search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:23
MENU CLOSE

Νέα μεσοσταθμική μείωση 6%-8% στις επικουρικές το 2017

23.09.2016 11:11
Κρυφό «ψαλίδι» σε εφάπαξ και συντάξεις Δημοσίου - Media

 

Νέα μεσοσταθμική μείωση 6%-8% στις επικουρικές συντάξεις αναμένεται το 2017, την ίδια στιγμή που το ασφαλιστικό σύστημα καταγράφει ελλείμματα 4 δισ. ευρώ για το 2016.

Οι συνεχόμενες περικοπές στις επικουρικές, λόγω Μνημονίων, έφθασαν έως και το 80% εξαφανίζοντας την παροχή και οδηγώντας τους συνταξιούχους (μαζί με τις άλλες περικοπές Κατρούγκαλου) στα όρια της φτωχοποίησης.

«Στο τέλος του 2016 οι δαπάνες της επικουρικής θα είναι 4 δισ. ευρώ και τα έσοδά της θα είναι 2,8 δισ. ευρώ. Η επικουρική θα μπει στο 2017 με έλλειμμα 1,2 δισ. ευρώ»  επισημαίνει ο καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης.

Κατά τον ίδιο από τη στιγμή που το σύστημα επικουρικής ασφάλισης έχει γίνει ένα σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης, δηλαδή οι δανειστές απαγορεύουν στον κρατικό προϋπολογισμό να χρηματοδοτεί κάποια από τα ελλείμματα της επικουρικής, είτε θα αυξηθούν οι εισφορές είτε θα μειωθούν οι παροχές. 

Πάντως το τρίτο και φαρμακερό χτύπημα στις επικουρικές θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς 25.000 συνταξιούχων στις 4 Οκτωβρίου. Στο φάσμα των περικοπών αυτή τη φορά θα μπουν οι συνταξιούχοι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΠΥΚ), οι δικαιούχοι επικουρικών του τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Συμβολαιογράφων και Δικηγόρων (ΕΤΑΑ), του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), οι συνταξιούχοι της Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ) και οι συνταξιούχοι της πρώην χωροφυλακής (ΤΕΑΕΧ).

Κατά πάσα πιθανότητα – θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες – η παρακράτηση των αναδρομικών δεν θα αρχίσει από τις συντάξεις του Οκτωβρίου αλλά από τον Νοέμβριο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:21