search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:50
MENU CLOSE

Eλπίδα στα χρόνια της απελπισίας

24.06.2011 13:51
Eλπίδα στα χρόνια της απελπισίας - Media

Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό έπος γραμμένο διά χειρός της Ναντιέζντα Μαντελστάμ, η οποία περιγράφει τα τέσσερα τελευταία χρονιά της ζωής του κορυφαίου Ρώσου ποιητή και συζύγου της ‘Οσιπ Μαντελστάμ, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ενός από τους ειδεχθέστε­ρους εγκληματίες που γνώρισε η παγκοσμία ιστορία: του Ιωσήφ Στάλιν. Ο Όσιπ Μαντελστάμ είχε την ατυχή έμπνευση να διαβάσει ένα σατιρικό ποίημά του σχετικά με το… μουστάκι του Στάλιν σε έναν μικρό κύκλο ποιη­τών.

Ναντιέζντα Μαντελστάμ
Πρόλογος: Αναστάσιος Βιστωνίτης
Μετάφραση: Σταυρούλα Αργυροπούλου
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελ.:578

Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό έπος γραμμένο διά χειρός της Ναντιέζντα Μαντελστάμ, η οποία περιγράφει τα τέσσερα τελευταία χρονιά της ζωής του κορυφαίου Ρώσου ποιητή και συζύγου της ‘Οσιπ Μαντελστάμ, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ενός από τους ειδεχθέστε­ρους εγκληματίες που γνώρισε η παγκοσμία ιστορία: του Ιωσήφ Στάλιν. Ο Όσιπ Μαντελστάμ είχε την ατυχή έμπνευση να διαβάσει ένα σατιρικό ποίημά του σχετικά με το… μουστάκι του Στάλιν σε έναν μικρό κύκλο ποιη­τών. Αυτό ήταν αρκετό για να καταλήξει με συνοπτικές διαδικασίες στα «εμπνευσμένα» σταλινικά στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας προκειμένου να ξανασκε­φτεί ότι το μουστάκι του Στάλιν είναι ένα έξοχο σοσια­λιστικό μουστάκι, άξιο επαίνων… Στο βιβλίο περιγρά­φεται μια από τις εφιαλτικότερες στιγμές του νεώτερου κόσμου, όπου η πιο αποτρόπαιη, αισχρή και ολοκληρωτική μορφή κρατικής εξουσίας δημιουργεί ένα πρότυπο κολαστήριο, μπροστά στο οποίο η χριστιανική κόλαση μοιάζει με παιδική χαρά, όπου η πλέον τερατώδης μορ­φή εξουσίας συντρίβει στον απόλυτο βαθμό την ατο­μικότητα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ιδεολογικό και σωματικό μαζικό διωγμό εναντίον της ιδέας της ατομικότητας. Το έγκλημα λαμβάνει αποτρόπαιες διαστάσεις αν συλλογιστεί κανείς ότι επενδύθηκε με τις καλύτερες προθέσεις και ότι το καθεστώς που το διέπραξε, προ­παγανδίστηκε ως η πλέον επιτυχημένη επανάσταση της Ιστορίας που έφερε τον λαό στην εξουσία. Παρακο­λουθώντας αυτό το τετράχρονο οδοιπορικό της ζωής του δύστυχου Ρώσου ποιητή, γινόμαστε μάρτυρες του αποτρόπαιου προσώπου της ΕΣΣΔ, η οποία για πολλά χρόνια απολάμβανε τον θαυμασμό της ανθρωπότητας και σπουδαίων διανοητών, με τη συνεπικουρία της πιο ολοκληρωτικής, εύστοχης και πολυέξοδης προπαγάνδας. Όταν αποκαλύφθηκε το γιγαντιαίο μέγεθος της διαστρέβλωσης των ιστορικών γεγονότων, η ανθρωπό­τητα έζησε τη φρίκη της αλήθειας τους.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:48