search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:54
MENU CLOSE

Μια παραίτηση με πολλά καρφιά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1934
15-09-2016
19.09.2016 03:00
pros-4.jpg

 

Αιχμές από τον Οδ. Βουδούρη για κατασπατάληση κονδυλίων

Το τέλος μιας σχέσης που ουσιαστικά δεν υπήρξε ποτέ, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η παραίτηση του Οδυσσέα Βουδούρη από τη θέση του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές για τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.
 
Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος τα τρία τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, διορίστηκε στη θέση του γενικού γραμματέα τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο Γ. Μουζάλας χρειάστηκε να νοσηλευθεί για σύντομο χρονικό διάστημα λόγω εξάντλησης, με αρμοδιότητα τη διαχείριση των hotspots και των προσωρινών κέντρων παραμονής μεταναστών που δημιουργήθηκαν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της ενδοχώρας, ύστερα από το κλείσιμο των συνόρων και τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό.
 
Η διαχείριση των 60.000 περίπου προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα μετά το «σφράγισμα» της βαλκανικής οδού, καθώς και το πάγωμα των πολυδιαφημισμένων αλλά πρακτικά ανεφάρμοστων ευρωπαϊκών προγραμμάτων μετεγκατάστασης για όσους εξασφάλιζαν άσυλο ή επαναπροώθησης στην Τουρκία για τους παράτυπους, κρινόταν άμεσης προτεραιότητας για την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης για τους ανθρώπους αυτούς, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες όπου δημιουργήθηκαν οι δομές.
 
Καταγγελίες 
Έξι μήνες πέρασαν από τον διορισμό του και ο Οδ. Βουδούρης, όπως ο ίδιος καταγγέλλει, παραμένει άνευ αρμοδιοτήτων (σ.σ.: αφού δεν έχει υπογραφεί από τον Γ. Μουζάλα η επίμαχη τροπολογία για την πιστοποίηση του διορισμού του), με τα «χέρια δεμένα» να παρακολουθεί την κατάσταση στους προσωρινούς καταυλισμούς μέρα με τη μέρα να επιδεινώνεται και την υπομονή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι και δίχως «ορατή» σε αυτούς «πύλη διαφυγής», να εξαντλείται. 
 
«Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, στις περισσότερες από τις δομές φιλοξενίας δεν υπάρχουν διοικητές, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια χαώδης κατάσταση σχετικά με τη λειτουργία των καταυλισμών, αφού δεν υπάρχει κανείς ώστε να πάρει την ευθύνη για το οτιδήποτε» αναφέρουν άνθρωποι από το στενό περιβάλλον του έως πρότινος γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής.
 
Χαρακτηριστικό της παντελούς απουσίας οργανωμένου σχεδίου σχετικά με τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης είναι το γεγονός ότι, εξαιτίας του μη διορισμού διοικητών στους προσφυγικούς καταυλισμούς, οι 2.500 συμβασιούχοι κοινωφελούς εργασίας ορισμένου χρόνου που προσλήφθηκαν πρόσφατα για τη στελέχωση και λειτουργία των δομών καθώς και την ενίσχυση των κλιμακίων της επιτροπής ασύλου (256 στα πέντε hotspots και 2.000 στην ενδοχώρα) παραμένουν άπραγοι, αφού δεν υπάρχει ένας άνθρωπος να τους συντονίσει….
 
Σπατάλη κονδυλίων
Επιπλέον, ο Οδ. Βουδούρης αφήνει σοβαρές υπόνοιες για «κατασπατάληση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δόθηκαν στη χώρα μας με σκοπό την αναβάθμιση υπαρχόντων και τη δημιουργία νέων κέντρων προσωρινής παραμονής» αφού, όπως λέει, «αγνοήθηκε από τον πολιτικό του προϊστάμενο η γραπτή έκθεση – αξιολόγηση όλων των δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών που συντάχθηκε από τη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και, πέρα από την καταγραφή των σημαντικών προβλημάτων που διαπιστώθηκαν ως προς τις συνθήκες στέγασης, σίτισης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και υπηρεσιών ασύλου, έγιναν οι αναγκαίες προτάσεις για την άμεση αναβάθμιση των καταυλισμών, με προτεραιότητα την αντικατάσταση των σκηνών από οικίσκους των έξι και δώδεκα ατόμων, πριν από τον χειμώνα.
 
«Την προμήθεια και τοποθέτηση των οικίσκων είχε αναλάβει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ βάσει συγκεκριμένων διαστάσεων και προδιαγραφών. Παρ’ όλα αυτά ο κύριος Μουζάλας και οι συνεργάτες του έκριναν σκόπιμο να επαναπροκηρύξουν τον διαγωνισμό αλλάζοντας τις προδιαγραφές των οικίσκων, οι οποίοι θα ήταν μεγαλύτεροι μεν, πολύ πιο «τσουχτεροί» ως προς την αγορά τους δε. Αυτή η καθυστέρηση είχε ως συνέπεια περισσότεροι από 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους δεκάδες χιλιάδες παιδιά, να κινδυνεύουν να περάσουν και τον φετινό χειμώνα μέσα σε σκηνές, εκτεθειμένοι στο κρύο, τη λάσπη, τις πλημμύρες και τις επιδημίες» υποστηρίζεται από το περιβάλλον του τέως γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής.
 
Έκρυθμη κατάσταση
Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στα hotspots, κυρίως των νησιών του ΒΑ. Αιγαίου, όπου στοιβάζονται περισσότεροι από 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες, παραμένει έκρυθμη. 
Ειδικά στη Λέσβο και τον καταυλισμό της Μόριας, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι σχεδόν 4.000 από τους συνολικά 5.500 μετανάστες στο νησί, οι εξεγέρσεις και οι συμπλοκές με την αστυνομία είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. 
Ανάλογη κατάσταση παρατηρείται τόσο στη Χίο όσο και στη Σάμο.
 
Έκθεση – «κόλαφος»
Ανησυχητικά μεγάλο αριθμό ασυνόδευτων προσφυγόπουλων να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων λόγω έλλειψης δομών για τη φιλοξενία τους κατέγραψε η έκθεση του Διεθνούς Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ηuman Rights Watch), που δόθηκε πριν από λίγες ημέρες στη δημοσιότητα.
«Παιδιά χωρίς γονείς ή άλλους συγγενείς – πολλά από τα οποία είναι μικρότερα των 14 χρόνων – παραμένουν υπό κράτηση, κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, σε μικρά, σκοτεινά, βρόμικα κελιά, χωρίς κουβέρτες ή ντους» αναφέρει η επικεφαλής των κλιμακίων του HRW που επιθεώρησαν τους χώρους κράτησης, Rebecca Riddell. 
 
«Οι συνθήκες είναι πραγματικά σοκαριστικές. Τουλάχιστον 161 ασυνόδευτα παιδιά έφθασαν στην Ελλάδα από τη Συρία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016.
Τα περισσότερα από αυτά κρατούνται για ημέρες ή και μήνες σε κελιά αστυνομικών τμημάτων εξαιτίας της έλλειψης χώρων στις ελάχιστες δομές φιλοξενίας για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες που υπάρχουν στην Ελλάδα» ανέφερε μεταξύ άλλων η Rebecca Riddell.
 
Οι παιδοψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί του HRW συνομίλησαν με 42 παιδιά τα οποία βρίσκονται υπό κράτηση, πολλά από αυτά για περισσότερες από 25 ημέρες. 
Οι μαρτυρίες τους προκαλούν σοκ και αποτροπιασμό. Πολλά έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή ξυλοδαρμού κατά τη διάρκεια της κράτησης ή παραμονής τους στους καταυλισμούς, από μεγαλύτερα παιδιά ή ενήλικους μετανάστες. 
 
Μάλιστα, κάποια από αυτά, ηλικίας άνω των 14 χρόνων κατέφυγαν ακόμα και στην πορνεία προκειμένου να μπορέσουν να συγκεντρώσουν χρήματα ώστε να πληρώσουν τους δουλέμπορους που τους λένε ότι γνωρίζουν «μυστικά περάσματα» εξόδου από την Ελλάδα.
Ελάχιστα, τα πιο τυχερά, καταφέρνουν να εξασφαλίσουν την παραμονή τους σε κάποιον ξενώνα φιλοξενίας για ανήλικά προσφυγόπουλα, όπου οι υπηρεσίες ξεκινούν τις χρονοβόρες διαδικασίες επανασύνδεσής τους με τους γονείς ή άλλους συγγενείς τους, οι οποίοι βρίσκονται σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Άγνωστος όμως παραμένει ο ακριβής αριθμών των χιλιάδων ασυνόδευτων παιδιών που κατάφεραν να φθάσουν στην Ευρώπη, αλλά στη συνέχεια τα ίχνη τους χάθηκαν, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών της προσφυγικής κρίσης.
Όπως παραδέχονται μέλη Διεθνών Ανθρωπιστικών Οργανώσεων, από αυτά τα χιλιάδες «αγνοούμενα» παιδιά ελάχιστα κατόρθωσαν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Για τα περισσότερα από αυτά εκφράζονται φόβοι ότι έπεσαν θύματα αδίστακτων κυκλωμάτων παιδικής πορνείας ή εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων ή δεν κατάφεραν να αντέξουν τις κακουχίες ενός εξαιρετικά επικίνδυνου και επίπονου ταξιδιού. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:52