search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:00
MENU CLOSE

Καυτός «ασφαλιστικός» Δεκέμβριος

07.12.2009 10:35

Nέα επεισόδια, προσεχώς… Μιλάμε για τη σύγκρουση κυβέρνησης και ΚΚΕ για την οικονομία και το ασφαλιστι κό, καθώς η περασμένη εβδομάδα έδειξε τις διαθέσεις του Περισσού.

Nέα επεισόδια, προσεχώς… Μιλάμε για τη σύγκρουση κυβέρνησης και ΚΚΕ για την οικονομία και το ασφαλιστι κό, καθώς η περασμένη εβδομάδα έδειξε τις διαθέσεις του Περισσού.

Κατά την κινητοποίηση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ έξω από το υπουργείο Εργασίας η ένταση για το προσχηματικό του διαλόγου… περίσσεψε, ενώ η θορυβώδης δήλωση του βουλευτή Β’ Θεσ σαλονίκης Άγγελου Τζέκη («θα τους αλλάξουμε τα φώτα») θορύβησε ιδιαιτέ ρως διάφορες… «Αντουα νέττες» στην κυβέρνηση και στα δημοσιογραφικά επιτε λεία κι έκανε γνωστές πένες να αναρωτηθούν τι θα γίνει με το «πρόβλημα ΚΚΕ», το οποίο «αρχίζει να έχει κοινωνικό κόστος».

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους, οι οποίες κορυφώνονται με την 24ωρη πανελλα δική απεργία που έχει εξαγγείλει το ΠΑΜΕ στις 17 Δεκεμβρίου στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθ μια σωματεία στα οποία έχει την πλειοψηφία.

Προσωρινά οι τόνοι έπεσαν και η πρώτη συνά ντηση των «εταίρων» του διαλόγου έγινε χωρίς να δοθεί συνέχεια από την πλευρά του ΠΑΜΕ, ενδε χομένως και υπό το βάρος των επικοινωνιακών διαστάσεων που πήρε η κινητοποίηση των «κόκ κινων» συνδικαλιστών στα μεγάλα ΜΜΕ, όταν η κουβέντα μετατοπίστηκε από το «ζουμί» στα περί παρεμπόδισης του διαλόγου από το ΚΚΕ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση, η οποία έχει επικε ντρωθεί εγκαίρως στο «πρόβλημα ΚΚΕ», δεν αναμένεται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, πολλώ δε μάλλον τώρα που αρχίζει να ζορίζε ται και στον διάλογο: μετά την αποχώρηση του ΠΑΜΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης (ΣΥΝ), η ΑΔΕΔΥ, στην οποία πλειοψηφεί η κυβερνώσα παράταξη, «κάνει νερά» και, αν δεν αλλάξει κάτι, αναμένεται να ανακοινώσει την αποχώρησή της από τις συζητήσεις κυβέρνησης, ΓΣΕΕ και εργο δοτικών οργανώσεων.

Δύο βασικές επισημάνσεις κάνει το ΚΚΕ ως προς τον διάλογο, τον οποίο χαρακτηρίζει «σχέδιο εξαπάτησης των εργαζομένων»:

1Πρώτον, τον θεωρεί «στημένο», αφού υπάρ χει η πρότερη εμπειρία: «ο λεγόμενος κοινω νικός διάλογος» λέει «γίνεται δεκαπέντε χρόνια και το αποτέλεσμά του ήταν η σφαγή των ασφα λιστικών δικαιωμάτων», ενώ «οι θέσεις όλων των κομμάτων, των συνδικάτων και του ΣΕΒ είναι γνω στές».

Πολύ περισσότερο «υπάρχουν οι νόμοι Σιού φα, Ρέππα, Πετραλιά, που τσεκούρωσαν ασφα λιστικά δικαιώματα» κι επιπλέον «υπάρχουν οι αποφάσεις της Ε.Ε., το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και οι αξιώσεις του ΣΕΒ». Σε αυτό το πλαίσιο, στο οποίο «οι συνεταίροι της ταξικής συνεργασίας κα θησυχάζουν τους εργαζόμενους και συστήνουν επιτροπές μελέτης», το ΚΚΕ ζητά να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός και ο κόσμος να βγει στους δρόμους.

2Δεύτερον, ότι το άνοιγμα του ασφαλιστικού στη βάση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμί σεων» με σκοπό την αντιμετώπιση των δημοσι ονομικών ελλειμμάτων (έρχεται οσονούπω και η φορολογική μεταρρύθμιση) αποτελεί κινδυνο λογία, στην οποία οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να υποκύψουν.

Κατά την ανάλυση του Περισσού, οι καπιταλι στικές οικονομίες γεννούν οι ίδιες τα ελλείμματα, τα οποία στη συνέχεια φορτώνουν στους εργαζό μενους, και πρώην οικονομικά «θαύματα» (Ισλαν δία, Ιρλανδία, Ντουμπάι κ.ά.) βιώνουν πιο έντονα την κρίση, από την οποία είναι πολύ δύσκολο να βγουν.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, με αφορμή τις εξελίξεις στο Ντουμπάι: «Η διόγκωση του δημόσιου χρέους δεν αποτελεί ιδι ομορφία του ελληνικού καπιταλισμού», αλλά «στο έδαφος της κρίσης το δημόσιο χρέος διογκώνεται στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, μέχρι την Ιταλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Σύμφωνα λοιπόν με το ΚΚΕ, οι εργαζόμενοι «δεν πρέπει να δεχτούν να πληρώσουν και πάλι αυτοί είτε για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους είτε για την αποπληρωμή μιας νέας διόγκωσής του». Πολλώ δε μάλλον που «τα δημοσιευμένα κέρδη για το εννεάμηνο 2009 επιβεβαιώνουν την ανά γκη να φορολογηθεί τώρα το μεγάλο κεφάλαιο με συντελεστή 45%».

Στο μεταξύ χαρακτηρίζει «προπαγανδιστικό τέχνασμα» τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα «πειράξει» την τριμερή χρηματοδότη ση, τον κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος και τον δημόσιο έλεγχο της κοινωνι κής ασφάλισης, καθώς αυτά τα είπαν και οι προη γούμενες κυβερνήσεις…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:59