search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:20
MENU CLOSE

Τηλεοπτικές άδειες: Η κυβέρνηση «ξεμπέρδεψε» με Καλογρίτσα, στρέφει το βλέμμα προς το ΣτΕ

27.09.2016 07:58
Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για τις άδειες - Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με την προκήρυξη (Pdf) - Media

 

Το μήνυμα ότι η διαδικασία αδειοδότησης για τους τηλεοπτικούς σταθμούς προχωρά κανονικά στέλνει η κυβέρνηση μετά την – ουσιαστικά – απόσυρση του Ι.Β. Καλογρίτσα από την διεκδίκηση της δεύτερης άδειας. Το βλέμμα τώρα της κυβέρνησης στρέφεται στην Παρασκευή οπότε το ΣτΕ αναμένεται να αποφασίσει επί της προσφυγής για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά 4339/2015. Ενόψει της συνεδρίασης του ΣτΕ η κυβέρνηση αναμένει την κορύφωση των επιθέσεων από το μιντιακό και το πολιτικό σύστημα, που με αφορμή τη χθεσινή εξέλιξη μίλησαν για κατάρρευση του διαγωνισμού (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) αφού σύμφωνα με αυτές τις αιτιάσεις, αποδείχτηκε ότι ο Καλογρίτσας δεν είχε τα χρήματα για την άδεια κι επομένως  ο έλεγχος του πόθεν έσχες ήταν επιφανειακός στο βαθμό που δεν «διέγνωσε» εγκαίρως αυτή την αδυναμία.

Η κυβέρνηση απάντησε ότι η απόσυρση του οριστικού υπερθεματιστή Ι.Β. Καλογρίτσα δεν επηρεάζει το κύρος του διαγωνισμού, ο οποίος ούτως ή άλλως προέβλεπε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ορίζοντας ότι σε περίπτωση που κάποιος υπερθεματιστής κηρυχθεί έκπτωτος (εφόσον δεν κατέβαλλε το τίμημα της πρώτης δόσης πριν την εκπνοή της προθεσμίας) «τη θέση του καταλαμβάνει ο αμέσως επόμενος πλειοδότης, σύμφωνα με τον ενιαίο πίνακα κατάταξης επιλαχόντων που έχει προκύψει από τη δημοπρασία». Εν προκειμένω, πρώτος επιλαχών είναι ο Ιβάν Σαββίδης με την εταιρεία «DIMERA». Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος και η προκήρυξη του διαγωνισμού θα ακολουθήσει έλεγχος «πόθεν έσχες» από την Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού (με τη συνδρομή της εταιρείας Ορκωτών Ελεγκτών) και η «DIMERA» θα ανακηρυχθεί οριστικός υπερθεματιστής εφόσον ο έλεγχος ολοκληρωθεί με επιτυχία. Τότε, και εντός 15 ημερών από την ανακήρυξή της σε οριστικό υπερθεματιστή, η «DIMERA» θα κληθεί να καταβάλει την πρώτη δόση του τιμήματος που προσέφερε (το εν τρίτον των 61,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή 20,5 εκατ. ευρώ).

Η απόσυρση Καλογρίτσα μετά τα μηνύματα Τσίπρα

Ουσιαστικά η απόσυρση του υιού Καλογρίτσα προκάλεσε ανακούφιση στην κυβέρνηση, δεδομένης της τροπής που πήραν τα πράγματα με τις συνεχείς επιθέσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να στήσει τη δική του διαπλοκή και προωθεί με σκανδαλώδη τρόπο τον δικό του επιχειρηματία, κάνοντας πολλούς στην κοινοβουλευτική ομάδα και στην κυβέρνηση να αντιμετωπίζουν με αποστάσεις ή αμηχανία τον διαγωνισμό και να διερωτώνται για το αν οι χειρισμοί του Μαξίμου είναι οι ενδεδειγμένοι. Την ίδια ώρα η υπόθεση Καλογρίτσα, πέρα από το γεγονός ότι έθετε τον επιχειρηματία στο επίκεντρο – κάνοντάς τον να επικαλεστεί την αρνητική δημοσιότητα ως αιτία για την αδυναμία του να αντλήσει εγκαίρως το απαιτούμενο κεφάλαιο από τις τράπεζες και να καταβάλει το τίμημα της δόσης – συμπαρασύροντας και την Τράπεζα Αττικής και την επί ΣΥΡΙΖΑ δραστηριότητά της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποχώρηση του επιχειρηματία Καλογρίτσα ήρθε μετά τα μηνύματα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός πριν και μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής (πριν το ταξίδι) ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «κανείς δεν είναι φίλος μας» και πως όποιος δεν πληρώσει το τίμημα της πρώτης δόσης θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο, στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι παίρνει αποστάσεις και δεν είναι διατεθειμένος να κατηγορηθεί για επιλεκτική στήριξη σε επιχειρηματία. Επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ και τη Βιέννη, ο πρωθυπουργός σε συσκέψεις που είχε με συνεργάτες του επαναβεβαίωσε, κατά πληροφορίες, ότι δεν έχει καμία πρόθεση η κυβέρνησή του να φορτωθεί «βαρίδια».

Η κυβέρνηση πλέον όχι μόνο επιμένει ότι ο διαγωνισμός καθαυτός ήταν αδιάβλητος και αποδείχτηκε ότι περιλαμβάνει ασφαλιστικές δικλίδες στα διάφορα στάδιά του, αλλά αποδείχτηκε επίσης ότι δεν υπάρχουν «ημέτεροι» και για όλους τηρούνται αυστηρά οι όροι της διαδικασίας. Ως προς αυτό φάνηκε να επιχαίρει ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος – μάλλον με την αίσθηση του δικαιωμένου που εγκαίρως εξέφρασε τις ενστάσεις του για Καλογρίτσα (προωθώντας όμως την υποψηφιότητα Σαββίδη) ο οποίος σημείωσε με ανάρτησή του στο τουίτερ : «Η κυβέρνηση απέδειξε ότι η μεταπολίτευση τέλειωσε. Οι δήθεν “κολλητοί” κόβονται και οι “μη κολλητοί” με το σπαθί τους περνάνε 255 εκατ. ευρώ στο ταμείο».

Εν κατακλείδι, αυτό που μπορεί να επισημανθεί είναι ότι η κυβέρνηση, προς το παρόν δεν καταφέρνει να πετύχει τον μη ομολογημένο στόχο της αναδιάταξης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με την είσοδο πιο φιλικών γι’ αυτήν παικτών. Η ίδια εστιάζει ούτως ή άλλως στους διακηρυγμένους στόχους που είναι η ανάγκη να μπει τάξη στο τοπίο και να εισρεύσουν χρήματα στο δημόσιο ταμείο.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:19