search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 22:57
MENU CLOSE

«Περουκίνι – gate» στη Νέα Υόρκη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1935
22-09-2016
24.09.2016 03:00
pappas_3.jpg

 

Το καρναβάλι που στήθηκε προς χάριν (λέει) της δημοσιογραφικής έρευνας

Τη δεκαετία του 1970 οι Μόντι Πάιθον, για να βγάλουν ένα σατιρικό επεισόδιο, χρειάζονταν μία εβδομάδα γράφοντας και σβήνοντας, και στο τέλος μόνο οι ατάκες που έβγαζαν κοινό γέλιο έπαιρναν το «πράσινο φως». Τον 21ο αιώνα, για να σατιριστεί η επικαιρότητα, χρειάζεται απλώς ένα πληκτρολόγιο και σύνδεση στο Ίντερνετ. 
 
Τα social media, αν και δεν διαθέτουν την κουλτούρα των Μόντι Πάιθον, δεν αφήνουν τίποτε να πέσει κάτω. Πλέον υπάρχουν πάρα πολύ λίγα λογοπαίγνια που μπορεί να κάνει κανείς για το «περούκα-gate» που «έσκασε» στη Νέα Υόρκη, το Διαδίκτυο έχει… γλεντήσει πάρα πολύ με τους δύο δημοσιογράφους, αν και το μόνο κοινό που υπάρχει με τους Μόντι Πάιθον είναι η ντεμοντέ περούκα. 
Βέβαια επειδή η σημειολογία έχει πάντα ενδιαφέρον, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι το «περούκα-gate» έγινε στο έδαφος μιας χώρας που ασχολείται με το πώς πίνει νερό η Χίλαρι Κλίντον για να αποδείξει αν έχει ή δεν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας και από δημοσιογράφους που εργάζονται σε μια χώρα που οι προφητείες και οι αεροψεκασμοί γίνονται πρωτοσέλιδα. Και κάπως έτσι είδαμε τη φωτογραφία του Θάνου Δημάδη στον καθρέφτη να αυτοθαυμάζεται με την περούκα … 
 
Τι συνέβη στην άλλη όχθη του Ατλαντικού το περασμένο Σαββατοκύριακο; Δυο δημοσιογράφοι, ο Θάνος Δημάδης του Alpha και ο Δημήτρης Σουλτογιάννης του Star, οι οποίοι είναι ανταποκριτές για τους δυο τηλεοπτικούς σταθμούς στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εντοπίστηκαν από αστυνομικούς να παρακολουθούν μεταμφιεσμένοι τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. Σύμφωνα μάλιστα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δυο δημοσιογράφοι «έφτασαν μάλιστα στο σημείο να πλαστογραφήσουν την υπογραφή συνεργάτη του Ν. Παππά στο ξενοδοχείο Westin New York Grand Central και να χρεώσουν μικρογεύμα στο δωμάτιό του» ενώ, όπως ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «οι δυο δημοσιογράφοι δήλωσαν ψευδώς στις αστυνομικές αρχές ότι είναι μέλη της αποστολής του Έλληνα πρωθυπουργού». 
 
Μασκαραλίκι
Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως που, εδώ που τα λέμε, καταχρηστικά λέγεται σκάνδαλο (gate), όλοι έσπευσαν να ρωτήσουν για ποιον λόγο διάλεξαν οι δυο δημοσιογράφοι το μασκαραλίκι θέλοντας να παίξουν τους παπαράτσι. Μήπως γιατί, σε περίπτωση που η αποστολή είχε επιτυχία, οι φωτογραφίες θα πουλούσαν σαν ζεστό ψωμί; Μήπως γιατί έπρεπε να βγάλουν… είδηση για τον υπουργό – στόχο των καναλιών που δεν πήραν άδεια, έστω και αν τα κανάλια έσπευσαν να αδειάσουν τους δημοσιογράφους τους; 
 
Το… καρναβάλι που έστησαν (για χάρη της δημοσιογραφικής έρευνας, όπως ισχυρίστηκαν) στη Νέα Υόρκη οι δυο δημοσιογράφοι, παρακολουθώντας την ελληνική αποστολή, επί της ουσίας το παραδέχθηκαν. Ωστόσο, ο Θάνος Δημάδης και ο Δημήτρης Σουλτογιάννης δεν έπεισαν κανέναν για το… ρεπορτάζ που ήθελαν να αναδείξουν. Οι αμήχανες (το λιγότερο) και ιδιαίτερα χαλαρές, για το πρωτοφανές περιστατικό στο οποίο ήταν οι κεντρικοί πρωταγωνιστές, εξηγήσεις που έδωσαν μέσω των social media, δεν στέκονται και δεν δείχνουν ικανές να πείσουν ούτε μικρό παιδί. Δεν μπήκαν μάλιστα στον κόπο, οι δυο τους, να αφιερώσουν μισή φράση προκειμένου να αποσείσουν από πάνω τους τη «λεπτομέρεια» που φέρεται να «φορτώθηκαν» περί πλαστογραφίας. 
 
«Είναι προφανές ότι η ευθύνη των δημοσιογράφων που αποφάσισαν να προβούν σε αυτήν την αθλιότητα είναι τεράστια, όσο και αν προκαλεί θυμηδία. Η ευθύνη αυτών που τους έβαλαν να κάνουν ό,τι έκαναν είναι ακόμη μεγαλύτερη» σημείωσε σε δήλωσή του για το περιστατικό στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. 
 
Αποδοκιμασίες
Η μέθοδος που σκαρφίστηκαν οι δυο δημοσιογράφοι για να… βγει το ρεπορτάζ αποδοκιμάστηκε με ανακοινώσεις από τα Μέσα Ενημέρωσης για τα οποία εργάζονται. Το Star αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία του με τον ανταποκριτή του στις ΗΠΑ Δημήτρη Σουλτογιάννη. Ο Alpha «πάγωσε» μέχρι νεωτέρας τον Θάνο Δημάδη ενώ τον δημοσιογράφο «άδειασε» και η «Εφημερίδα των Συντακτών» με την οποία έχει συνεργασία.
 
«Εδώ βλέπετε την άλλη εκδοχή μου χωρίς κουστούμι και γραβάτα εν ώρα δουλειάς!» σημείωσε στον λογαριασμό του στο Facebook ο Θάνος Δημάδης του τηλεοπτικού Alpha, «ποστάροντας» την περίφημη πλέον φωτογραφία του με την περούκα. «Δύο ολόκληρα 24ωρα με τον Υπουργό Επικρατείας στο Μαχνάταν, κι εμείς οι δημοσιογράφοι χωρίς είδηση» έγραψε μεταξύ άλλων, στην ίδια ανάρτηση, και για να δικαιολογήσει τη μεταμφίεση σημείωσε πως «ένα ολόκληρο ΣΚ κυβερνητικό κλιμάκιο μετακινείται στη Νέα Υόρκη με λευκό πρόγραμμα» και κάπως έτσι, ανέφερε ο ανταποκριτής στην αμερικανική μεγαλούπολη «άρχισε ένα οδοιπορικό για το ποιος, πού και γιατί. Τι πιο φυσιολογικό αυτό για κάθε δημοσιογράφο; Αν και τα γέλια ήταν μέχρι δακρύων κάθε φορά με τις περούκες».
 
Χθες, ωστόσο, ο Θάνος Δημάδης με νέα ανάρτηση και πάλι στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook αποφάσισε εκ νέου να τοποθετηθεί για το περιστατικό στη Νέα Υόρκη, επιρρίπτοντας ευθύνες στον δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ που έστειλε την είδηση στην Αθήνα, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για «ένα γαϊτανάκι μιας πολύ καλοστημένης προπαγάνδας που την ονόμασαν ανταπόκριση του ΑΠΕ με στόχο να εκβιάσουν τη σιωπή μου, πλήττοντας την αξιοπιστία μου». 
Δίνοντας τη δική του εκδοχή για το περιστατικό, ο Δημήτρης Σουλτογιάννης του Star ισχυρίστηκε, μέσω Facebook, ότι δεν έγινε καμία σύλληψη, ότι οι δυο δημοσιογράφοι θέλησαν να μάθουν το πρόγραμμα του υπουργού Επικρατείας, σχολιάζοντας μάλιστα πως «δεν θα μπω στη διαδικασία να σχολιάσω τα περί μεταμφιέσεων και πλαστοπροσωπίας. Αν ένα καπέλο τζόκεϊ και γυαλιά ηλίου θεωρούνται μεταμφίεση τότε και στις Απόκριες έτσι θα κυκλοφορώ!!». 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 22:57