search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:51
MENU CLOSE

Πότε στην άμυνα και πότε στην επίθεση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1935
22-09-2016
22.09.2016 03:00
rhinos.jpg

 

Εν αναμονή των επόμενων φάσεων του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες βρίσκεται η κυβέρνηση, με το πολιτικό θερμόμετρο να έχει ανέ­βει στα ύψη λόγω των κατηγοριών περί «αριστερής διαπλοκής» και πε­ρί σκανδαλώδους αδειοδότησης του επιχειρηματία Καλογρίτσα που ε­ξαπολύουν καθημερινά η αξιωματική αντιπολίτευση και οι καναλάρχες, για τους δικούς της λόγους η κάθε πλευρά.

Δεδομένων των διαστάσεων που λαμβάνει η κόντρα, με τους αντι­πάλους της κυβέρνησης να κλι­μακώνουν όσο περνούν οι μέρες, χθες αναμενόταν να επιστρέψει από τις ΗΠΑ ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς προκειμένου να συντονίσει τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός θα παραμείνει στο εξωτερικό τις επόμενες μέρες – μετά τη Νέα Υόρκη και την ετήσια Γενική Συ­νέλευση του ΟΗΕ, θα μεταβεί στη Βιέννη για τη Σύνοδο για το προσφυγικό που πραγματο­ποιείται το Σάββατο.

Δόση και ΣτΕ

Οι προσωρινοί υπερθεματιστές υποχρεούνται να καταβάλουν την πρώτη από τις τρεις δόσεις την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να λάβουν την άδεια και να ανακηρυχθούν αδειούχοι, ενώ στο τέλος του μήνα αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για την (αντι)συνταγματικότητα του νόμου Παππά.

Μπροστά στα δύο παραπάνω χρονικά «ορό­σημα», καναλάρχες και αντιπολίτευση εντεί­νουν την πίεση προς την κυβέρνηση: οι μεν πρώτοι (είτε πρόκειται για υπερθεματιστές εί­τε όχι) επειδή, καθώς διαφαίνεται, επιθυμούν να ακυρώσουν τον διαγωνισμό προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς να κα­ταβάλουν οποιοδήποτε υψηλό τίμημα, τα δε κόμματα της αντιπολίτευσης, με προεξάρχου- σα τη Ν.Δ., επειδή βλέπουν μια ευκαιρία να καταφέρουν ένα αποφασιστικό πλήγμα στην κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει ήδη τη δυσαρέσκεια της κοινωνίας στο οικονομικό επί­πεδο.

Η τελευταία δεν κρύβει ότι επιχειρεί να χτυ­πήσει την κυβέρνηση στο λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» και να περάσει την αντίληψη ότι στην καλύτερη περίπτωση και η σημερινή κυβέρνηση είναι ίδια με τις προηγούμενες, κα­θώς επιχειρεί να στήσει τη δική της διαπλο­κή. Ήταν ενδεικτική η σύνδεση που έκανε ο αρμόδιος συντονιστής του κόμματος Μάκης Βορίδης κατά την προχθεσινή συνέντευ­ξη Τύπου με τον εκπρόσωπο του κόμ­ματος Γιώργο Κουμουτσάκο. Επί της ουσίας συμπύκνω­σε τις κατηγορίες που εξαπολύει η αξιωματική αντιπολίτευση τις τελευταίες μέρες: «Τράπεζα Αττικής, Σπίρτζης, Καραμπάτσος, κυβέρνηση, Καλογρίτσας, πενταμελής επιτροπή του δια­γωνισμού, όλα αυτά φαίνεται να σχετίζονται μεταξύ τους» είπε.

Χθες, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ενέπλεξε στο κάδρο των ευθυνών για τα «θαλασσοδάνεια» που φέρεται να χορηγούσε επί Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ η Τράπεζα Αττικής (σύμφωνα με όσα διαρρέουν και από το πόρισμα της ΤτΕ) και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ ιάννη Δραγασάκη, λέγοντας ό­τι ήταν επί 30 χρόνια οικονομικός σύμβουλος της τράπεζας. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνη­σης απάντησε ότι επαγγελματική σχέση με την Τράπεζα Αττικής, η οποία και ήταν γνωστή σε όλους, είχε την περίοδο 2010-2012, όταν δεν ήταν βουλευτής. «Πίσω όμως από τις επα­ναλαμβανόμενες επιθέσεις, στόχος είναι η απαξίωση της Τράπεζας Αττικής και η ιδέα του παράλληλου τραπεζικού συστήματος» πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών Πανα­γιώτης Κουρουμπλής, χθες, μία μέρα μετά τα όσα είπε περί πολιτικών και ποινικών ευθυνών αυτών που «ανακήρυξαν τον κ. Καλογρίτσα υπερθεματιστή, αν αποδειχθεί προβληματικό το “πόθεν έσχες” του» (τα οποία μάζεψε λίγο μετά), επανήλθε στο θέμα, αυτήν τη φορά κά­νοντας λόγο για οργανωμένη προσπάθεια να πέσει η κυβέρνηση λόγω τηλεοπτικών αδειών. «Ή θα καταργηθεί η ιστορία των αδειοδοτήσεων, γιατί κλήθηκαν επιτέλους στα 27 χρόνια κάποιοι να πληρώσουν, ή θα πέσει η κυβέρνη­ση…» τόνισε.

Μπροστά σε αυτόν τον επικοινωνιακό πό­λεμο με στόχο, όπως προαναφέρθηκε, το «ηθικό πλεονέκτημα» και την ακύρω­ση του διαγωνισμού, η κυβέρνηση τη­ρεί στάση αναμονής σε ό,τι αφορά τις άδειες και, στην κατηγορία ότι «προι­κοδότησε» τον Καλογρίτσα με θαλασσοδάνειο προκειμένου να πάρει άδεια, αντεπιτίθεται με το πόρισμα της ΤτΕ, το οποίο οι διαρροές θέλουν να καταγρά­φει και «θαλασσοδάνεια» που έχουν λάβει τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Πιο αναλυτικά, η στάση της κυβέρ­νησης:

♦ Ουσιαστικά τηρεί στάση αναμονής ώστε να ξεδιπλωθούν οι φάσεις του δι­αγωνισμού και, ανάλογα με το τι θα προκύψει, να αντιδράσει σχετικά. Ως εκ τούτου φροντίζει να τηρεί αποστάσεις και να μην απαντά σε ό,τι αφορά τον Χρ. Καλογρίτσα. Ο πρω­θυπουργός μάλιστα στην Κεντρική Επιτροπή θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγο ντας «κανείς δεν είναι φίλος μας» και πώς «αν κάποιος από τους προσωρινούς υπερθεματιστές δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ή να δικαιολογήσει τα χρήματά του, θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο». Βεβαίως η παραπά­νω δήλωση, πέρα από την προσπάθεια να τη­ρηθούν αποστάσεις από τον Χρ. Καλογρίτσα, αποτελεί προειδοποίηση και προς όποιον αρνηθεί να καταβάλει την πρώτη δόση, ενδεχο­μένως υπό το επιχείρημα της αναμονής της α­πόφασης του ΣτΕ για τον νόμο Παππά.

♦ Προβάλλει ως βασική γραμμή άμυνας τη βεβαιότητα – προειδοποίηση ότι ο νόμος για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι νόμος του κρά­τους και ως τέτοιος θα εφαρμοστεί, κόντρα στις προσπάθειες της Ν.Δ. και των «λυτών και δεμένων» αυτής να μην εφαρμοστεί και να εξακολουθήσει το καθεστώς ανομίας των τε­λευταίων 27 χρόνων.

♦ Περνά στην αντεπίθεση στο σκέλος των θα­λασσοδανείων της Τράπεζας Αττικής που οι «γαλάζιοι» επιχειρούν να συνδέσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Καλογρίτσα, με την προειδοποίηση ή «εκβιασμό» των σκελετών που κρύβουν στην ντουλάπα οι προηγούμενοι. Μπορεί η αντιπο­λίτευση να εστιάζει στην περίοδο ΣΥΡΙΖΑ και την περίπτωση Καλογρίτσα, ωστόσο θεωρείται κοινό μυστικό ότι η μη συστημική Τράπεζα Ατ­τικής υπήρξε κατεξοχήν χορηγός «θαλασσοδα­νείων» επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Κυβερνητικοί κύκλοι χτες επικαλούνταν τα όσα έρχονται στη δημοσιότητα από το πό­ρισμα της ΤτΕ: «Όταν ο κ. Μητσοτάκης έλεγε στη ΔΕΘ ότι είναι αδιανόητο “μια Τράπεζα, με διοίκηση φιλική προς την κυβέρνηση, να δί­νει δάνεια χωρίς τραπεζικά κριτήρια” προφα­νώς δεν αναφερόταν στα θαλασσοδάνεια που έχει πάρει το ίδιο του το κόμμα από την Τρά­ πεζα Αττικής» ανέφεραν οι κυβερνητικές πη­γές. Καλώντας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να δώσουν απαντήσεις για το ότι, σύμφωνα με το πόρισμα, αμφότεροι «έχουν φεσώσει με 13 εκατ. ευρώ την Τράπεζα Αττικής, για την οποία σήμερα υ­ποτίθεται ότι κόπτονται».

Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα για την κυ­βέρνηση δείχνουν να περιπλέκονται δεδομέ­νης της γενικευμένης επίθεσης που δέχεται με επίκεντρο τις τηλεοπτικές άδειες, τη σκανδαλολογία που αναπτύσσεται γύρω από αυτές και με τη βεντάλια των θεμάτων της διαπραγ­μάτευσης ανοιχτή. Η κυβέρνηση επένδυσε στον νόμο Παππά τόσο για να έχει απτά αποτε­λέσματα στη ρητορική περί της μάχης με τη δι απλοκή όσο και για να ανακατευτεί η τράπου­λα των επιχειρηματιών της ενημέρωσης και να μπορέσει να βρει ερείσματα στο ραδιοτηλεο­πτικό τοπίο. Ωστόσο, βρίσκεται στη δυσάρε­στη θέση να έχει απέναντί της όλο το πολιτικο- μιντιακό σύστημα, χωρίς να έχει προλάβει να διαμορφώσει συμμάχους στο πεδίο των ΜΜΕ και με άγνωστη τη χρονική διάρκεια και την έκ­βαση της μάχης αυτής.

Ανακωχή με Στουρνάρα

Στο μεταξύ, σε ύφεση βρίσκονται και οι σχέ­σεις με τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας Γιάν­νη Στουρνάρα, ύστερα από όσα συνέβησαν την περασμένη Πέμπτη. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο έρευνας για δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ η Εισαγγελία έκανε έφοδο στα γραφεία της εταιρείας της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, γεγονός που σχεδόν συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση της απόρριψης από την Τράπεζα της Ελλάδος της προτεινόμενης από την κυβέρνη­ση ουσιαστικά διοίκησης για την Τράπεζα Ατ­τικής. Η πλευρά της κυβέρνησης εξέλαβε την απόφαση της ΤτΕ ως «αντίποινα» του Στουρνά­ρα στον έλεγχο σε βάρος της γυναίκας του και ως προσπάθεια να εμποδιστούν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για την Τράπεζα Αττικής, ενώ από την πλευρά του ο κεντρικός τραπεζίτης ε­ξέλαβε την έρευνα για το ΚΕΕΛΠΝΟ ως μήνυ­μα της κυβέρνησης στο πρόσωπό του.

Μπορεί να υπήρξε μια μικρή εκτόνωση με τη συνάντηση στο Μαξίμου το περασμένο Σάββατο – περισσότερο μοιάζει με ανακω­χή -, ωστόσο η αμοιβαία καχυποψία μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζει να υφίσταται και επί της ουσίας αυτό που αναζητείται είναι ένα μοντέλο συμβίωσης των δύο όσο διαρκεί η θη­τεία τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:49