search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 03:05
MENU CLOSE

Aπολύσεις με ευρωπαϊκό αέρα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1934
15-09-2016
16.09.2016 03:00
katrou.jpg

Την… εναρμόνιση της χώρας με το μοντέλο που ισχύει στην Ε.Ε. απαιτούν οι θεσμοί

Tην ώρα που έχει ήδη δρομολογηθεί η μείωση των συντάξεων για τους νέους συνταξιούχους και η κατάργηση του ΕΚΑΣ για άλλους 150.000 δικαιούχους το 2017, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος τάζει αυξήσεις των συντάξεων από την επόμενη κιόλας χρονιά, λόγω των θετικών ρυθμών της οικονομίας!!!
 
Μάλιστα επιμένει στα περί μείωσης των επικουρικών στο 20% των δικαιούχων, δηλαδή μόλις στο 10% του συνόλου των συνταξιούχων, ενώ αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση που ξεκίνησε χθες με τους δανειστές για το εργασιακό.
Κάνει λόγο για τήρηση όλων των κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης (ομαδικές απολύσεις, λοκ άουτ, προστασία απεργίας, μισθοί), ενώ εμφανίζεται καθησυχαστικός ότι δεν θα τεθούν αιφνιδιαστικά (!) νέα θέματα στο τραπέζι, όπως κατάργηση τριετιών και 13ου, 14ου μισθού. Τα μόνα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι οι ομαδικές απολύσεις, ο συνδικαλιστικός νόμος και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων (το έθεσε η ελληνική πλευρά).
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να απομονωθούν οι θέσεις του ΔΝΤ που, σύμφωνα με τον Κατρούγκαλο, «απηχούν την ιδεοληπτική του προσήλωση στον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό».
 
Εργασία και Ευρώπη
Στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί διεθνές συνέδριο για τα εργασιακά με τη συμμετοχή Ευρωπαίων υπουργών και εκπροσώπων συνδικάτων για να δοθεί έμφαση στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των αλλαγών στην αγορά εργασίας.
«Δεν θα δεχτούμε τίποτα ασύμβατο με το ευρωπαϊκό μοντέλο», έχει δηλώσει ο υπουργός Εργασίας, που περιμένει το πόρισμα της διεθνούς επιτροπής για τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στο τέλος του μήνα.
Το μεγαλύτερο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης είναι οι ομαδικές απολύσεις, αν δεν τεθεί αιφνιδιαστικά από το ΔΝΤ θέμα μείωσης κατώτατου μισθού, καθώς σε όλες τις εκθέσεις του το Ταμείο θεωρεί υψηλό τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες.
 
Όμως και οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο θα προκαλέσουν την αντίδραση των συνδικάτων, τα οποία ταμπουρωμένα πίσω από τα προνόμιά τους θεωρούν τους υφιστάμενους νόμους (του 1982 και του 1994) εμβληματικά μεταπολιτευτικά νομοθετήματα, που θέτουν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για την κήρυξη απεργίας και τη συνδικαλιστική δράση.
Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας δεσμεύθηκε ότι όλοι οι άνεργοι στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης θα ενταχθούν σε προγράμματα επιδότησης της ανεργίας και πρόσθεσε ότι «οι επιχειρηματίες που δεν πήραν άδεια έχουν τη λύση της συνδρομητικής ή της ιντερνετικής τηλεόρασης».
 
Φουντώνει η ανεργία
Παράλληλα η ανεργία συνεχίζει να φουντώνει σε αυτό τον τόπο παραταύτα το κουαρτέτο έχει ετοιμάσει όλο το πλαίσιο για να προχωρήσει το θέμα των ομαδικών απολύσεων στη χώρα μας, τονίζοντας ότι και εδώ πρέπει να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή «συνταγή» και σε αυτό τον τομέα!!!
Βέβαια τις πιέσεις θα τις ασκήσουν αρχές Οκτωβρίου, ενώ στην ατζέντα τους έχουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις απεργίες, την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, αλλά και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
 
Από την άλλη, βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό μοντέλο – κεκτημένο που διέπει τα εργασιακά ζητήματα και η «αποξένωση» των αιτημάτων που θα καταθέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έχει πει κατ’ επανάληψη ότι «οι δηλώσεις του ΔΝΤ απηχούν την ιδεοληπτική του προσήλωση στον πιο ακραίο νεοφιλευθερισμό» και με βάση αυτή τη θεώρηση προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις. Οι ομαδικές απολύσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο, με την ελληνική πλευρά να αποδέχεται την αναγκαιότητα εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά παράλληλα να αναζητά την κατάλληλη «φόρμουλα» που θα παρέχει κάποιες δικλίδες ασφαλείας προς τους εργαζομένους.
 
Η πρόσφατη εισήγηση του εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αναφορικά με το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων στην Ελλάδα, δεν αφήνει περιθώρια ουσιαστικών ελιγμών στο ζήτημα. Στην απόφασή του εκτιμά ότι το προστατευτικό για τους εργαζομένους νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζεται στη χώρα μας είναι αντίθετο προς το δίκαιο της Ε.Ε., καθώς περιορίζει την επιχειρηματική ελευθερία. Παράλληλα κάνει ιδιαίτερη μνεία στον θεσμό της διαιτησίας (στην κρατική παρέμβαση σε περίπτωση ομαδικών απολύσεων), λέγοντας ότι οποιαδήποτε παρέμβαση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας σε υποθέσεις ομαδικών απολύσεων από εταιρείες, με απώτερο σκοπό να τις αποτρέψει, επίσης αντιβαίνει τους κοινοτικούς κανόνες. 
 
Το… κεκτημένο
Όλα δείχνουν ότι η εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι μονόδρομος, κάτι που γνωρίζει καλά και το υπουργείο Εργασίας. Αυτό που προέχει για τον Κατρούγκαλο και τους συνεργάτες του είναι η διαμόρφωση μιας πιο ήπιας πρότασης, ενός πλαισίου που σχετίζεται άμεσα με το ευρωπαϊκό μοντέλο, αλλά θα «ακουμπάει» και στις ελληνικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες.
 
Προς αυτή την κατεύθυνση, που σχετίζεται – όπως προαναφέρθηκε – άμεσα με την προσπάθεια απομόνωσης του ΔΝΤ, η ελληνική πλευρά έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να διοργανώσει διεθνές συνέδριο, στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου, για τα εργασιακά, με τη συμμετοχή Ευρωπαίων υπουργών και εκπροσώπων συνδικάτων. Βασικός στόχος είναι να δοθεί έμφαση στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των αλλαγών στην αγορά εργασίας. 
 
Οι ομαδικές απολύσεις αποτελούν ζήτημα ύψιστης πολιτικής σημασίας για την κυβέρνηση. Το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει πολύ καλά ότι πρέπει να διατηρήσει μια προσεκτική και ισορροπημένη στάση στο εν λόγω ζήτημα, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργηθούν σοβαρές αναταράξεις κυρίως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειολογικά και μόνο τα εργασιακά αποτελούν θέμα – «κορωνίδα» μιας αριστερής κυβέρνησης, που τηρουμένων των συνθηκών δεν επιθυμεί την αναζωπύρωση ενός νέου μετώπου, αυτή τη φορά στο εσωτερικό της.
 
Το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρο στα αιτήματά του: ζητεί επί της ουσίας μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας. Μάλιστα δεν αποκλείεται – αν και κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί άμεσα – το Ταμείο να ρίξει αιφνιδιαστικά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θέμα μείωσης κατώτατου μισθού. 
 
Η… αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων 
Κατατίθενται σύντομα στη Βουλή τα νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών για την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων αλλά και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Τα δύο νομοσχέδια ήδη συζητήθηκαν στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη, αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών.
 
Όπως έγινε γνωστό από αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση, τα δύο νομοσχέδια θα κατατεθούν στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες στα δύο αυτά θέματα που εντάσσονται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων θα προβλέπει, όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί, τη φορολόγηση των εισοδημάτων που θα δηλωθούν με βάση τον φορολογικό συντελεστή που ίσχυε κατά τον χρόνο απόκτησής τους. Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, θα προβλέπει την επέκταση μέσω κινήτρων των πληρωμών με POS σε όλη την αγορά.
 
Για τον σκοπό αυτόν, στο υπουργείο Οικονομικών προτείνουν τη δημιουργία ενός ακατάσχετου λογαριασμού για κάθε επαγγελματία, διαμέσου του οποίου θα γίνονται οι συναλλαγές με κάρτες αλλά και οι πληρωμές των τρεχουσών οφειλών του προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού έως τώρα οι εκπρόσωποι των θεσμών διατύπωναν αντιρρήσεις.
 
Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το ζήτημα αυτό, που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για την αγορά. Στη συνάντηση της Δευτέρας, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, συζητήθηκαν ακόμη η πορεία υλοποίησης των 15 προαπαιτούμενων για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, τα «milestones» για τη β’ αξιολόγηση καθώς και το πρόγραμμα των επόμενων συναντήσεων έως και αύριο Παρασκευή που προβλέπεται να διαρκέσει η φάση της επίσκεψης των επικεφαλής των θεσμών.
 
Ηλεκτρονικό και με το… χιλιόμετρο το εισιτήριο από το 2017 
Έρχεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο για τις αστικές συγκοινωνίες με το… χιλιόμετρο από το 2017. Θα επιβάλει αναλογική χρέωση του επιβάτη ανάλογα με τη διαδρομή. Ο επιβάτης θα πληρώνει μόνο για την απόσταση που διανύει με κάθε μέσο μεταφοράς και όχι για το σύνολο της διαδρομής που το μέσο εκτελεί.  
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μπορεί να μειωθούν οι τιμές για τις σύντομες διαδρομές, αλλά θα υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις για τις πιο μακρινές διαδρομές.
 
Παράλληλα, ο επιβάτης θα μπορεί να χρησιμοποιεί για τις πληρωμές του ακόμα και την έξυπνη πιστωτική του κάρτα. 
Όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ, από τις αρχές Ιανουαρίου θα λειτουργήσουν τα νέα ακυρωτικά μηχανήματα στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραμ, ενώ οι νέες πύλες εισόδου και εξόδου στους σταθμούς των Σταθερών Συγκοινωνιών (μετρό, ηλεκτρικός, προαστιακός) θα αρχίσουν να λειτουργούν από το καλοκαίρι του 2017.
 
Το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα υποκαταστήσει πλήρως τα σημερινά εισιτήρια και οι κάρτες απεριόριστων διαδρομών θα αντικατασταθούν με τις έξυπνες κάρτες.
Με το νέο σύστημα κομίστρου θα υποστηρίζονται δύο τύποι ηλεκτρονικών εισιτηρίων, που θα έχουν μορφή πιστωτικών καρτών, των οποίων η επικύρωση θα γίνεται εξ αποστάσεως, χωρίς ο επιβάτης να χρειάζεται να εισαγάγει την κάρτα του στο μηχάνημα. Η επικύρωση θα είναι υποχρεωτική. Από το καλοκαίρι του 2017 στους 64 σταθμούς του μετρό και του προαστιακού σιδηροδρόμου (αστικό δίκτυο) θα λειτουργούν μπάρες εισόδου – εξόδου, στις οποίες η διέλευση των επιβατών θα επιτρέπεται μόνο με ηλεκτρονικό εισιτήριο.
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15