search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 00:33
MENU CLOSE

Από την κάρτα μέλους στο αβέβαιο «αύριο» του ΣΥΡΙΖΑ

07.12.2009 10:33

Στη δίνη των δυσεπίλυτων προβλη μάτων του εξακολουθεί να βρίσκε ται ο ΣΥΡΙΖΑ λίγες μέρες μετά την 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, η οποία μάλλον λίγα έλυσε και, αν δεν δημιούργησε νέα προβλήματα, σίγουρα δεν εξομάλυνε τα παλιά.

Στη δίνη των δυσεπίλυτων προβλη μάτων του εξακολουθεί να βρίσκε ται ο ΣΥΡΙΖΑ λίγες μέρες μετά την 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, η οποία μάλλον λίγα έλυσε και, αν δεν δημιούργησε νέα προβλήματα, σίγουρα δεν εξομάλυνε τα παλιά.

Αντιθέτως επιβεβαίωσε το κακό κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ιδανικό πάτημα για πα ρεμβάσεις όπως αυτές των Αλαβάνου και Κύρ κου, τις οποίες τα στελέχη του ΣΥΝ χαρακτηρί ζουν «διχαστικές» και «εμπρηστικές». Απόψεις που, αν υιοθετηθούν, «στην ουσία θα ανοίξουν μια ακόμα σελίδα στις διασπάσεις της Αριστε ράς», όπως σημείωσε ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δ. Βίτσας από το βήμα της Πανελλαδικής.

Στην Κουμουνδούρου προσβλέπουν σε χα μήλωμα των τόνων ώστε να υπάρξει περιθώριο για επιστροφή στην κεντρική πολιτική δράση, η οποία επί της ουσίας για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει παγώσει από τις ευρωεκλογές και μετά, παρ’ ότι η πολιτική συγκυρία είναι κρισιμότερη από ποτέ.

Περίπου σε μια τέτοια κατεύθυνση κινήθηκε η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στην προχθεσι νή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, όπου συζητή θηκαν τα συμπεράσματα από τη συνδιάσκεψη. Επιπλέον ο Τσίπρας εστίασε στα στοιχεία ταυτό τητας του σχήματος, όπου πρέπει να δοθεί έμ φαση το επόμενο διάστημα (αριστερή προγραμ ματική αντιπολίτευση, κινήματα, αγώνες κ.λπ.) αναζητώντας διευρύνσεις προς τον οικολογικό και σοσιαλιστικό χώρο και σημείωσε την ανάγκη ο ΣΥΝ να καταστεί το όχημα του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξωστρέφεια.

Όμως, αποτιμώντας το διήμερο, είπε ότι «δεν δικαίωσε τις ακραίες λογικές», κάτι που ίσως να μην ευσταθεί απολύτως, αφού από κάτω η βάση βράζει και οι ακραίες λογικές δεν έχουν εξαλει φθεί.

Επομένως η επιστροφή στην ομαλότητα απο δεικνύεται ακόμη μια φορά δύσκολη υπόθεση. Ειδικά για τον Τσίπρα, ο οποίος, ενώ πρέπει επει γόντως να διαχειριστεί την όλη κατάσταση, προς το παρόν μοιάζει μπλοκαρισμένος υπό το βάρος της ισορροπιστικής τακτικής (μέσα στο Αριστε ρό Ρεύμα, μέσα στον ΣΥΝ και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και από τις επιθετικές πρωτοβουλίες Αλα βάνου, οι οποίες, ανεξάρτητα από το αν θα έχουν ή όχι την κατάληξη που επιθυμεί ο πρώην επι κεφαλής του σχήματος, σίγουρα δημιουργούν προβλήματα.

 

Μπάχαλο…

Η απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για τη θέσπιση της έννοιας του «μέλους ΣΥΡΙΖΑ» και της απόκτησης της «κάρτας μέλους» θεω ρούνται από την ηγεσία ένα βήμα προς την ορ γανωτική εμβάθυνση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον ΣΥΝ να εγγυάται την ενότητα απομονώνοντας τις αντιε νωτικές κινήσεις, όπως του Αλαβάνου, οι οποίες από διάφορους ερμηνεύονται ως προσπάθεια συγκρότησης νέου φορέα.

Ωστόσο η άποψη αυτή δεν είναι ενιαία καν μέ σα στο Αριστερό Ρεύμα, με την ηγεσία να είναι πλήρως εκτεθειμένη στην κριτική απ’ όλες τις πλευρές. Πέρα από τα πυρά που δέχεται η ηγεσία του ΣΥΝ εντός του ΣΥΡΙΖΑ από διάφορες πλευρές που υιοθετούν τη ρητορική Αλαβάνου περί μη χανισμών, βολές δέχεται και από τις τάσεις της Κουμουνδούρου.

Οι αποφάσεις της Πανελλαδικής για «κάρτα μέλους», που ήταν άλλωστε αίτημα και του Αλα βάνου, για γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ, κατοχύρωση ως ενδιάμεσου οργάνου της Πανελλαδικής Συ ντονιστικής Επιτροπής (μένει να διευκρινιστεί στη Γραμματεία αν οι αντιπρόσωποι θα εκλέγο νται ή θα ορίζονται από τις συνιστώσες), ταμείο ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ. θεωρούνται από την Ανανεωτική Πτέρυγα δομές που παραπέμπουν σε ενιαίο κόμμα, όταν η απόφαση σε επίπεδο ΣΥΝ (τελευ ταία συνεδρίαση της ΚΠΕ) ήταν ότι ανοίγει μεν η συζήτηση για την ανασύνθεση της Αριστεράς, όμως προς το παρόν το σχήμα παραμένει εκλογι κή πολιτική συμμαχία.

Σε ανακοίνωσή της η Πτέρυγα κάνει λόγο για «σοβαρή κρίση και αδιέξοδα του σχήματος», καθώς «ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά στη βαθμιαία μετα τροπή του σε ενιαίο κόμμα με επιλογές κορυφών που δεν ικανοποιούν καμία πλευρά». Από την άλ λη, απαντώντας εμμέσως και στις παραινέσεις Κύρκου για έξοδο από το σχήμα, αναφέρει ότι θα μείνει για να το παλέψει…

Στο μεταξύ θέση παίρνει και η Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση σημειώνοντας ότι «ούτε η άχρωμη οραματικά στάση του σ. Τσί πρα ούτε ο οπορτουνίστικος πατερναλισμός του σ. Αλαβάνου συνιστούν λύση».

Η τάση αυτή του ΣΥΝ, που ανήκει στην αριστε ρή πλειοψηφία μαζί με το Αριστερό Ρεύμα και το Κοκκινοπράσινο Δίκτυο, κατηγορεί την ηγεσία ότι «πατάει σε δυο βάρκες», επιδεικνύει ατολμία και αδυναμία να πάρει ξεκάθαρες θέσεις προς την εδραίωση του εγχειρήματος, ενώ αντιθέτως επιδίδεται σε «ισορροπίες κορυφής» προκειμέ νου «να μην θιγούν τα κεκτημένα των στελεχών και της γραφειοκρατίας».

Ως λύση προτείνει άμεση διεξαγωγή δημοψη φίσματος εντός του ΣΥΝ για τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ και έκτακτο συνέδριο που «θα ξεκαθαρί σει χωρίς συμβιβασμούς κι επίπλαστες ενότητες εάν θα πάμε μακριά τον ΣΥΡΙΖΑ ως εργαλείο ενό τητας και ανασύνθεσης της Αριστεράς».

Η συνέχεια προσεχώς…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 00:31