search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 19:35
MENU CLOSE

Στη ΔΕΘ με… μπαλωθιές

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1934
15-09-2016
17.09.2016 03:00
mits_1-4.jpg
Με την επίσημη σιωπή για τις καταγγελίες της κυβέρνησης ότι οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του Ωραιοκάστρου, που αντιτίθενται στη φοίτηση προσφυγόπουλων, και ο δήμαρχος της πόλης με τα εμπρηστικά κηρύγματά του ελέγχονται από τη Νέα Δημοκρατία ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην παρθενική του εμφάνιση στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης μπορεί να επιχειρεί να εμφανιστεί ως εν αναμονή πρωθυπουργός, αλλά ανεβαίνει με βαριά τη σκιά ότι η σκληρή, ακραία Δεξιά παραμένει ισχυρή εντός του κόμματός του. 
 
Δεν είναι τυχαίο ότι από την Πειραιώς – νέα έδρα της Ν.Δ. – διέρρευσε η συνάντηση την περασμένη εβδομάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και αμέσως μετά ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. άφησε τις κριτικές αιχμές για τις κυβερνήσεις του προκατόχου του και εγκαινίασε τις βολές κατά του Γ. Παπανδρέου για την είσοδο της χώρας στα μνημόνια. 
Στη ΔΕΘ θα επιχειρήσει να εμφανιστεί σίγουρος για τον εαυτό του, μειλίχιος και συγκρατημένος, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα ακολουθήσει την παράδοση της ακατάσχετης υποσχεσιολογίας. Παρ’ όλα αυτά, είναι έτοιμος να μιλήσει για μείωση κατά 30% του ΕΝΦΙΑ και μείωση της φορολογίας, παρότι όλα αυτά προϋποθέτουν τη συμφωνία με τους δανειστές για μείωση των προσδοκιών για τα πλεονάσματα.
 
Επίσης δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει τι θα περικόψει από τις δημόσιες δαπάνες προκειμένου να αποδεχτούν οι δανειστές φορολογικές ελαφρύνσεις. «Πρέπει να μπει ένα τέλος στην υπερβολική υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και της πραγματικής οικονομίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος σε εκπροσώπους κοινωνικών φορέων με τους οποίους συναντήθηκε την Τρίτη, αλλά αυτές οι γενικόλογες φράσεις ουσιαστικά επαναλαμβάνουν έωλες υποσχέσεις, που δεν έχουν σαφές αντίκρισμα και προσανατολισμό.
 
Στη Θεσσαλονίκη, επαναλαμβάνοντας μια σειρά πολιτικούς αρχηγούς που έστειλαν παρόμοια μηνύματα, με τελευταίο τον Τσίπρα με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης το 2014, θα καταθέσει, όπως λέει, μια «συμφωνία αλήθειας», η οποία στο επίκεντρό της, όπως λέει, θα έχει την ανάγκη η ελληνική οικονομία να δουλέψει ξανά. «Επιτέλους, να προωθήσουμε τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα κάνουν την οικονομία ανταγωνιστική και θα παράγουν μια σταθερή και διατηρήσιμη ανάπτυξη», τόνισε ο Μητσοτάκης μιλώντας προς τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, από τους οποίους ζήτησε να βάλουν πλάτη. «Μέσα από ένα πνεύμα συνεννόησης και χωρίς ψεύτικους διχασμούς και διαχωριστικές γραμμές πρέπει επιτέλους να προτάξουμε ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που θα βάλουν την ελληνική οικονομία σε πραγματικά αναπτυξιακή τροχιά», επισήμανε ο Μητσοτάκης.
 
Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να επαναλάβει γνωστές νεοφιλελεύθερες συνταγές για το κράτος, την Υγεία και την Παιδεία, και μάλιστα αναμένεται να δώσει και ένα περίγραμμα των προτάσεών του για την αναθεώρηση του Συντάγματος. 
Πάντως οι θέσεις του για την Παιδεία, όπως τις διατύπωσε πρόσφατα στην παρουσίαση του βιβλίου του στελέχους της Δράσης Τάσου Αβραντίνη, επικρίνονται ακόμη και από δεξιούς για ταξικές, όπου οι φτωχοί και οι αδύναμοι θα περιθωριοποιούνται. 
Το μεγαλύτερο, πάντως, ενδιαφέρον αναμένεται στη συνέντευξη Τύπου με την οποία θα κλείσει την παρουσία του στην 81η ΔΕΘ και όπου θα τεθούν διάφορα ζητήματα στρατηγικής και τακτικής, όπως και κρούσματα εσωστρέφειας που ταλάνισαν το 8μηνο της προεδρίας του. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 19:35