search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:28
MENU CLOSE

Στον Κολομβιανό Χουάν Ντιέγκο Ρεστρέπο το 1ο βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού αφίσας

25.09.2016 09:35
Στον Κολομβιανό Χουάν Ντιέγκο Ρεστρέπο το 1ο βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού αφίσας  - Media

 

Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στα Χανιά, ο 3ος διεθνής διαγωνισμός αφίσας με θέμα «Τυπογραφία: Παρελθόν, παρόν και μέλλον” που οργάνωσε το Μουσείο Τυπογραφίας. Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στους χώρους του Μουσείου έγινε η τελετή απονομής των βραβείων σε όσους διακρίθηκαν στο διαγωνισμό, διαδικασία που μάλλον αποδείχθηκε δύσκολη, καθώς στην πλειονότητά τους τα έργα που έλαβαν μέρος κέρδισαν τις εντυπώσεις. Ωστόσο, τρία από αυτά επιλέχθηκαν ως τα καλύτερα.

Το πρώτο βραβείο έλαβε ο Χουάν Ντιέγκο Ρεστρέπο από την Κολομβία, ο οποίος μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος εξέφρασε τις ευχαριστίες του διότι, όπως είπε, το Μουσείο Τυπογραφίας έδωσε την ευκαιρία σε ανθρώπους των γραφικών τεχνών να παρουσιάσουν τη δουλειά τους ακόμη και στην άλλη άκρη της γης. Το δεύτερο βραβείο έλαβε ο Μουράτ Τσίλ από την Κωνσταντινούπολη και το τρίτο, ο Ευάγγελος Καλογηρόπουλος από τα Χανιά ο οποίος και ευχαρίστησε το Μουσείο Τυπογραφίας για τη δυνατότητα που του έδωσε να λάβει μέρος στο διαγωνισμό.«Ήταν για μένα μια ξεχωριστή εμπειρία» δήλωσε μεταξύ άλλων.

«Το Μουσείο Τυπογραφίας δεν θα παραμείνει απλά ένας μουσειακός χώρος»

Στην εκδήλωση παρόντες ήταν και συμμετέχοντες από το διαγωνισμό από την Τσεχία και την Ισπανία, ενώ εκτός από τα 3 πρώτα βραβεία δόθηκαν και 30 ακόμα διακρίσεις. Σε σύντομο χαιρετισμό του ο δημιουργός του Μουσείου Γιάννης Γαρεδάκης, επισήμανε πως με τη συγκεκριμένη εκδήλωση το Μουσείο Τυπογραφίας επιβεβαιώνει ότι δεν θα παραμείνει απλά ένας μουσειακός χώρος. Διεκδικεί, και ως ένα σημείο το έχει επιτύχει όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, να είναι και χώρος για ποικίλες εκδηλώσεις πολιτισμού, χώρος δημιουργικός. Παράλληλα, τόνισε ότι μέσα από τις δράσεις του Μουσείου προβάλλονται και τα Χανιά.

Για τη συμμετοχή στον τρίτο διαγωνισμό αφίσας, μίλησε η διευθύντρια του Μουσείου, Έλια Κουμή, η οποία τόνισε ότι με τις δράσεις που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια το Μουσείο προβλήθηκε πανελλήνια αλλά και διεθνώς. Χαιρετισμούς απηύθηναν τα μέλη της κριτικής επιτροπής Γιώργος Ματθιόπουλος, καθηγητής Εφαρμογών στο Τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθηνών, Αλέξανδρος Κοκκόλας, γραφίστας, καθηγητής Γραφιστικής στο Κολέγιο Βακαλό και Ελένη Σταυρίδη, γραφίστρια της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα».

Ο κ. Ματθιόπουλος, επισήμανε ότι ένα σημαντικό πεδίο της Τυπογραφικής Τέχνης είναι η οπτική επικοινωνία με την μορφή της αφίσας, η οποία αποτελεί ουσιαστικά ένα έργο τέχνης. Ο Αλέξανδρος Κοκκόλας, γραφίστας, καθηγητής Γραφιστικής στο Κολέγιο Βακαλό, έκανε λόγο για ένα χώρο που δίνει την ευκαιρία στα νέα παιδιά να μάθουν για την ιστορία της Τυπογραφίας μέσα στους αιώνες. Η Ελένη Σταυρίδη, γραφίστρια της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα» επισήμανε ότι ο χώρος που φιλοξενεί και οργάνωσε το διαγωνισμό αφίσας δεν θα είναι ποτέ απλά ένα Μουσείο αλλά ένας χώρος δημιουργίας.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθηνε και ο Διευθυντής της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα», Παρασκευάς Περάκης, σημειώνοντας ότι η εφημερίδα «αγκαλιάζει» κάθε δράση του Μουσείου, κάθε δημιουργική δραστηριότητα, κάτι που θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον».

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο αρχιτέκτονας – ιστορικός του βιβλίου Κωνσταντίνος Στάικος, ο οποίος έκανε μια ιστορική αναδρομή στην πορεία Ελληνικής τυπογραφίας, επισημαίνοντας ότι « η ιστορία της ελληνικής τυπογραφίας, τουλάχιστον οι απαρχές, είναι θέμα Κρητικό».

Ρεκόρ συμμετοχών

Την ιστορία της «γιαγιάς» τυπογραφίας περιέγραψε σε ομιλία του ο τυπογράφος – λιθογράφος Αντώνης Παπαντωνόπουλος.

Ο φετινός διαγωνισμός που συνοδεύτηκε με ρεκόρ συμμετοχών που εφθασαν τις 252 έχει ιδιαίτερη σημασία για το Μουσείο Τυπογραφίας, καθώς τα έργα που διακρίθηκαν θα εκτίθενται στην αίθουσα όπου τον Μάιο του 2017 θα φιλοξενηθεί το Διεθνές Συνέδριο του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:25