22/07/2018 02:49:37
26.6.2011

Πλαστός εκβιασμός

Φτάσαμε λίγο πριν από την ψήφιση του «μεσοπρόθεσμου». Ενός «πλαισίου» διαρκώς αναπροσαρμοζόμενου, ανάλογα με τις ανάγκες των πιστωτών - όπως και το «μνημόνιο» εφαρμογής της δανειακής σύμβασης με την τρόικα. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι, όσες μικροαλλαγές σε επιμέρους μέτρα κι αν γίνουν προκειμένου οι βουλευτές της συμπολίτευσης να «πειστούν» να το ψηφίσουν, αύριο μπορεί να αναιρεθούν με νέα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών. Συνεπώς μόνο με όρους πολιτικής επικοινωνίας μπορούμε να δούμε «διορθώσεις».

Το «μεσοπρόθεσμο» έχει δύο σκέλη: αυτό της είσπραξης 28 δισ. ευρώ με «μέτρα» κοινωνικής καταστροφής και αυτό της πλήρους εκποίησης της εθνικής περιουσίας για 50 δισ. ευρώ.

Για το πρώτο σκέλος, ισχύουν όσα αναφέραμε ήδη. Για το δεύτερο, μια γεύση του «εφαρμοστικού νόμου» παίρνουμε σήμερα μέσα από το πρωτοσέλιδο θέμα του «Π»: πλήρης κατεδάφιση του κράτους δικαίου, κατάργηση κάθε έννοιας ισονομίας και ισοπολιτείας, πλήρης διαγραφή του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, ανατροπή ουσιωδών προβλέψεων του Συντάγματος, καταστρατήγηση της πολεοδομικής νομοθεσίας, δυνατότητα στους «επενδυτές» να υπαγορεύουν στους υπουργούς τις προϋποθέσεις υλοποίησης των «επενδύσεων».

Όλα αυτά - και Κύριος οίδε πόσες άλλες συγκαλυμμένες παγίδες για τον ελληνικό λαό - καλούνται να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Επί πολλές μέρες μάλιστα διατυπώνεται η απειλή ότι, αν το νομικό έκτρωμα δεν περάσει, θα χάσουμε την πέμπτη δόση, τον επόμενο δανεισμό και, συνεπώς, η χώρα θα πτωχεύσει.

Πλαστός όμως είναι και αυτός ο εκβιασμός, όπως αποδεικνύει το σημερινό ρεπορτάζ του «Π» στις σελίδες 3 και 4: ήδη οι Ευρωπαίοι «εταίροι» έχουν έτοιμο το εναλλακτικό σενάριο χρηματοδότησης σε περίπτωση μη ψήφισης του «μεσοπρόθεσμου». Άρα η χώρα δεν πτωχεύει επειδή ίσως το τερατούργημα δεν θα ψηφιστεί. Πολύ περισσότερες είναι οι πιθανότητες - αν όχι και βεβαιότητα - να «κλειδώσει» την πτώχευση η... εφαρμογή του.

Όπως εξ αρχής επισημαίνουμε, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται μπροστά σε μια ιστορική ευθύνη. Το θέμα είναι πώς την καταλαβαίνει ο καθένας απ' αυτούς. Κοντός ψαλμός...

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.