search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:19
MENU CLOSE

Αποχώρηση 33.000 στρατιωτών προανήγγειλε ο Ομπάμα

23.06.2011 06:36
Αποχώρηση 33.000 στρατιωτών προανήγγειλε ο Ομπάμα - Media

Μέχρι το τέλος του 2012 ανακοινώθηκε η αποχώρηση 33.000 στρατιωτών από το Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα

Μέχρι το τέλος του 2012 ανακοινώθηκε η αποχώρηση 33.000 στρατιωτών από το Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα: «Αυτή η κίνηση θα σημάνει την αρχή του τέλους για τον συγκεκριμένο πόλεμο». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέπτυξε το σχέδιο αποχώρησης των αμερικανών στρατιωτών, ενώ στα εδάφη του Αφγανιστάν θα παραμείνουν περί τους 70.000 στρατιώτες μετά το 2012.

Ο Μ. Ομπάμα κατέστησε σαφές ότι για εκείνον προέχει η αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων των ΗΠΑ, καθώς το κόστος συντήρησης των 100.000 στρατιωτών υπερβαίνει τα 110 δισ. δολάρια το χρόνο, με τις φωνές διαμαρτυρίας των μελών του Κογκρέσου ολοένα να αυξάνονται.

Η Γαλλία αποχωρεί

Σε «σταδιακή απομάκρυνση» των δυνάμεών της από το Αφγανιστάν, κατ’ αναλογία με το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων, προχωρά και η Γαλλία.

Λίγο μετά το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου, ο Νικολά Σαρκοζί υπογράμμισε την σύμπνοια Γαλλίας – ΗΠΑ σχετικά με τις αναλύσεις και το στόχο αποχώρησης από το Αφγανιστάν. Σε σχετική ανακοίνωση μάλιστα αναφέρει: «Με δεδομένες τις προόδους που έχουν σημειωθεί, η Γαλλία θα προχωρήσει σε σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων της από το Αφγανιστάν, σε συνεννόηση με τους συμμάχους αλλά και με τις αφγανικές αρχές».

Το Λονδίνο σε ανοικτή επικοινωνία

Τηλεφωνική συνομιλία είχε ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, Ντέιβιντ Κάμερον, με τον Ομπάμα λίγη ώρα μετά το διάγγελμα. «Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι απολύτως σύμφωνος με τις εκτιμήσεις του προέδρου σχετικά με τις προόδους που έχουν σημειωθεί στον τομέα της μεταβίβασης της ευθύνης για την ασφάλεια» σημειώνει με ανακοίνωση της η Ντάουνινγκ Στριτ, προσθέτοντας πως: «Η σταδιακή μεταβίβαση των ευθυνών της ασφάλειας, θα επιτρέψει να ασκηθούν συνεχείς πιέσεις στους αντάρτες, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει μία μείωση των δυνάμεων της ISAF».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:12