19/12/2018 08:45:42

Liberation για Γιούνκερ: Είναι πράγματι μέθυσος και τεμπέλης;

Liberation για Γιούνκερ: Είναι πράγματι μέθυσος και τεμπέλης; - Media

Πολλοί είναι οι χαρακτηρισμοί που έχουν αποδοθεί στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιουνκερ και με αφορμή τη σημερινή του ομιλία στην ολομέλεια του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου ο δημοσιογράφος της  εφημερίδας Liberation Ζαν Κατρεμέρ σκιαγραφεί μέσα από μια συνέντευξη τον πρόεδρο της Κομισιόν, ξεκινώντας από τα «κουσούρια» του.  

 «Του έχουν προσάψει τα πάντα: διπολικός, απών, ασθενής, αλκοολικός, καπνιστής, κλεισμένος στη γυάλα των Βρυξελλών. Αυτό είναι το πορτρέτο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που γράφεται σε μερίδα του τύπου στην Γερμανία, την Βρετανία, ακόμα και στις ΗΠΑ. Παρότι είναι μόνο 61 ετών, ο πρόεδρος της Κομισιόν περιγράφεται ως «φθαρμένος, γερασμένος, κουρασμένος». «Το Σύνδρομο Γιούνκερ», έγραφε η Frankfurter Allgemeine Zeitung στις 9 Ιουλίου, παρότι ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια με τον Γιούνκερ. Τον περιέγραφε ως «ratlos und müde», «ανίκανο και κουρασμένο», ο οποίος έχει αποτύχει να κάνει την Κομισιόν ένα «πολιτικό όργανο»» γράφει ο Κατρεμέρ στην Liberation.

«Πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία ή η Εσθονία τον κάλεσαν να παραιτηθεί γιατί δεν στάθηκε ικανός να εμποδίσει το Brexit.
Ο Γιούνκερ, ο οποίος υπήρξε πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου από το 1995 ως το 2013 θυμώνει τρομερά με αυτό που αποκαλεί ο ίδιος «εκστρατεία αποσταθεροποίησής του». Μιλώντας στην Liberation, στη διάρκεια ενός γεύματος στις Βρυξέλλες είπε: «Είμαι έκπληκτος με το γεγονός ότι οι εφημερίδες αναπαράγουν αυτές τις φήμες και τα αιτήματα για παραίτησή μου, χωρίς ποτέ να αναλύουν τους λόγους για τους οποίους αυτό γίνεται» » συνεχίζει ο Κατρεμέρ  σημειώνοντας, ωστόσο, πως ο Γιούνκερ είναι εν μέρη υπεύθυνος  για την κριτική που του ασκείται.

«Την άνοιξη του 2015 είχε αποκαλύψει, μιλώντας στο Politico, ότι υπέφερε από πέτρες στα νεφρά, ανοίγοντας έτσι την όρεξη των μίντια για την κατάσταση της υγείας του. «Μα, τον Ιούνιο του 2015 έκανα θεραπεία και από τότε όλα πάνε μια χαρά!» δηλώνει σήμερα εκνευρισμένος. Μετά τις πέτρες στα νεφρά άρχισαν οι ψίθυροι για τον υποτιθέμενο αλκοολισμό. Είναι αλήθεια ότι ο Γιούνκερ ήταν και παραμένει γερό ποτήρι, αν συγκριθεί με τους αυστηρούς κανόνες υγιεινής του 21ου αιώνα. Όταν ήταν πρωθυπουργός στο Δουκάτο του Λουξεμβούργου, είχε κατεβάσει τρία ποτήρια κονιάκ σε ένα γεύμα, αφού πριν είχε πιεί άπειρα ποτήρια λευκό κρασί. «Ακόμη και κατά τη διάρκεια του γεύματος με την Liberation, ήπιε τρεις κούπες σαμπάνια με μια σαλάτα»»  γράφει το άρθρο.
«Μα τι πιστεύετε, ότι θα ήμουν ακόμη πρόεδρος στην Κομισιόν αν έπινα κονιάκ από το πρωί;» διαμαρτύρεται ο Γιόυνκερ, λέγοντας πως  «όλα μπορούν να συγχωρεθούν σε ένα πολιτικό εκτός από τον αλκοολισμό».

«Τη ζημιά μου την έκανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ» δηλώνει ο Γιούνκερ. Τον Ιανουάριο του 2014, ο Ντάισλεμπλουμ δυσφόρησε γιατί ο Γιούνκερ τον κατηγόρησε ότι έκανε άθλια διαχείριση στην κυπριακή κρίση και άρχισε να τον κατηγορεί ότι καπνίζει υπερβολικά και πίνει. «Αυτό πραγματικά με λύπησε και μου δημιουργεί και προβλήματα με τη γυναίκα μου, η οποία με ρωτάει αν της λέω ψέματα, γιατί δεν πίνω ποτέ όταν είμαι στο σπίτι», απαντάει ο Γιούνκερ στην Liberation.

«Όλες αυτές οι φήμες οφείλονται σε ένα πράγμα, αναφέρει ο Γιούνκερ: «Έχω ένα πρόβλημα ισορροπίας με το αριστερό μου πόδι και αυτό με υποχρεώνει να πιάνομαι όταν ανεβαίνω σκάλες. Ένας υπουργός της Ολλανδίας, τον οποίο κράτησα από το μπράτσο μετά από ένα γεύμα, πήγε και είπε ότι ήμουν μεθυσμένος. Το πρόβλημα με το πόδι μου ξεκίνησε από ένα σοβαρό τροχαίο. Το 1989 ήμουν τρεις μήνες σε κώμα και μετά έξι μήνες σε αναπηρικό καροτσάκι» συνεχίζει το κείμενο.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της Liberation το μόνο «προσωπικό πρόβλημα» που παραδέχεται ο Γιούνκερ είναι η κούραση.

«Το να είσαι πρόεδρος της Κομισιόν, δεν είναι σαν να είσαι πρωθυπουργός στο Λουξεμβούργο. Δουλεύω 14,15 ώρες την ημέρα και δεν ήμουν μαθημένος σε αυτό». Εκνευρίζεται όταν του προσάπτουν ότι είναι τεμπέλης. «Τι πρέπει να κάνω; Να δημοσιεύω όλα τα ραντεβού και τις μετακινήσεις μου για να δείχνω ότι δουλεύω;» απαντά ο πρόεδρος της Κομισιόν στη Liberation.

Ενώ η απάντησή του στο δημοσιογράφο όταν τον ρωτά γιατί δέχεται τόσα χτυπήματα είναι αποστομωτική: «Γιατί έχω κάνει εχθρούς. Τα κράτη δεν είχαν συνηθίσει να υπάρχει ένας πρόεδρος της Κομισιόν που παίρνει πρωτοβουλίες» απαντά. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.