search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:00
MENU CLOSE

Δραγασάκης για Τράπεζα Αττικής: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στήνουν «σκηνικό Κοσκωτά»

23.09.2016 12:48
Δραγασάκης για Τράπεζα Αττικής: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στήνουν «σκηνικό Κοσκωτά» - Media
 
Προειδοποιήσεις στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, ότι «σκάβουν το λάκκο τους» στέλνει, μέσω συνέντευξής του στο tvxs.gr, o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
 
Με αφορμή το θόρυβο που έχει ξεσπάσεις για τις τηλεοπτικές άδειες και τα δάνειας της Τράπεζας Αττικής, ο κ. Δραγασάκης υποστηρίζει ότι κάποιοι «στήνουν σκηνικό εποχής Κοσκωτά για να πλήξουν την κυβέρνηση» αλλά τονίζει ότι «η φάρσα μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε τραγωδία» και δηλώνει ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για τα γαλάζια και πράσινα θαλασσοδάνεια.
 
Συγκεκριμένα, για το ζήτημα της Τράπεζας Αττικής, ο κ. Δραγασάκης υπογραμμίζει ότι «μόνο τον τελευταίο χρόνο καταγράφηκαν πάνω από 1.000 στοχευμένα αρνητικά δημοσιεύματα για την Τράπεζα Αττικής. Θα ήταν αφελές να πιστέψουμε ότι πίσω από αυτά υπάρχει πάντα “αθώο” δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Από ιστορική άποψη, πάντως, αυτό που ζούμε είναι μία “φάρσα”, διότι κάποιοι πίστεψαν ότι με άξονα τη μικρή αυτή τράπεζα μπορούν να στήσουν επικοινωνιακά ένα σκηνικό που να θυμίζει εποχή Κοσκωτά, για να πλήξουν την κυβέρνηση. Το δράμα, όμως, είναι ότι αυτή η “φάρσα” μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε τραγωδία. Διότι ακόμη και μια μικρή φωτιά μπορεί εύκολα να γίνει πυρκαγιά στο εύφλεκτο έδαφος του χρηματοπιστωτικού τομέα».
 
Όσον αφορά στα σχόλια υπουργών για ευθύνες του διοικητής της ΤτΕ για την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημειώνει με νόημα ότι «κάθε πράγμα στην ώρα του. Τώρα, εκείνο που προέχει είναι η στήριξη της Τράπεζας Αττικής, και το κλείσιμο  των διοικητικών εκκρεμοτήτων στο τραπεζικό σύστημα. Και τα δύο απαιτούν τη στενή, διαρκή και ειλικρινή συνεργασία της Τράπεζας της Ελλάδος με την εκλεγμένη  κυβέρνηση της χώρας. Και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Διοικητή της ΤτΕ. Σχετικά με την Τράπεζα Αττικής, η ανασυγκρότηση της διοίκησής της έχει ολοκληρωθεί. Όπως έχει ανακοινώσει, δε, η ΤτΕ, η Τράπεζα Αττικής έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σημαντικά υψηλότερο από το ελάχιστο αποδεκτό όριο και η ρευστότητά της υποστηρίζεται κανονικά από το πλαίσιο παροχής ρευστότητας του Ευρωσυστήματος. Επομένως, οι καταθέσεις στην Τράπεζα Αττικής είναι απολύτως ασφαλείς και οι προοπτικές της είναι θετικές».
 
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Τράπεζα Αττικής έχει δανειοδοτήσει τον όμιλο Καλογρίτσα, έναν από τους τέσσερις υπερθεματιστές για τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Δραγασάκης υπογραμμίζει ότι «η ΝΔ και  το ΠΑΣΟΚ σκάβουν με επιμέλεια ένα λάκκο, στον οποίο τελικά θα πέσουν οι ίδιοι μέσα. Όπως διαβεβαίωσε η Τράπεζα Αττικής το δάνειο του κ. Καλογρίτσα είναι ενήμερο και καλυμμένο. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ούτε κάλυψη έχουν ούτε εξυπηρετούνται. Πρέπει να διαθέτουν αρκετό θράσος για να λένε όσα λένε και να μην απαντούν για το εάν και πότε θα εξοφλήσουν τα δάνειά τους τα δύο αυτά κόμματα. Δεν έχουν ακόμα καταλάβει ότι σε κάποια θέματα δεν είναι κατήγοροι, αλλά κατηγορούμενοι. Για μακρά περίοδο, η Τράπεζα Αττικής λειτούργησε ως “παραμάγαζο” του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ και εδώ υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, οι οποίες ακόμα δεν έχουν καταλογιστεί. Όμως αυτές οι πρακτικές έχουν πάρει τέλος. Και με την παρούσα κυβέρνηση δεν πρόκειται να επαναληφθούν. Πρέπει να πω ότι έχω ζητήσει από τις διοικήσεις όλων των τραπεζών, μεταξύ αυτών και της Τράπεζας Αττικής, αν υπάρξει οποιαδήποτε απόπειρα κυβερνητικής παρέμβασης στο έργο τους, να με ενημερώνουν. Και θέλω να διαβεβαιώσω ότι στο διάστημα που είμαστε στην κυβέρνηση δεν είχα καμία τέτοια ένδειξη ή ενημέρωση».
 
Παράλληλα, ο κ. Δραγασάκης σημειώνει με νόημα ότι «πρέπει να δούμε ως πολιτικό σύστημα και κοινωνία το ζήτημα ευρύτερα, να υπερβούμε τη λογική των “δικών μας” καναλαρχών, των “δικών μας” επιχειρηματιών, των “δικών μας” τραπεζιτών. Ο στόχος πρέπει να είναι: κοινοί κανόνες καθολικής εφαρμογής, διαφάνεια παντού, έλεγχος και λογοδοσία για όλους», ενώ για αυτό καθαυτό το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες υπογραμμίζει ότι «το φαινόμενο που στη χώρα μας ονομάστηκε “διαπλοκή” δεν είναι στατικό, αλλά εκφράζει τη διαρκή τάση του κεφαλαίου και τη μόνιμη επιδίωξη των εκφραστών του να διαπλέκονται με την πολιτική εξουσία, επιδιωκοντας προνομιακές σχέσεις, ασφαλή κέρδη και πολιτική προστασία. Η αντιμετώπιση επομένως του φαινομένου αυτού απαιτεί αντίστοιχα μόνιμη προσπάθεια και διαρκή θωράκιση. Ο διαγωνισμός για τις άδειες ήταν μια σημαντική στιγμή σε αυτή την προσπάθεια, κυρίως διότι αποκάλυψε τί δεν γινόταν επί 27 ολόκληρα χρόνια. Όμως η αποδόμηση του παλιού δεν αρκεί για τη διαμόρφωση του νέου τοπίου. Απέχουμε ακόμη πολύ από αυτό, αλλά η κυβέρνηση έδειξε ήδη ισχυρή βούληση και αποφασιστικότητα. Και ζουν στα σύννεφα όσοι πίστεψαν ότι μπορούν, έστω και καταβάλλοντας ένα σημαντικό ποσό, είτε να συνεχίζουν τις ίδιες αυθαιρεσίες είτε να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη. Η προσπάθεια για τη διαφανή και δημοκρατική ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου θα συνεχιστεί με την ίδια αποφασιστικότητα, αρχίζοντας από την υλοποίηση των ποιοτικών κριτηρίων που προβλέπει ο νόμος και με κριτήριο πάντα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και της αξιοπρέπειας των πολιτών από την προκλητική στάση και τη σκανδαλώδη παραπληροφόρηση των περισσότερων καναλιών και καναλαρχών».
 
Όλη η συνέντευξη του κ. Δραγασάκη βρίσκεται στο tvxs.gr.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50