search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:33
MENU CLOSE

Τσίπρας στην ΚΕ: Επίθεση σε Κυριάκο, μηνύματα σε Στουρνάρα, αποστάσεις από Καλογρίτσα, αισιοδοξία για χρέος

18.09.2016 10:21
Τσίπρας στην ΚΕ: Επίθεση σε Κυριάκο, μηνύματα σε Στουρνάρα, αποστάσεις από Καλογρίτσα, αισιοδοξία για χρέος - Media

 

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τη χθεσινή του ομιλία στη ΔΕΘ, αλλά και ευρύτερα στο παλιό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης που είχε με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρα, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του σε επιθετικούς τόνους λέγοντας «συγκρουόμαστε με το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο» καθώς και πως όλες οι γερασμένες  πολιτικές δυνάμεις έχουν συμμαχήσει, ξεχνώντας τις διαφορές τους, απέναντι στην κυβέρνηση. Οι «ολιγάρχες» σημείωσε, και το παλιό πολιτικό σύστημα καταλαβαίνουν ότι δεν είμαστε παρένθεση αλλά ότι η κυβέρνηση έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όσους «νιώθουν άβολα επειδή η ανεξάρτητη δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της χωρίς εξαρτήσεις και χωρίς συγκαλύψεις».

Μηνύματα σε ΝΔ και Στουρνάρα

Αναφέρθηκε επίσης ανοιχτά στη συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα, στέλνοντας μηνύματα και προς τη ΝΔ και προς τον κεντρικό τραπεζίτη, τον οποίο όπως φαίνεται και από τα παραπάνω, δεν εξαίρεσε από το κάδρο των αιχμών:

  •  Αφενός σημείωσε ότι ότι η δήλωση Στουρνάρα έξω από το Μαξίμου χθες δίνει απάντηση στη ΝΔ δεδομένου ότι ο Διοικητής της ΤτΕ αποσυνέδεσε το θέμα της έρευνας για το ΚΕΕΛΠΝΟ με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα
  • Αφετέρου, στο μήκος κύματος των χθεσινών διαρροών, τόνισε ότι οι σχέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και της εκάστοτε κυβέρνησης πρέπει να κινούνται σε θεσμικό πλαίσιο ώστε να μην θέτουν σε κίνδυνο την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος.

Ο Πρωθυπουργός επέμεινε στο μοτίβο των αυστηρών προειδοποιήσεων προς τους αντιπάλους του λέγοντας πως «τελείωσαν οι προνομιακές σχέσεις πολιτικού και οικονομικού συστήματος» προσθέτοντας ότι κάποιο νιώθουν τόσο άβολα σε αυτή τη διαπίστωση που έχουν εξαπολύσει την πιο ακραία επίθεση λέγοντας ψεύδη για την πορεία της οικονομίας, ψεύδη για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, ψεύδη για την προοπτική ρύθμισης του χρέους και την επιστροφή στις αγορές, ψεύδη για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Σύντομα εξελίξεις» για το χρέος

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την εξειδίκευση των μέτρων για της ρύθμιση του χρέους, ο πρωθυπουργός, θέλοντας να αποκαταστήσει το κλίμα αισιοδοξίας και να διασκεδάσει και τις πρόσφατες αναφορές Δραγασάκη περί μακράς διαδικασίας και πέραν του 2018 παρέπεμψε:

  • Στο χρονοδιάγραμμα της συζήτησης που προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου. Μάλιστα σημείωσε πως σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις «που θα σημάνουν την αρχή του τέλους της επιτροπείας».
  • Σε πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ότι « η Ελλάδα θα καταφέρει σύντομα να βγει στις αγορές και θα αρχίσει σύντομα να ανατροφοδοτεί μόνη της το χρέος».

Άδειες: «Όποιος δεν έχει χρήματα θα εκπέσει»

Απαντήσεις θέλησε να δώσει ο πρωθυπουργός και για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τις τηλεοπτικές άδειες τις τελευταίες μέρες, με τα ερωτηματικά δηλαδή που προκύπτουν για έναν εκ των υπερθεματιστών, τον Γιάννη – Βλαδίμηρο Καλογρίτσα που θεωρείται ευρύτερα ότι εκπροσωπεί φιλικά προς την κυβέρνηση συμφέροντα.

Καταρχάς υπερασπίστηκε τον διαγωνισμό για τις άδειες λέγοντας ότι αποτελεί τομή για το πολιτικό σύστημα από την μεταπολίτευση και μετά και για τον οποίο η κυβέρνηση έδωσε μάχη κόντρα σε όλους.

Τα 246 εκατομμύρια, είπε, το τεράστιο ύψος του τιμήματος αποτελεί ταφόπλακα των επιχειρημάτων της διαπλοκής. Πρόσθεσε δε ότι «μέχρι και το τελευταίο ευρώ που θα βγει από τις τσέπες ισχυρών συμπολιτών μας θα πάει στους πολίτες που έχουν ανάγκη, στον ελληνικό λαό και την ελληνική κοινωνία»

Από εκεί και πέρα, τήρησε αποστάσεις από τον δεύτερο προσωρινό υπερθεματιστή τονίζοντας πως «αν κάποιος από τους προσωρινούς υπερθεματιστές δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ή να δικαιολογήσει τα χρήματά του, θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο», πρόσθεσε δε πως «κανείς δεν είναι φίλος μας».

Βολές σε Κυριάκο για μεροληψία υπέρ «κρατικοδίαιτων μεγαλοεπιχειρηματιών»

Τέλος, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη του οποίου την χθεσινή ομιλία στη ΔΕΘ θέλησε να αποδομήσει.

Επί της ουσίας τον κατηγόρησε ότι με τις εξαγγελίες του περιέγραψε ένα σκηνικό επιστροφής στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν την πενταετία από το 2010 και μετά, αυτό του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε στις εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί ελάφρυνσης των φόρων κατά 3,5 δις περίπου και μάλιστα σε άμεσο χρόνο και όχι μετά το 2018 που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα. Όπως είπε με τις εξαγγελίες αυτές η κυβέρνηση πρέπει να τον ευχαριστεί γιατί θύμισε στην κοινωνία την προηγούμενη «καταστροφική πενταετία», στην οποία ο λαός θέλησε να δώσει ένα τέλος.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι με τις φοροελαφρύνσεις που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρεί να αφαιρέσει εισοδήματα από την κοινωνική πλειοψηφία και να τα επιστρέψει στους κρατικοδίαιτους μεγαλοεπιχειρηματίες, τύπου Ζήμενς, αυτοί είπε, ενδιαφέρουν τον κ. Μητσοτάκη και όχι η υγιής επιχειρηματικότητα. Διερωτώμενος γιατί αυτά δεν τα έκανε η ΝΔ όσο ήταν στην κυβέρνηση είπε ότι τότε και έβαζαν φόρους και διέλυαν το κοινωνικό κράτος, ενώ πρόσθεσε πως ο ΕΝΦΙΑ ήταν δέσμευση Σαμαρά.

Επίσης, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της ΝΔ για εμμονή εναντίον του δημοσίου, την οποία χαρακτήρισε «επικίνδυνη», ενώ επίσης τον κατηγόρησε ότι υπόσχεται να επιστρέψει τα χρήματα από τις άδειες στους καναλάρχες.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:32