search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 10:50
MENU CLOSE

Ο σκοπός ήταν… ιερός

26.06.2011 09:08
Ο σκοπός ήταν... ιερός  - Media

Τη διάσημη ρήση «ο σκοπός αγιάζει τα μέ­σα» φαίνεται πως σκέφτηκε ο διοικητής του νοσοκομείου Αγρινίου και αποφάσι­σε, όπως αναφέρει καταγγελία που έφτασε στα χέρια του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, να «βάλει χέρι» στο παγκάρι της εκκλησίας που βρίσκεται εντός του νοσοκομείου.

Τη διάσημη ρήση «ο σκοπός αγιάζει τα μέ­σα» φαίνεται πως σκέφτηκε ο διοικητής του νοσοκομείου Αγρινίου και αποφάσι­σε, όπως αναφέρει καταγγελία που έφτασε στα χέρια του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, να «βάλει χέρι» στο παγκάρι της εκκλησίας που βρίσκεται εντός του νοσοκομείου.

Ο σκοπός της επιχείρησης «πάρε τα λεφτά από το παγκάρι» ήταν όμως… ιερός. Και το συ­μπέρασμα αυτό προκύπτει από την ίδια την κα­ταγγελία, καθώς, όπως αναφέρει, τα χρήματα τα πήρε ο διοικητής προκειμένου να αγοράσει γάζες και ιατρικά γάντια που τελείωσαν και δεν μπορούσαν οι γιατροί και το προσωπικό να κά­νουν τη δουλειά τους. Εδώ βέβαια πρέπει να τονιστεί ότι η εκκλησία υπάγεται στο νοσοκομείο, το οποίο καρπώνεται τα έσοδά της, αφού βέβαια καταγρα­φούν και κοπούν και τα σχετικά εντάλματα πληρωμής.

Το δεδομένο αυτό αναφέρεται και στην ανώνυμη καταγγε­λία -η οποία δημιουργεί την απορία πώς μπο­ρεί να είναι καταχραστής και ιερόσυλος, όπως   χαρακτηρί­ζεται στην επιστολή, ο διοικητής όταν διαχειρίζεται τα δικά του χρήματα. Τώρα, αν αυτός ο άνθρωπος πή­ρε τα χρήματα παρακάμπτοντας τη διαδικασία και τη γραφειοκρατία, αυτό μάλλον είναι… προς τιμήν του, καθώς δεν έπρεπε να αφήσει το νοσοκομείο χωρίς αναλώσιμα υλικά, αφού χωρίς αυτά δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει.

Μείον το ταμείο

Ο διοικητής, για να φτάσει σε αυτή την πράξη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πρέπει να μην είχε καθό­λου χρήματα στο ταμείο του νοσοκομείου, αφού ως γνωστόν τα ποσά που διατίθενται στο ΕΣΥ τις περισσότερες φορές δεν επαρκούν για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του κάθε νοσο­κομείου.

Βέβαια η καταγγελία αναφέρει ότι το ταμιακό πρόβλημα του νοσοκομείου επήλθε λόγω κακο­διαχείρισης, αλλά αυτό το δεδομένο, όπως ανα­φέρουν οι ίδιες πληροφορίες, δεν προκύπτει από πουθενά. Τώρα, αν ο άνθρωπος αυτός έφτα­σε σε σημείο να βάλει χέρι στο παγκάρι, είναι σί­γουρο ότι είχε φτάσει στα όρια της απόγνωσης.

Ωστόσο ο κ. Ρακιντζής επικρότησε την πράξη του. Ειδικότερα έβαλε την καταγγελία στο αρ­χείο, ενώ δήλωσε στο «Π»:

«Αν ο διοικητής του νοσοκομείου έκανε αυτή την πράξη προκειμένου να λειτουργήσει σωστά το νοσοκομείο του λέω ένα μεγάλο μπράβο. Η πράξη του δείχνει ευρηματικότητα και αποφα­σιστικότητα. Άλλωστε, όταν ρίχνουμε χρήματα στο παγκάρι της εκκλησίας, ποτέ δεν ρωτάμε πού θα διατεθούν τα χρήματα αυτά. Όλοι τα δίνουμε για καλό σκοπό και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα χρήματα πήγαν σε καλό σκοπό και για έργο θεάρεστο. Σκεφτείτε ένα νοσοκο­μείο όπου δεν τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής επειδή δεν υπάρχουν χρήματα να προμηθευ­τούν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό γάντια και γάζες».

Τον «στολίζουν» ανωνύμως…

Πάντως στην ανώνυμη καταγγελία τους οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, οι οποίοι την υπογράφουν ως «Εργαζόμενοι – Φορο­λογούμενοι – Έντιμοι Υπάλληλοι», αναφέ­ρουν και άλλα για τον διοικητή τους, τον οποίο «στολίζουν» κανονικά. Πιο συγκεκρι­μένα η επιστολή τους αναφέρει:

«Το νοσοκομείο Αγρινίου έχει έναν ναό στην είσοδό του και εντός της ιδιοκτησίας του. Πάρα πολλοί άνθρωποι καθημερινά ανάβουν το κερί τους, προσεύχονται για τον άνθρωπό τους, τον άρρωστο άνθρωπό τους. Δεν δίστασε λοιπόν ο διοικητής από τα χρήματα του παγκαριού της εκκλησί­ας να αγοράσει αναλώσιμα, γάντια, γάζες για να σώσει την εικόνα του, μην τον “βγά­λουν” οι εργαζόμενοι στα κανάλια.

Δαπάνες

Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου πε­ριέχει κονδύλι γι’ αυτές τις δαπάνες, αλλά όλοι γνωρίζουμε πώς διαχειρίζεται γενι­κότερα τον προϋπολογισμό και τι στοιχεία δίνει στο υπουργείο ο συγκεκριμένος διοι­κητής για να διατηρήσει τη θέση του. Ψίθυ­ροι βέβαια υπαλλήλων αναφέρουν ότι τρα­βάει χρήματα από τον ίδιο λογαριασμό της εκκλησίας για να πληρώνονται και άλλες οφειλές…

Τι κάνει γι’αυτό η ΔΥΠ Ε. Γιατί γνωρίζουμε ότι ενημερώθηκε. Τα χρήματα της εκκλη­σίας είναι ιερά. Καταγράφονται κάθε μήνα και μπαίνουν με γραμμάτιο είσπραξης στα έσοδα του προϋπολογισμού του νοσοκο­μείου. Στη συνέχεια κατανέμονται σύμφω­να με τις λειτουργικές ανάγκες αυτού. Για­τί λοιπόν δεν εφαρμόζεται η σύννομη δια­δικασία από τον διοικητή και τα μέλη του συμβουλίου. Γιατί ανέχονται να τα διαχειρί­ζονται ως μαύρο χρήμα. Ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται».

Στο αρχείο

Όπως και να έχει όμως η καταγγελία αυ­τή… αρχειοθετήθηκε από τον Λ. Ρακιντζή, ο οποίος μάλιστα μέσω του «Π» καλεί τους καταγγέλλοντες να ασχολούνται με την ου­σία του πράγματος και όχι με πράγματα που δυστυχώς διατηρούν τη νοσηρή νοο­τροπία του Δημοσίου, που το θέλει να είναι «βουτηγμένο» στην… καμαρίλα.

Σε ό,τι αφορά δε την πράξη του διοικη­τή, κανείς από το Σώμα του γενικού επιθε­ωρητή Δημόσιας Διοίκησης δεν πιστεύει ότι έχει πρόβλημα η Εκκλησία επειδή τα χρή­ματα του παγκαριού, τα οποία σημειωτέον δεν της ανήκουν, χρησιμοποιήθηκαν για να αγοραστούν γάζες για τους ασθενείς και γάντια για τους γιατρούς και το νοσηλευτι­κό προσωπικό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 10:50