search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:53
MENU CLOSE

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης άλλα και τα προνοιακά επιδόματα

14.09.2016 06:57
Eπιδόματα Ιουνίου: Οι προθεσμίες για υποβολές δηλώσεων και οι ημερομηνίες πληρωμών - Media

 

 

Στον «κουβά» της αξιολόγησης μπαίνει και  το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης άλλα και τα προνοιακά επιδόματα. Το ελληνικό επιτελείο πρέπει να εξοικονομήσει 900 εκατ. ευρώ για την εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης  .

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θα δεσμευθεί ότι τα 900 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για το 2017 είναι διασφαλισμένα χωρίς να χρειαστούν νέα μέτρα, χωρίς όμως να αναφέρονται αναλυτικά οι “πηγές” εξοικονόμησής τους. Αυτό που θα επιδιωχθεί είναι να δεχθούν οι δανειστές δέσμευση ότι η καθολική εφαρμογή του ΚΕΑ δεν θα αλλάξει τον στόχο για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα  από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνουν ότι τα οικογενειακά και τα αναπηρικά επιδόματα δεν θα κοπούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις 10 περιπτώσεις δικαιούχων βρέθηκαν να λαμβάνουν 7 προνοιακά επιδόματα, ενώ βάσει της επεξεργασίας στην οποία έχει προχωρήσει η Παγκόσμια Τράπεζα, αντιστοιχούν περίπου 1,5 επιδόματα ανά δικαιούχο. Ακόμη και ο περαιτέρω εξορθολογισμός μερικών προφανών κωδικών που αντιστοιχούν κυρίως σε φοροαπαλλαγές και κατά δεύτερο λόγο σε επιδόματα οδηγεί στην εξεύρεση μόλις 100 – 120 εκατ. ευρώ.

Πάντως και  η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, , εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά αρνητική σε ενδεχόμενες περικοπές επιδομάτων, κυρίως οικογενειακών και αναπηρικών, υποστηρίζοντας ότι ο εξορθολογισμός του συστήματος θα επιτευχθεί μέσω της δημιουργίας ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Ειδικά για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) η κ. Φωτίου επανέλαβε ότι παραμένει ο στόχος να τεθεί σε καθολική εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μέχρι τότε, θα εφαρμοστεί σε 30 δήμους σε όλη τη χώρα.

Κατά τη σημερινή συνάντηση με τους δανειστές, στην οποία θα παραστεί και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς η όλη προσπάθεια για την καθολική εφαρμογή του ΚΕΑ και κυρίως η αναλυτική καταγραφή των κωδικών από τους οποίους θα εξοικονομηθούν τα 900 εκατ. ευρώ, φαίνεται πως θα κυριαρχήσει κατά τη διαδικασία της β’ αξιολόγησης.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43