search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:30
MENU CLOSE

Α. Τσίπρας στη ΔΕΘ: Η σελίδα θα γυρίσει, αλλά θα είναι… μαραθώνιος

10.09.2016 20:47
Α. Τσίπρας στη ΔΕΘ: Η σελίδα θα γυρίσει, αλλά θα είναι… μαραθώνιος - Media
Περιορισμένες εξαγγελίες με κοινωνικό πρόσημο από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ.
 
Σε σχετικά ήπιους πολιτικούς τόνους ο πρωθυπουργός παρουσίασε από το βήμα της ΔΕΘ τον οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση και τη δέσμη των – περιορισμένων – παροχών που επί της ουσίας αποτελούν το μοίρασμα των 246 εκατομμυρίων ευρώ από τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών. Επίσης, παρουσίασε τον απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης, λέγοντας με νόημα ότι θα επανέρχεται κάθε χρόνο μέχρι το 2019. Έκλεισε έτσι για ακόμη μια φορά και με τον πλέον επίσημο τρόπο την εκλογολογία.
 
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του απολογισμού αναφέρθηκε στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, εστιάζοντας κυρίως στο γεγονός ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με γνώμονα τη νομιμότητα και την αντιμετώπιση της διαπλοκής, απέφυγε δε, ως επί το πλείστον, να ακολουθήσει το κλίμα των ημερών και να χρησιμοποιήσει πολωτικούς τόνους.
 
Μίλησε για την ανάγκη να σχεδιαστεί η επόμενη μέρα, τουλάχιστον σε ορίζοντα πενταετίας (θέτοντας ως ορόσημο το 2021 και τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία), ενώ τόνισε ότι το πρόγραμμα τελειώνει οριστικά την επόμενη διετία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, παρά τις αναφορές στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη, επιχείρησε να προσγειώσει κάθε είδους προσδοκίες με την εξής χαρακτηριστική αναφορά:
 
“Το πέρασμα στην επόμενη μέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη δεν μπορεί να έρθει από τη μια στιγμή στην άλλη. Θα είναι αποτέλεσμα μιας διαρκούς μάχης, καθημερινών σκληρών αγώνων. Δεν πρόκειται για κατοστάρι αλλά για μαραθώνιο. Με επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις. Με άλματα προς τα μπροστά αλλά και με δυσκολίες. Πρόκειται για μια πορεία δύσκολη. Για έναν πόλεμο θέσεων, κινήσεων και ελιγμών ώστε να ανατραπούν οι δυσμενείς συσχετισμοί για την κοινωνική πλειοψηφία”.
 
Αφουγκραζόμενος το βαρύ κλίμα στην κοινωνία απέναντι στη βαριά φορολόγηση, αναφέρθηκε στο θέμα παραπέμποντας όμως τη λύση του στον ορίζοντα της επόμενης διετίας. Ειδικότερα σημείωσε ότι στόχος είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης την επόμενη διετία κάτι που σε συνδυασμό με τα επιδιωκόμενα χαμηλότερα του 3,5% πλεονάσματα για το 2019(2,5%) και το 2020 (2%) είναι εφικτή η μείωση των φορολογικών βαρών στο πεδίο των έμμεσων φόρων και στο πεδίο του ΕΝΦΙΑ (μίλησε για αντικατάσταση από έναν δικαιότερο φόρο). Επικαλέστηκε και πάλι τις λίστες της φοροδιαφυγής και μέτρα όπως η προώθηση του νόμου για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων (προειδοποιώντας με ποινικές συνέπειες για όσους δεν κάνουν χρήση) ωστόσο δεν επεκτάθηκε ιδιαίτερα.
 
Κάνοντας την επισήμανση ότι δε θα πρέπει να ασχολούμαστε μόνο με τα δημόσια οικονομικά αλλά θα πρέπει να δούμε και το πώς θα παραχθεί νέος πλούτος ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να περιγράψει έναν οδικό χάρτη που διέπεται από ισορροπίες μεταξύ κοινωνικής πολιτικής – κοινωνικού κράτους και αγοράς (επενδύσεις, “υγιής επιχειρηματικότητα”, κλπ). Υπό αυτό το πρίσμα οι εξαγγελίες περιστράφηκαν γύρω από τους τομείς της υγείας, της παιδείας, της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, και της στήριξης της εργασίας, ενώ από την άλλη αναφέρθηκε σε ευνοϊκό πλαίσιο για εγχώριες κι ξένες επενδύσεις (απεύθυνε μάλιστα προσκλητήριο στους επίδοξους επενδυτές να επενδύσουν χωρίς δισταγμό).
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:27