωπείται ο πολίτης εκεί όπου παίρνονται αποφάσεις για αυτόν με νέους σύγχρονους σοσιαλιστικούς όρους».

Και έκλεισε την ομιλία του τον τονίζοντας ότι «για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς. Τώρα! Πρέπει να φύγουμε από τον κόσμο της παραπολιτικής και να επιστρέψουμε στον κόσμο της πολιτικής. Αντί να γράφουμε tweets, να γράψουμε πολιτικά κείμενα. Αντί για στείρες αντιπαραθέσεις να αποκτήσουμε λόγο που απορρέει από τις αρχές και τις αξίες μας, από σύγχρονες θέσεις που οφείλουμε να διαμορφώσουμε.

Αντί για διαπραγματεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες να πάμε σε διάλογο με την κοινωνία πάνω σε όλα τα θέματα με συγκεκριμένες προτάσεις.

Αντί για τα θέλω του κάθε αρχηγίσκου να απαντήσουμε στα θέλω του Έλληνα. Όχι με τα άνευρα, στρογγυλεμένα κείμενα των τελευταίων μηνών αλλά με αιχμηρά κείμενα που θα προϊδεάζουν για τις αλλαγές που στηρίζουμε και τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται. Αυτή είναι η δουλειά που έχουμε μπροστά μας».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:01