search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:00
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Δεν θα μοιράσω χρήματα που δεν υπάρχουν – Στέλνω μήνυμα ενότητας

17.09.2016 16:56
Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Δεν θα μοιράσω χρήματα που δεν υπάρχουν - Στέλνω μήνυμα ενότητας - Media

 

Με βασικό σύνθημα “Συμφωνία Αλήθειας – Ενωμένοι για την Ελλάδα μας” ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του έκανε λόγο για σχέδιο για την έξοδο από την κρίση στους παραγωγικούς φορείς στη ΔΕΘ.

Άσκησε σκληρή κριτική σε βάρος του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού έργου επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι: «Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αμετανόητος και διχαστικός. Συνεχίζει να δίνει ανέφικτες υποσχέσεις. Έχει ένα μόνο σκοπό, να παραμείνει στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος για τη χώρα».

«Θα κάνουμε τα πάντα για να οδηγήσουμε την πατρίδα στην έξοδο από την κρίση» δήλωσε κατά την εκκίνηση της ομιλίας του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Δεν θα δώσω ψεύτικες υποσχέσεις, δεν θα μοιράσω χρήματα που δεν υπάρχουν. Βρίσκομαι εδώ για τις προϋποθέσεις μίας συμμετοχικής ανάπτυξης, η οποία θα εξασφαλίσει την ευημερία των πολιτών», πρόσθεσε.

«Βρίσκομαι εδώ για να υπογράψουμε μία συμφωνία αλήθειας. Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αμετανόητος και διχαστικός. Συνεχίζει να δίνει ανέφικτες υποσχέσεις. Έχει ένα μόνο σκοπό, να παραμείνει στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος για τη χώρα» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, συμπληρώνοντας:

«Όσο απομονώνεται από την κοινωνία, τότε φανερώνεται η αλαζονεία και ο αυταρχισμός του κ. Τσίπρα. Παρεμβαίνει συνεχώς στη δικαιοσύνη. Η Ελλάδα ή θα συνεχίσει τον επικίνδυνο κατήφορο, ή θα κάνει ένα τολμηρό άλμα στο μέλλον. Ήρθε η ώρα ο λαός να πάρει τη δημοκρατία στα χέρια του. Η απομάκρυνση του κ. Τσίπρα είναι αναγκαιότητα για τον τόπο. Πρέπει να φύγει».

Στη συνέχεια, ο Κυρ. Μητσοτάκης πρότεινε ένα σχέδιο για την έξοδο από την κρίση:

«Η ευθύνη μου προς τους Έλληνες είναι να προτείνω ένα σχέδιο. Κανείς δεν περισσεύει στον αγώνα για να ξανακερδίσουμε το αύριο. Στέλνω στη νέα γενιά, ένα μήνυμα ενότητας και ελπίδας. Καταθέτω τον οδικό χάρτη για να φέρουμε την αξιοπρέπεια πίσω, για να γίνουμε όλοι καλύτεροι. Πρέπει να καλλιεργήσουμε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης, μεταξύ πολιτών και πολιτικής.

Σήμερα δίνουμε όλοι μαζί ένα τέλος στον φαύλο κύκλο του λαϊκισμού. Ο καταστροφικός κύκλος της οικονομικής μιζέριας, που καθηλώνει τη χώρα στη στασιμότητα πρέπει επιτέλους να σπάσει. Η Ελλάδα χρειάζεται μία εθνική αναγέννηση.

Πρέπει να συνδιαμορφώσουμε ένα συλλογικό εθνικό όραμα για τη μετά το μνημόνιο Ελλάδα. Στο επίκεντρο του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης πρέπει να βρίσκεται μία παραδοχή, ότι η κοινωνική οικονομία της αγοράς μπορεί να παράγει πλούτο για όλους, να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες δουλειές.

Το σχέδιο μας επαναφέρει στην πράξη την ανάγκη να επιστρέψει η κοινωνία και η οικονομία στις δημιουργικές αξίες της ζωής, που καθιστούν ισχυρές τις δημοκρατικές κοινωνίες: Στην αξιοκρατία, στη διαφάνεια, στη σκληρή δουλειά, στη δημιουργική φιλοδοξία, στην εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στην αλληλεγγύη και συνοχή. Η μείωση της ανεργίας θα έρθει από ιδιωτικές επενδύσεις και όχι από κομματικές προσλήψεις.

Η χώρα χρειάζεται μια επενδυτική έκρηξη ύψους 100 δις την επόμενη πενταετία για να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας. Πρέπει οι ιδιωτικές επενδύσεις να επιστρέψουν στο 20% του ΑΕΠ. Χρειαζόμαστε εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις για να σπάσουμε τον κύκλο της αναξιοπιστίας και να ανακτήσουμε την πρόσβαση στις αγορές».

«Η επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. θα είναι η κυβέρνηση των καλύτερων και των πιο ικανών. Δεν πρόκειται να κάνω καμία έκπτωση στην αξιοκρατία. Δεν θα ανεχθώ καμία έλλειψη μεταρρυθμιστικού σθένους. Από την πρώτη μέρα θα υλοποιήσει από την πρώτη μέρα το πρόγραμμα ως προς το σκέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Όχι μόνο θα το υλοποιήσει, αλλά θα το ενισχύσει», συμπλήρωσε. 

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι: «Χρειαζόμαστε μία νέα συμφωνία, με μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% και τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, σε συνδυασμό με τη στοχευμένη μείωση των δαπανών και τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.  

Με δική μας κυβέρνηση, μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια, 20% τον πρώτο χρόνο και 10% το δεύτερο. Εντός δύο ετών, μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής στις επιχειρήσεις στο 20%. Μειώνεται η φορολόγηση στα μερίσματα από 15% στο 5%. Επανέρχεται ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13%. Καταργείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί. Αυξάνεται το όριο υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10.000 ευρώ σε 25.000 ευρώ. Αυτά είναι τα μέτρα που μπορούμε να δεσμευτούμε, με προϋπόθεση ανάκαμψης της οικονομίας και μείωση των στόχων για πλεονάσματα. 

Οι άμεσες παρεμβάσεις θα κοστίσουν 1,3 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 1,9 δισ. τη διετία. Μια τέτοια πολιτική πρέπει να συνοδεύεται από σχέδιο περικοπών κρατικών δαπανών. Υπάρχουν περιθώρια νοικοκυρέματος στο δημόσιο. «Ναι» σε αξιολόγηση και κινητικότητα και όχι απολύσεις. Να εφαρμόσουμε μια στρατηγική καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων του δημοσίου. 

Μειώνουμε στο μισό το ειδικό τέλος για την ΕΡΤ, η οποία πρέπει να αναπροσαρμοστεί και να λειτουργήσει με ιδιωτικά κριτήρια ως ένας ανταγωνιστικός σταθμός. 

Αρκετά πια με τους πολιτικούς που με τα μεγάλα λόγια, μικραίνουν την Ελλάδα και αδικούν τον λαό. Αρκετά πια με τους λαϊκιστές, οι οποίοι δεν μπορούν να διεκδικήσουν και να αποκτήσουν αυτά που η Ελλάδα αξίζει».

«Ας τους δείξουμε την έξοδο και ας τους στείλουμε σπίτι τους, για να αναπνεύσουμε ελεύθερα. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό αναπτυξιακό σοκ, το οποίο θα αξιοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, μέσω της αποκατάστασης της ρευστότητας, της μεταρρύθμισης των αγορών προϊόντων, των αποκρατικοποιήσεων και των παρεμβάσεων θεσμικό πλαίσιο της επιχειρηματικότητας. 

Ας πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων τις παλαιοαριστερές εμμονές και ιδεοληψίες. Πρέπει να απενοχοποιήσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και να τη στηρίξουμε χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Οι δυνατότητες της χώρας είναι πολλές, εμείς τις έχουμε καταστρέψουμε. Ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας, έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να το κάνουμε. Κανείς δεν πρέπει να λείψει από αυτή τη συλλογική προσπάθεια. Η επιχειρηματική κοινότητα, η οποία είχε ενδώσει στις σειρήνες του κρατικού καπιταλισμού, ήρθε η ώρα να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της.

Εμείς οι πολιτικοί θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον για επενδύσεις, με χαμηλή φορολογία και μηδενική γραφειοκρατία. Κι εσείς οι επιχειρηματίες θα πρέπει να βοηθήσετε τη χώρα σας τώρα που σας έχει ανάγκη με επενδύσεις.

Μέχρι χθες, ο κ. Τσίπρας ήταν αντίθετος σε όλα τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης. Είναι θετική η μεταστροφή του. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία περαιτέρω καθυστέρηση στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ. Σημασία δεν έχει μόνο το τίμημα της πώλησης, αλλά και η δέσμευση για επενδύσεις», επεσήμανε. 

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέχεια της ομιλίας του Κυρ. Μητσοτάκη:

«Η κατάσταση της χώρας, δυστυχώς δεν επιτρέπει να δεσμεύσεις που δεν μπορούμε να τηρήσουμε. Μπορώ να δεσμευτώ όμως ότι για κάθε παιδί οικογένειας που δεν βρίσκεται θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, θα χορηγούμε κουπόνι ύψους 180 ευρώ ανά μήνα για 10 μήνες τον χρόνο. 

Η δημόσια παιδεία είναι ο πιο σημαντικός ιμάντας κοινωνικής κινητικότητας. Πρέπει να σταματήσει να είναι αντικείμενο ξεπερασμένων αριστερών λογικών. Η διαφύλαξη της τάξης και της ασφάλειας είναι θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών και προϋπόθεση ελευθερίας. 

Η αντισυνταγματική διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών έχει ως μόνο σκοπό τον περιορισμό της πολυφωνίας, τη δημιουργία μιας νέας διαπλοκής και ενός τοπίου ενημέρωσης φιλικού προς την κυβέρνηση.

Οι πολλαπλές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη υπονομεύουν τη ανεξαρτησία της και αμφισβητούν την ίδια τη διάκριση των εξουσιών. Η απαξίωση της Βουλής έχει ξεπεράσει κάθε όριο και κινείται ευθέως στα όρια της συνταγματικής τάξης. Στην ευρωπαϊκή Ελλάδα, Μαδούρο δεν χωρούν. Η Ν.Δ. είναι ισχυρό ανάχωμα δημοκρατίας στις δυνάμεις του εθνολαϊκισμού. Δεν θα ανεχθούμε άλλα παιχνίδια με τους θεσμούς. 

Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Τσίπρα να μετατρέψει τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος σε ένα ακόμα επικοινωνιακό τέχνασμα. Η Βουλή θα είναι αυτή που θα κρίνει την τύχη της, όπως το ίδιο το Σύνταγμα ορίζει.  

Δεν θέλουμε άλλες απάτες, δεν θέλουμε άλλες αυταπάτες. Η κοινωνία απαιτεί ρεαλισμό και αλήθειες. Η αλήθεια φέρνει ελπίδα και η Ν.Δ. ενώνει όλους του Έλληνες που θέλουν να υπερβούν την παρακμή.

Καλώ σε συμπόρευση όλους του Έλληνες. Η πατρίδα χρειάζεται σήμερα όλες τις δυνάμεις. Καλώ σε μία μεγάλη συνάντηση γενεών, ρευμάτων και ιδεών.

Σήμερα καταρτίζουμε τον οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση, σας παρακαλώ να μη λείψει κανείς από αυτή την προσπάθεια». 

«ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει φτώχεια και κοινωνική ισοπέδωση»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πει επιπλέον ότι οι πολίτες πια ξέρουν πως ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει «φτώχεια και κοινωνική ισοπέδωση» καθώς και «Ελλάδα μειωμένων προσδοκιών, εγκλωβισμένη στην εσωστρέφεια, διχασμένη, χωρίς αυτοπεποίθηση».

Χαρακτηριστικά θα προσθέσει πως «αυτή την Ελλάδα μας κληροδοτεί ο κ. Τσίπρας», σημειώνοντας πως «η κατάσταση στη χώρα οδηγείται στα όρια της εκτροπής, η κυβέρνηση προχωρά σε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και υπονομεύει βάναυσα τη διάκριση των εξουσιών».

Ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει λόγο για επικίνδυνη συμπεριφορά από την πλευρά της κυβέρνησης που θέτει ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος.

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι»

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Ή θα συνεχίσει τον επικίνδυνο κατήφορο με ανυπολόγιστες συνέπειες ή θα κάνει ένα τολμηρό άλμα στο μέλλον. Ήρθε η ώρα ο λαός να πάρει τη δημοκρατία στα χέρια του. Μια μεγάλη πολιτική αλλαγή είναι προϋπόθεση για τη φυγή προς τα εμπρός. Η απομάκρυνσή του κ. Τσίπρα από την εξουσία είναι ιστορική αναγκαιότητα για τον τόπο. Πρέπει να φύγει. Το συντομότερο», θα συμπληρώσει.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει πρόγραμμα συγκεκριμένων μέτρων οικονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση μείωσης της φορολογίας και αντίστοιχης μείωσης της κρατικής δαπάνης, προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων και αντιμετώπισης του μείζονος προβλήματος της ανεργίας, καθώς και μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν προοπτική και ελπίδα στους πολίτες.

«Το πρόγραμμα του είναι απολύτως κοστολογημένο», τονίζουν στη ΝΔ.

«Αυτός ο καταστροφικός κύκλος οικονομικής μιζέριας, πολιτικής αδράνειας και χαμηλών προσδοκιών που καθηλώνει τη χώρα στη στασιμότητα πρέπει επιτέλους να σπάσει» αναμένεται να αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης και να τονίσει: «Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, η Ελλάδα χρειάζεται μία εθνική αναγέννηση. Σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να συν-διαμορφώσουμε ένα συλλογικό εθνικό όραμα για τη μετά το Μνημόνιο Ελλάδα.

– Αυτής που απελευθερώνει και είναι δίπλα όχι απέναντι στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας και ειδικά στους νέους.

– Αυτής που επιδιώκει την αριστεία και την επιβράβευση σε κάθε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και η οποία, πέρα από την ατομική επιτυχία, διαμορφώνει συλλογικά πρότυπα.

– Αυτής που βάζει το δημόσιο συμφέρον και τη λειτουργία των θεσμών μας στην πρώτη θέση της πολιτικής.

– Αυτής που δεν λησμονά ότι στο επίκεντρο κάθε δίκαιης δημόσιας πολιτικής είναι οι “ξεχασμένοι Έλληνες”. Οι απομονωμένοι στο περιθώριο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, συμπολίτες μας. Που δεν έχουν πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας, που υποφέρουν σιωπηλά και με αξιοπρέπεια».

«Αυτό το κράτος χρειαζόμαστε»

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί ακόμη και στο τι κράτος χρειάζεται η Ελλάδα. Θα πει συγκεκριμένα ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα κράτος που:

– Θα σέβεται τα χρήματα των φορολογούμενων

– Θα καθορίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες μεταξύ κεντρικού κράτους, της περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης

– Θα αξιολογεί και θα επιβραβεύει τους καλύτερους υπαλλήλους του και θα αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό του ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας

– Θα κάνει το άλμα στην ψηφιακή εποχή, θα επιβάλλει παντού την ψηφιακή υπογραφή και θα επιτρέπει στους πολίτες να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους από το σπίτι τους.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κλείνοντας επιπρόσθετα θα στείλει ισχυρό μήνυμα ελπίδας, ενότητας και αισιοδοξίας στον ελληνικό λαό με άνοιγμα στις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας.

«Στο γύρισμα της ιστορίας που ζούμε σήμερα, διαλέγουμε το μονοπάτι της αλήθειας, της υπεύθυνης και σκληρής δουλειάς. Αυτό που οδηγεί σε θριάμβους. Διαλέγουμε το μοναδικό δρόμο μέσα από τον οποίο η δική μας γενιά θα σηκώσει την πατρίδα μας και πάλι ψηλά. Για να επιστρέψει στον τόπο μας το οξυγόνο της δημιουργίας. Για να αναστήσουμε την ελπίδα. Την ελπίδα της αλήθειας», θα υπογραμμίσει.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:59